Montserrat Viaplana presenta la seva exposició “Diàlegs” al Museu del Càntir

El 13 de setembre, la pintora de la Garriga aterra a Argentona per donar a conèixer el seu univers creatiu amb obres que s'emmarquen en l'expressionisme abstracte

  • Berta Seijo // Foto: Cedida
  • Divendres, 13 Setembre 2019 08:58

Cultura 2019, quadre montserrat viaplana

Montserrat Viaplana reconeix que les seves obres no beuen de cap estil en concret ni estan inspirades en cap artista. La pintora, originària de la Garriga, fa més de 30 anys que plasma sobre la tela les seves emocions i estats d'ànims, fent ús de colors i formes, i prescindint de qualsevol element figuratiu. De fet, l'expressionisme abstracte és el moviment pictòric en el qual se sent més còmode, tal com es podrà comprovar del 13 de setembre al 3 de novembre al Museu del Càntir d'Argentona.

"Aquesta col·laboració va sorgir arran d'una conversa amb una amiga meva, que hi havia exposat abans i que em va presentar la Fina Carreras, tècnica del museu", explica Viaplana. A partir d'aquí tot va anar rodat i, un any i mig després, l'espai ja està preparat per inaugurar l'exposició "Diàlegs".

Curosa i molt perfeccionista, l'entrevistada reforça la idea que un artista mai no fa vacances. "Durant l'agost he estat ultimant un dels quadres que veuran la llum a la galeria del museu i que ja tinc quasi acabat", confessa.

Des del 1986: Fa 30 anys que Viaplana va inagurar la seva primera exposició, però abans havia explorat altres disciplines com l'artesania

Amb les idees clares

Tot i que Viaplana reconeix que l'art abstracte és el més difícil de vendre, assegura que no té cap intenció de tornar al figuratiu. "Va ser quan el meu mestre, Ramon Capell, va decidir deixar enrere qualsevol element i apostar per l'abstracte pur que jo m'hi vaig sumar", explica.

Quan toca parlar de la situació del mercat de l'art, Viaplana ho té clar: "És molt difícil, quasi impossible, viure de l'art en aquests moments". En aquest sentit, assegura que sovint, a l'hora d'exposar, "es perden més diners dels que es guanyen" i lamenta que moltes galeries, sobretot a Barcelona, hagin abaixat la persiana.
Avui dia, la demanda prové de galeries de fora de Catalunya i d'Espanya. "Fa poc vaig tenir l'oportunitat d'exposar en un espai de Macau, a la Xina, i de Nova York", afirma.

Cultura 2019, quadre montserrat viaplana

"He tingut l'oportunitat d'exposar les meves obres a Nova York i a Macau.”

Apuntant maneres

Sempre envoltada de pintures i aquarel·les, Viaplana sempre va tenir clar que es volia dedicar a aquest ofici. "L'any 1986 vaig començar a exposar, però abans també havia fet la meva incursió en el món de l'artesania, treballant amb flors naturals", explica.
Ara per ara la pintura requereix tota la seva atenció i, a banda de la mostra al Museu del Càntir, l'entrevistada té programades dues exposicions més: una al Cercle Artístic de Barcelona i una altra a la Fundació Hervás Amezcua per a les Arts de Gavà.

“Diàlegs”

Argentona 2014/2019, museu cantir argentona

La mostra es podrà visitar del 13 de setembre al 3 de novembre i de forma gratuïta al Museu del Càntir.