La fiscalia sol·licita 8 anys per a Luis Andrés García ‘Luigi’ pel cas Pretòria

Anticorrupció demana gairebé 7 anys de presó per Alavedra i Prenafeta

  • Redacció - ACN
  • Divendres, 02 Gener 2015 00:00

Maresme 2014/2015, luigi llavaneres

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat gairebé set anys de presó per a l’exconseller de la Generalitat Macià Alavedra i l’exsecretari de Presidència Lluís Prenafeta pels delictes de tràfic d’influències i blanqueig de capitals en l’anomenat cas Pretòria. Després que el jutge de l’Audiència Nacional espanyola Pablo Ruz hagi tancat la instrucció del cas i els hagi enviat a judici, el ministeri públic sol·licita també vuit anys de presó per a Luis Andrés García ‘Luigi’, que feia d’intermediari en les operacions urbanístiques investigades, i sis anys i deu mesos per a Bartomeu Muñoz, exalcalde de Santa Coloma de Gramenet. A més, demana multes milionàries per a tots quatre i el decomís de béns i capitals.

Xarxa d’influències

El fiscal apunta que entre els anys 2000 i 2009, quan va esclatar el cas i es van produir els registres i detencions, es va establir una xarxa per intermediar o influir en adjudicacions públiques a Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres. En concret, detalla l’operació Cúbics a Santa Coloma, Niesma a Sant Andreu de Llavaneres i Badalona a la ciutat que du el mateix nom. En totes hauria participat l’exdiputat del PSC al Parlament i home de confiança de Muñoz, Luis Andrés García Sáez, conegut com a ‘Luigi’.

Operació Niesma

L’operació Niesma va implicar ‘Luigi’, Manuel Valera -empresari proper a ell-, Prenafeta i Alavedra. El 2003 l’empresa Niesma, de ‘Luigi’, va comprar una finca a la zona de Can Riviere per 3,2 milions i mesos més tard una segona finca per 2,2 milions. Segons el fiscal, per fer les compres va utilitzar fons obtinguts amb l’operació Pallaresa, i va aconseguir signar un conveni amb l’Ajuntament per millorar l’edificabilitat. També va influir perquè el nou projecte fos aprovat per la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat gràcies a un suborn de 244.000 euros a Ginés Carbó, coordinador del pla territorial de Barcelona, tot i que aquest delicte ja està prescrit.

Un cop fet, ‘Luigi’ va obtenir 761.000 euros de benefici en la venda de les finques. Posteriorment l’intermediari va aconseguir que els nous compradors no haguessin de pagar 1,3 milions a l’Ajuntament per cobrir la riera.

En l’anomenada operació Badalona van intervenir els mateixos quatre processats. Van aconseguir que només una promotora participés en el concurs d’adjudicació del Port de Badalona i gràcies a gestions i compravenda d’empreses, ‘Luigi’ va obtenir més de dos milions, mentre que Prenafeta i Alavedra van rebre uns 900.000 euros entre els dos.