El càntir d'aquest any és una peça de l'antiguitat

Rèplica d'un original del sud-est d'Itàlia i del segle III aC

  • Redacció
  • Dilluns, 08 Juliol 2013 11:24

Càntir 2013

El Museu del Càntir ja ha desvetllat quin serà el càntir que aquest any representarà la festa major de Sant Domingo. En aquesta ocasió, s'ha anat a buscar una peça de l'antiguitat, rèplica d'un atuell que es conserva al Museu del Càntir i que és originari del sud-est d'Itàlia, encara que amb clares influències gregues, i datat del segle III aC.

Es tracta d'un càntir de cos globular amb dos brocs verticals quasi cilíndrics, tots dos del mateix gruix i alçada i llavi apaïsat. El broc d'emplenat té un filtre -"rall"- interior a l'alçada de la seva base, mentre que el broc d'abocar té un rall amb cinc forats a la part de dalt. La nansa és arquejada, formada per dues tires de fang independents unides a la part superior, i arrenca de les bases dels dos brocs.

La seva decoració és feta a pinzell amb òxids de manganès -color morat- i de ferro -color vermell-, amb motius diversos en disposició horitzontal en paral·lel. Del càntir se'n faran 2.500 exemplars, realitzades en el taller Cerámicas el Poyetón de La Rambla, a Còrdova.

El càntir, que es vendrà a 15 euros, es podrà adquirir a la Font de Sant Domènec al carrer Gran el matí del 4 d'agost, dia de la Festa del Càntir. Just després de la benedicció de les aigües de la font.
El dia 4 a la tarda i durant els altres dies de la fira, 2 i 3 d’agost, es vendrà a la parada habilitada a la Plaça de l’Església, davant el Museu del Càntir.
La resta de dies de la Festa Major, 5 i 6 d’agost, es podrà adquirir en una parada al carrer Gran.