"Hauríem d'estar convençuts que els símbols franquistes han de ser retirats de la via pública"

Entrevista a Pep Cruanyes, advocat i historiador i representant de l'Institut d'Estudis Catalans al Consell Assessor del Memorial Democràtic

  • Redacció - Argentona Comunicació
  • Divendres, 15 Juliol 2016 13:17

Pep Cruanyes

El Memorial Democràtic recolza la decisió del govern d'Argentona de retirar el monument franquista de les escales de l'Església. L'informatiu de Ràdio Argentona va poder parlar amb Josep Cruanyes, advocat i historiador maresmenc que, entre altres càrrecs, ostenta la presidència de la Societat Catalana d'Estudis Jurídics, és membre de la Comissió de la Dignitat i representant de l'Institut d'Estudis Catalans al Consell Assessor del Memorial Democràtic. "Tots hauríem d'estar convençuts que els símbols franquistes han de ser retirats de la via pública".

Cruanyes considera que els canvis efectuats en el monòlit argentoní a finals dels 70 no esborren l'origen del monument i dubta que els monuments franquistes siguin reinterpretables. "El procés que ha seguit aquest monument demostra la situació anòmala de la transició quan, el que s'hauria esperat amb el restabliment d'un règim democràtic hauria estat la retirada de forma directa i clara de tota la simbologia franquista".

Considera que el procés que es va seguir va ser "ambigu". Per això, entén que a Argentona "les forces democràtiques van intentar buscar vies per superar-ho", però al mateix temps conclou que "si mirem fredament la inscripció, veiem l'ambigüitat per la dificultat d'arribar a un consens i per l'absència d'una normativa clara que obligués a retirar aquells símbols".