Els joves del Maresme alcen el vol

La majoria es plantegen viatjar per treballar o aprendre o millorar l'anglès, i els països europeus són la principal destinació

  • Gisela Ferrer // Foto: cedida
  • Divendres, 24 Maig 2019 08:40

Maresme 2017/2019, mobilitat internacional joves

Els últims anys, el món s’ha tornat més petit gràcies a les milers de possibilitats que tenim per viatjar. Amb l'estiu a tocar, molts joves es plantegen què fer durant les vacances d'estiu o un cop acabats els estudis, moment en què els toca entrar al món laboral. Com que molts no saben ni per on començar, opten per fer un programa de mobilitat internacional, però la multitut d'opcions acaba per sumir-los en un mar de dubtes.


Aquesta realitat és la raó de ser del Servei de Mobilitat del Maresme, que es divideix en tres branques: l'assessoria per a joves que volen viatjar —en la qual ens centrarem—, els tallers en centres educatius, en els quals van participar 522 joves el 2018, i les formacions internes en col·laboració amb els ajuntaments. "A la xarxa es poden trobar tots els recursos, però hi ha tanta oferta que moltes vegades no saben ben bé per on tirar", explica Clara Avecilla, l’assessora del Servei de Mobilitat.  L'objectiu del servei és acompanyar i orientar els joves que tinguin ganes de marxar fora, sigui per estudiar, treballar o fer un voluntariat.

L’any 2012 es va fer una prova pilot del servei en la qual van participar vuit ajuntaments. Actualment, ja hi ha 24 municipis adherits al conveni de mobilitat, sota la coordinació del Consell Comarcal del Maresme. La majoria de joves que s'han apropat fins ara al servei busquen informació bastant genèrica, i sobretot hi arriben interessats a trobar feina o a aprendre o millorar l'anglès. Però més enllà d'això, la Clara recomana viatjar sobretot per “obrir la ment”, i per "viure una experiència de vida", i, de retruc, aprendre una llengua.
 "Una de les opcions que no consideren tant d’entrada i després els crida més l’atenció —continua— és el voluntariat". I és que la tasca de la Clara, moltes vegades, no és només la d'ordenar idees, sinó també descobrir-los noves opcions.

Les principals destinacions
El 2018 el servei va atendre 112 joves del Maresme. Com és un punt informatiu, "l’esglaó zero", no poden saber del cert on i quan han viatjat els seus usuaris, si és que ho han acabat fent. De tota manera, el servei intenta, en la mesura que pot, fer-ne seguiment. Dels que tenen localitzats de l’any passat, la majoria van volar dins d'Europa, concretament al Regne Unit, França i Alemanya, per aquest ordre, i després als Estats Units.

El voluntariat europeu

Fins ara calia que una entitat de Catalunya fes les gestions per a aquest tipus de programa i el Consell Comarcal va decidir començar aprestar aquest suport. Dels joves que el mateix servei ha enviat sí que han rebut impressions, i "les experiències sempre són molt positives i tornen amb moltes ganes de continuar fent projectes de voluntariat", explica Avecilla.

Dels set joves que han viatjat amb aquest programa, sis han anat a Eslovènia, on tenen un alberg per a joves com a col·laborador —on fan activitats amb joves de la zona i amb el qual desenvolupen el programa—, i un a Bèlgica, a un centre on tenen cura d’animals rescatats.

Quines opcions hi ha?    

• Estudiar a l'estranger (possibilitat oberta a joves a partir de 15 anys): ESO, batxillerat o estudis superiors.
• Treballar en una feina qualificada (si tens la formació necessària i un coneixement mínim de la llengua del país) o no qualificada.
• Fer estades amb beques de pràctiques o investigació.
• Estades solidàries i de voluntariat (de curta o llarga durada) o camp de treball.
• Participar en projectes juvenils (intercanvis, formacions, etc.).

Més info:
WhatsApp: +34 667 182 782
www.ccmaresme.cat/mobilitatinternacional