Vilassar de Mar evita liquidar l'empresa municipal d'urbanisme amb un conveni amb els creditors

L'Ajuntament s'estalvia 1,1 milions d'euros de crèdits ordinaris, 1,1 milions d'euros més es retornarà en cinc anys i la venda de patrimoni fa baixar el deute total de 16 milions d'euros a 8 milions d'euros

  • Redacció - ACN
  • Dimecres, 19 Octubre 2016 10:20

 

Maresme 2014/2015, ajuntament de vilassar de mar

La junta de creditors de la Societat Municipal de Promocions Urbanes SA de Vilassar de Mar ha aprovat un conveni de creditors que evita la liquidació de l'empresa municipal, en concurs voluntari des de principis d'any. L'acord amb els creditors ordinaris de la societat preveu la supressió de la meitat del crèdit ordinari, d'1,1 milions d'euros. L'altra meitat, 1,1 milions d'euros més, es pagarà en cinc anys i sense interessos, mentre que no serà fins a partir del sisè any quan es comenci a pagar els creditors subordinats.

Aquest acord posa l'empresa municipal en "la via de la solvència" i això li permet també tancar altres operacions que estaven emparaulades, com la venda d'una promoció d'una vintena d'habitatges, i que permetran situar el deute total de la societat en els 8 milions d'euros a final d'any, segons ha detallat l'alcalde del municipi, Damià del Cot. El deute a l'inici del mandat, fa poc més d'un any, era superior als 16 milions d'euros

L'aprovació del conveni amb els creditors de la SA Municipal de Vilassar de Mar és l'escenari amb què ha treballat el consistori des del passat mes de gener, quan es va declarar en concurs voluntari de creditors. Qualsevol altra opció, recorda l'alcalde, hauria suposat, no només la liquidació de l'empresa, sinó també el traspàs del deute a l'Ajuntament i la pèrdua d'actius importants, com dues promocions d'una seixantena de pisos de protecció oficial.

"Ens esperaven uns anys molt complicats de gestionar, però s'ha produït l'escenari que contemplàvem", celebrà Damià del Cot. Amb l'acord amb els creditors, l'empresa municipal enceta la via de la solvència a mitjà termini, es fa possible mantenir el patrimoni social i s'evita perjudicar la situació financera de l'Ajuntament.

A més, el nou escenari permet també desbloquejar altres operacions que estaven emparaulades amb l'objectiu de continuar reduint el deute de l'empresa municipal, com és la venda de la vintena de pisos del mercat. Amb tot, dels 16 milions d'euros de deute que hi havia a principis de l'actual mandat, actualment el deute està ja per sota dels 12 milions d'euros i la venda de patrimoni, juntament amb l'acord amb els creditors, situaria el deute en 8 milions d'euros a finals d'any.

Pel que fa al 'pacte' amb els creditors, s'ha acordat un quitament del 50% del crèdit ordinari, que és d'1,1 milions d'euros, mentre que l'altre 1,1 milions d'euros restant es pagarà en cinc anys i sense interessos, el màxim legal permès: "És una situació que no ens esperàvem ni en el millor dels escenaris", reconeix l'alcalde. El calendari de pagaments estableix un 10% el primer any, un 15% el segon, un 25% el tercer, el quart i el cinquè any. A partir del sisè any s'afrontarà el pagament dels crèdits subordinats.