Un "càntir-mplora" en roig i negre per l'Argillà 2018

La Fira Internacional de Ceràmica consolida l'aposta per càntirs d'autor i edició limitada

  • Cugat Comas
  • Dilluns, 25 Juny 2018 16:42

El càntir 2018 amb els seus autors

Argentona ja compta els dies abans d'acollir una nova edició de l'Argillà, la Fira Internacional de Ceràmica, que s'espera que aplegui més de 20.000 persones del 6 al 8 de juliol. En la roda de premsa de presentació de l'esdeveniment es va desvelar la imatge de l'element més esperat: el càntir de l'any. Seguint en la línia de càntirs d'autor i edició limitada de l'any passat, aquest any l'Argillà va més enllà i com va dir l'Alcalde Eudald Calvo, "trenca més motlles". En aquest sentit la proposta associada a aquest 2018 és la d'un càntir que sembla inspirat en una cantimplora, que es farà amb dues edicions diferents de color roig i negre i que porta triple signatura d'autoria: Joan Cruanyes i Carles Bassó l'han fet, amb l'ajuda de Pol Cruanyes.

Aquest any no hi ha un càntir, sinó dues versions d'una "càntir-mplora" que és com han batejat la seva creació els dos autors del mateix. Joan Cruanyes va explicar com va sorgir el concepte estètic de l'obra. "Hem partit d'idees molt geomètriques, treballant l'obra d'una manera molt arquitectònica, partint d'idees com els 90 graus exactes entre l'entrada i la sortida o la mateixa forma com anella o base", va explicar Cruanyes.

El per què dels colors

Respecte la bicefàlia cromàtica, va sorgir del dubte entre quina de les dues versions quedar-se, motiu pel qual van acabar acordant de fer la doble versió. Sobre el perquè del roig i el negre es va allargar l'altre autor, Carles Bassó, que ho va presentar "com un desgreuge a Leo Trostky" després que Ramon Mercader que era descendent d'Argentona matés amb un piolet a Mèxic el gran pensador comunista. Picada d'ull històrica doncs, també a l'anarcosindicalisme, per justificar la tria entre dos colors que ara haurà de fer cada comprador. 

El càntir 2018 segueix en la línia trencadora del seu antecedent i es presenta fins i tot amb un packaging exclusiu. 

Roda de premsa d'Argillà

L'aposta del càntir d'autor que substitueix la versió més tradicional de l'element satisfà a l'organització de l'Argillà. El director del Museu del Càntir Oriol Calvo explica que "amb aquest nou concepte arribem a més públic i també a un públic més jove i l'edició de l'any passat ha tingut un èxit total, venent-se molt bé fins i tot fora d'Argentona i de les dates de l'Argillà". 

De càntirs d'autor se'n fan 3.000, numerats, en una edició limitada.