Bolets abans d'hora

Les pluges han afavorit que la temporada de bolets s'avanci

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dilluns, 17 Setembre 2018 11:27

Instagram Tot a taula 2018 - bolets

Els boletaires estan d’enhorabona. Des del mes de juliol ja s'han anat trobant rovellons i ceps, i s’espera una molt bona temporada. El Solsonès, la Cerdanya i el Berguedà són les primeres comarques que han omplert ja la cistella. “Aquest any tothom podrà agafar bolets”, asseguren els boletaires que ja han pogut trobar els primers bolets de tardor.


Segons els experts en meteorologia, la clau està en que la temporada s'ha avançat uns quinze dies respecte als anys anteriors als llocs on ha plogut bastant. Després d’una primavera i un estiu poc habituals, l’inici de temporada es preveu molt millor que el de 2017, per molts un “any desastrós”.

Els camagrocs ja comencen a puntejar i, segons els experts, el que pot costar més de trobar ara al principi de és precisament un dels bolets estrella a la majoria de plats de tardor: el rovelló. Tot i que els boletaires ja veuen fluir el cep de forma important, “potser li costa més i tardarà més que la resta”, expliquen.

El que també millora és la previsió a restaurants i hotels de muntanya. Ja durant el pont de l’11 de setembre l’ocupació va assolir fins al 85% en alguns municipis de Lleida per l’arribada de boletaires, i s’espera una bona temporada, tant pels que van a la caça del bolet com pels que prefereixen menjar-los als restaurants de la zona.

Les pluges han avançat la temporada


Instagram Tot a taula 2018 - bolets

Una autèntica passió
L'anar a buscar o caçar bolets –se'n diu de les dues maneres– és una autèntica passió per milers de catalans, que esperen la temporada de tardor per anar al bosc i omplir els seus cistells.
• Sabies que...?
A altres territoris d'Espanya s'està estenent la cultura d'anar a buscar i cuinar bolets quan no n'hi ha tradició.

Instagram Tot a taula 2018 - bolets

Els bolets del Maresme

Sis són les varietats que més destaquen en la producció boletaire de la comarca. D’una banda trobem els ja citats rovellons esclata-sang, un dels més populars de la zona; de l’altra els ous de reig, un bolet poc amant del fred, de gust dolç i olor suau; els populars i famosos ceps; els mítics rossinyols; les versàtils trompetes de la  mort; finalment els carlets, un bolet tardà i de carn abundant, ideal per fer conserves.

Instagram Tot a taula 2018 - bolets

Els bolets, a la cuina


Per gaudir dels bolets de la millor manera, val la pena tenir presents aquestes vuit varietats i com es poden cuinar per aprofitar-ne millor les propietats.

· Rovelló: és el bolet més popular, més apreciat per fer a la brasa que no per a guisats. N’hi ha de diverses espècies i en trobem d’agost a desembre.
· Camagroc: és un bolet de carn prima, grogosa i perfumada, i és molt fàcil de cuinar. Adient en un simple sofregit de ceba, per acompanyar plats de pasta i arròs. Sec, es conserva durant molt temps.
· Fredolic: és de mida reduïda i de carn blanca, prima i trencadissa però molt gustosa. Té una gran tradició en la cuina catalana però el seu inconvenient és la seva fragilitat, que fa que sigui difícil netejar-lo.
· Llenega: és de textura melosa i suau i n’hi ha de dos tipus: la blanca, de zones més altes, i la negra. És molt apreciada a la Catalunya central i s’associa als guisats de vedella, però també es pot cuinar a la brasa.
· Trompeta de la mort: si us agraden les salses, aquest és el vostre bolet! És de textura dura i fibrosa, de manera que cal saltar-la o coure-la bé per tal que no quedi gomosa.
· Cep: És un bolet molt versàtil que ofereix moltes possibilitats a la cuina: es pot menjar cru, en carpaccio, cuit, saltat, fred...
· Rossinyol: té una textura especial i molt de gust de bolet, amb poca quantitat de rossinyols s’aconsegueix molt sabor. Demana poca cocció i s’adapta molt bé a tot tipus de receptes.
· Ou de reig: té una forma curiosa, com la d’un cap que sobresurt de l’esponja. Es pot menjar tant cru com cuit, és un dels bolets més apreciats per menjar sense coure.