S'inaugura la nova Unitat de Trastorns de la Conducta d'ITA a Argentona

L'institut organitza activitats per incidir en els comportaments antisocials dels joves

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 16 Juny 2014 11:17

ITA Salut Mental Argentona

El conseller de Salut, Boi Ruiz, inaugurava el passat divendres el Centre de Trastorns de Conducta d'ITA a Argentona. L'equipament, que està ubicat a la finca de Can Roqueta, de 25 hectàrees i disposa de 38 places residencials i 20 d'hospital de dia, aborda aquests problemes des de la crisi del pacient fins a consolidar la rehabilitació i sigui possible la reinserció al món acadèmic o laboral.

S'adapta a les necessitats

"Per primera vegada tenim una unitat especialitzada que s'adapta a les necessitats dels pacients", assegura la directora general de l'Institut de Trastorns Alimentaris (ITA), Montse Sánchez, que afegeix que és un moment complicat per fer qualsevol inversió però assegura que hi havia un buit assistencial que calia cobrir. En l'acte inaugural, Ruiz celebrava l'enfocament 'diferent' que es fa en aquest centre de la malaltia. "Aquest concepte que la malaltia és de les famílies i que es busca la rehabilitació és molt integrador", va destacar.

Els trastorns de conducta són una de les malalties psiquiàtriques més comunes entre els joves i es calcula que afecta entre un 8% i un 10% de la població. El tractament es basa a treballar les conductes destructives intervenint de forma precoç en l'evolució dels pacients. Així s'ajuda als usuaris a controlar la ràbia i el consum de substàncies, contenir l'agressivitat i fomentar bons hàbits per tenir una vida més saludable.

Activitats diverses

ITA ja comptava amb un centre a Argentona -al carrer Baró de Viver, dedicat a pacients que tenen problemes i trastorns relacionats amb l'alimentació- i amb les noves instal·lacions que ha inaugurat potenciarà el treball dels trastorns de conducta amb activitats dirigides als joves i els grups terapèutics. Tot plegat per aconseguir l'autonomia personal del pacient. Un objectiu que s'aconsegueix amb activitats com ara tornejos de futbol, el manteniment d'un hort urbà o el treball amb diversos gossos. En aquest darrer cas, des de fa dos anys, la institució té un acord amb la Protectora d'Animals de Mataró que cedeix diversos gossos perquè els joves amb problemes els cuidin.