Part del llegat fotogràfic d'Agustí Centelles, al Museu de Premià de Dalt

L’exposició, oberta fins al 14 de desembre, és un recull d'imatges fetes pel fotògraf durant el seu internament al camp de concentració de Bram

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Divendres, 04 Octubre 2019 12:02

Maresme 2017/2019, guerra civil - Agustí centelles

Des de divendres passat, i fins al 14 de desembre, el Museu de Premià de Dalt acull una mostra d'algunes de les fotografies fetes per Agustí Centelles durant la seva estada al camp de concentració de Bram, al sud de França. El valencià va viure en primera persona aquesta experiència, concretament entre l'1 de març i el 13 de setembre del 1939. Un cop allà, va aprofitar per reflectir en centenars de negatius la vida quotidiana dels presoners.

La descoberta

Les fotografies que Centelles va fer al camp de concentració van estar amagades en una maleta fins al 1976, juntament amb les de la Catalunya republicana que va arrossegar amb ell fins a França. Amb aquesta acció, el fotoperiodista volia evitar possibles represàlies als protagonistes de les prop de 4.000 imatges recopilades.

Cultura 2019, expo agustí centelles

Les fotografies van estar amagades dins d'una maleta fins al 1976

El Robert Capa català

Nascut a València el 1909, Agustí Centelles va ser un dels fotoperio­distes amb més renom del país. La seva carrera va començar el 1923, quan va entrar com a aprenent a l'estudi del fotògraf Francesc de Baños. Gràcies a aquesta primera incursió en el món de la fotografia, va poder començar a publicar en diversos diaris i revistes. Tanmateix, després d'algunes experiències no gaire bones, el 1934 va decidir emprendre un camí en solitari com a freelance. Gràcies a aquest canvi, va tenir l'oportunitat de retratar personatges molt rellevants de la política i la cultura catalanes. Més tard, amb l'arribada de la Guerra Civil Espanyola, va consolidar la seva faceta com a fotoperiodista.