Polèmic canvi de nom a Sant Cebrià: de Miquel Martí Pol a 1 d'octubre

L'alcaldessa demana als veïns que es mobilitzin perquè el vial no es passi a dir de l'1 d'octubre, com està aprovat

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 27 Agost 2018 12:34

Sant Cebrià de Vallalta l'1 d'octubre


Els veïns del carrer Miquel Martí i Pol de Sant Cebrià de Vallalta han rebut una notificació de l'Ajuntament informant-los de l'aprovació d'una moció que acorda canviar el nom del carrer per rebatejar-lo com a carrer de l'1 d'octubre. La comunicació, però, era incompleta, ja que la voluntat del govern unipersonal de Sònia Scafa era demanar el parer dels veïns sobre aquesta qüestió. La confusió ha generat certa polèmica i molts veïns han interpretat que aviat se'ls canviaria el nom del carrer. Scafa assegura que malgrat les "pressions" dels partits independentistes no ho farà i fins i tot anima els veïns a presentar al·legacions contra la moció i a recollir signatures perquè es mantingui el nom original.

La moció

L'origen de la polèmica rau en la moció aprovada el 9 de novembre per la CUP, ERC i el PDeCAT, que demanava canviar el nom del carrer Miquel Martí i Pol per 1 d'octubre, en record al referèndum d'autodeterminació celebrat l'any passat. De fet, aquest és el carrer on hi ha l'escola Pi Gros, seu electoral de l'1-O.

L'1-0 en aquest carrer

Aquell dia, un ampli desplegament de la Guàrdia Civil format per més de 200 agents va irrompre a l'escola per intentar evitar les votacions. Durant la intervenció de la policia hi va haver algunes càrregues i cops de porra contra els veïns que volien protegir l'escola per garantir que s'hi pogués votar. En el posterior escorcoll al centre, els agents també van fer algunes destrosses a l'interior però no van trobar-hi urnes ni paperetes perquè els responsables de les meses van tenir temps d'amagar-les fora de l'edifici.

Des de l'endemà mateix dels fets, des de l'Ajuntament s'ha volgut poder commemorar els fets, però no hi ha acord en el com.

Scafa explica que la seva proposta passa per posar una placa commemorativa a l'escola però assegura que com a alcaldessa "no és ningú" per canviar el nom "i menys si està dedicat a Martí i Pol".