Insectes per a tots els gustos

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) promou el consum d'insectes per les seves propietats i beneficis nutricionals.

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dijous, 02 Maig 2019 11:19

Instagram Tot a taula 2018/2019, insectes

Pocs han tingut l'ocasió de tastar els aliments del futur: els insectes. Snacks de cucs amb ceba fumada i salsa barbacoa, o barretes energètiques amb pols de grill són alguns dels productes que avui dia ja es poden comprar a grans superfícies com Carrefour i a botigues en línia.

De fet, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) prediu que actualment hi ha més de 2.000 milions de persones que els consumeixen per les seves propietats i beneficis nutricionals. I és que, per molt increïble que sembli, es tracta d'aliments altament nutritius i saludables pel seu contingut elevat en greixos, proteïnes, vitamines i minerals. Segons apunten alguns experts, per exemple, el consum d'eruga mopane aporta fins a 12 vegades més ferro que la carn de vedella.

Múltiples beneficis
Tanmateix, no tots els insectes tenen les mateixes propietats. El valor nutritiu pot variar d'una espècie a l'altra segons la seva dieta, hàbitat i fase metamòrfica. Per exemple, mentre que les taràntules són molt riques en proteïnes, els grills ho són en calci i els tèrmits en àcid gras omega-9.

No obstant això, hi ha una substància que sí que comparteixen tots. Es tracta de la quitina, un carbohidrat que pot comportar un risc potencial per a la salut d'algunes persones i que també contenen altres animals com els crustacis. És per aquest motiu que cal saber molt bé quina és la millor manera de consumir els insectes i quins són els establiments més segurs a l'hora d'adquirir-los. 

Promoció del consum d'insectes

Instagram Tot a taula 2018/2019, insectes

La majoria de consumidors europeus senten un clar rebuig i sensació de disgust envers la ingesta d'insectes sencers. És per aquesta raó que la manera més idònia d'introduir aquests productes en l'alimentació de la població és presentar-los com a ingredients afegits en barretes energètiques, hamburgueses, dolços o pa.

De totes maneres, els experts afirmen que segurament els insectes passaran tímidament a ocupar un lloc fonamental en la dieta mediterrània abans del que ens pensem. La divulgació de les propietats i els beneficis d'aquests éssers vius, a més, acabarà provocant que es consumeixin sencers més aviat del que ens pensem.

En països com els Estats Units o Holanda, ja s'estan duent a terme iniciatives per promoure el consum d'insectes. Ho fan a través d'activitats com els 'bugs banquets', en què els cuiners exhibeixen plats elaborats amb aquests productes i expliquen als consumidors què menjaran i els avantatges nutricionals que aporta cada plat.

Canvi climàtic i desnutrició

Instagram Tot a taula 2018/2019, insectes

Un altre dels punts a favor del consum d'insectes és el seu impacte en el medi ambient.
En primer lloc, la producció d'aquests animals comporta una emissió molt menor de gasos d'efecte hivernacle.  

En segon lloc, els insectes seran una bona alternativa a l'hora d'alimentar els 9,8 bilions de persones que habitaran la Terra el 2050. Molts estudis estimen que a partir d'aquest any el sistema ramader no serà capaç de proporcionar prou proteïna d'origen animal per alimentar tot el planeta. En aquest sentit, els insectes ajudaran a lluitar contra la desnutrició en moltes zones sense recursos.