La Festa del Càntir, la gran cita anual d'Argentona

La Fira i Festa del Càntir, del divendres 2 al diumenge 4 d'agost, aquest any coincideix amb la Festa Major

  • Berta Seijo // Foto: arxiu
  • Dijous, 01 Agost 2013 00:00

Maresme, Argentona, Fira del Cantir

En el marc de la Festa Major, Argentona presenta la Fira i Festa del Càntir, un esdeveniment amb més de sis dècades d’història a la motxilla. Exposicions, tallers i demostracions vinculades al món de la terrissa protagonitzaran tres jornades que també comptaran amb la participació de països com Rússia, Portugal, França, Perú o Brasil. D’altra banda, no faltaran les activitats habituals: l’ofici en honor a Sant Domènec, la benedicció de l’aigua de la font i la gran aixecada de càntirs, que tindrà lloc diumenge 4. L’estrella d’aquesta edició és una rèplica d’un càntir procedent de la regió del sud-est d’Itàlia, que data del segle III a.C.

Renovar-se o morir
En total, la Festa Major d’Argentona rep anualment al voltant de 25.000 visitants, però no tots paren atenció al punt més clàssic del recorregut. Fina Carreras, tècnica del Museu del Càntir, reconeix aquest fet i hi afegeix la davallada que ha patit la venda de càntirs: “Fins a l’any passat en fèiem 3.500 exemplars; enguany hem rebaixat a 2.000”. Però, és la crisi la causant d’aquesta situació? Carreras explica que el motiu principal és l’antiguitat de la festa i la manca de persones que encara segueixen amb la tradició. “És evident que la col·lecció de càntirs s’ha de replantejar per atraure les noves generacions en un futur”, apunta com a única solució.

Ciutats unides per la ceràmica
Tallers de torn adreçats a grans i petits, jocs amb fang per als més menuts, un concert amb instruments de fang a càrrec del músic Ernest Martínez, demostracions de terrissa amb Josep Matés o els concursos amb ceramistes professionals i amateurs. Aquestes són algunes de les activitats que la Fira proposa dins el projecte europeu ‘Arginet’.
D’aquesta manera, Argentona col·labora amb quatre ciutats europees ubicades a França, Itàlia, Polònia i Àustria i, com indica Fina Carreras, “estableix una xarxa d’intercanvi d’artistes i activitats procedents d’altres països que enriqueix molt la nostra festa”.

Consulta el programa d'actes a la nostra agenda