Per Sant Joan, el millor peix!

Què hem de tenir en compte a l'hora d'anar a comprar per preparar el menú de la Revetlla o del mateix dia 24?

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dilluns, 18 Juny 2018 00:00

Instagram Tot a taula 2018 - PEIX DE SANT JOANSant Joan és sinònim de bon peix. Com a celebració eminentment mediterrània, de carrer, també la influència del nostre mar arriba als plats que, en molts casos, preparem a les nostres cuines o busquem a les cartes dels restaurants. Peix i del bo, sempre que sigui fresc millor i, perquè també cal dir-ho, el preu fluctuant a l'alça ens indicarà a la cua de la peixateria que és Sant Joan. Hi ha peix que sembla or quan s'acosta Sant Joan o Nadal!

Si no estem acostumats a comprar peix, és possible que ens acabem enduent gat per llebre, per això, a tall de recomanació cal posar els punts sobre les is. Que som terra de peix i cal vetllar perquè tothom tingui clar quin és el bon gènere que, sempre que puguem permetre'ns, pertoca de dur a taula en dies com aquest.

Peix de temporada
Alguns peixos, com les fruites i les verdures, també tenen temporades; per exemple, els peixos blaus són més rics en greixos omega-3 a la primavera i a l’estiu, per això és millor menjar-los ara.

El peix blau és un peix molt econòmic, en trobem sempre. Quan consumiu peix blau feu-ho sempre amb coccions a baixa temperatura per no malmetre els greixos saludables que contenen; per exemple, en escabetx, al forn, al vapor, etc.

Altres peixos interessants pel seu alt contingut en nutrients i menys contaminats són el gall, el mero, l’orada, el lluç, la sípia, el calamar i el pop. En canvi, el peix espasa, la tonyina en llauna, la tintorera, el llenguado o el moll de roca, entre d’altres, són els més contaminats.

De totes maneres, sempre que consumiu peix, procureu combinar-lo amb molta verdura, tant crua com cuita, ja que la seva riquesa en àcid algínic i la fibra ajuda a arrossegar metalls pesants a l’intestí.Instagram Tot a taula 2018 - PEIX de sant joan

En què ens hem de fixar quan comprem peix fresc?
1. El color de les brànquies, que siguin d’un color ben vermell (rosades en el lluç) i han de costar d’obrir. 
2. Els ulls de l’animal, que han de ser brillants i han d’estar ben situats a les òrbites. No poden ser mats ni han d’estar enfonsats; els hem de veure plens.
3. La pell també ha de ser brillant, i les escates, ben lluents. A més, les aletes han de ser ben rígides.
4. Un altre signe que el peix és fresc, és la fermesa; quan en tocar-lo amb el dit, la carn no s’enfonsa i la notem dura. També cal que estigui rígid.
Aquests quatre paràmetres ens ajudaran a saber si el peix que estem comprant és fresc o no.

Tenim dret a demanar la informació de l’espècie i l’etiquetatge dels animals per saber on han estat pescats o criats, amb quina tècnica de pesca han sigut capturats o si són de piscifactoria; i si és així a l’etiqueta hi ha de posar “aqüicultura”.