Arenys celebra la Crema de la Bóta per Sant Pere

Festa a mig camí de Sant Joan i Sant Zenon, amb focs artificials des del campanar

  • Redacció // Foto: cedida
  • Divendres, 29 Juny 2018 09:24

Maresme 2017/2018, CREMA DE LA BOTA

Cada 29 de juny Arenys de Mar celebra la Crema de la Bóta: un acte festiu que fa de pont entre la revetlla de Sant Joan i la Festa Major de Sant Zenon. La plaça de l’Església de Santa Maria d’Arenys serà l’espai de la crema de la Bota i l’encesa de focs d’artifici al campanar, actes que recorden que fa quatre segles que l’església va ser consagrada. Al llarg de tot el dia de Sant Pere, tothom qui ho desitgi podrà anar a la plaça per deixar les palmes i palmons per cremar a partir de les 22h de la nit.

La crema de la bóta en versió moderna és una tradició amb 59 anys d'història

Una tradició ben antiga
El temple i l’altar de la Parròquia de Santa Maria d’Arenys de Mar van ser consagrats l’any 1686 pel bisbe de la vila Antoni Pascual i Lleu. La cerimònia va tenir lloc el dia 28 de juny a les sis de matí i es va allargar fins passat el migdia. Per recordar la festa de dedicació al temple, cada 30 de juny es tornava a celebrar la data decorant la façana de l’Església i del cementiri amb ginesta i corones de llorer. Al vespre, es feien cremar quatre festers dalt del campanar i es disposaven als finestrals i rapisses del campanar paperines de colors. Paral·lelament, els vilatans cremaven al mig de la riera una bóta enquitranada, ofrena dels pescadors.

Aquesta tradició, amb alguns canvis, s'ha mantingut fins als nostres dies. El més rellevant dels darrers anys ha estat que des del 1959 acompanya a la crema de la bóta un espectacle de focs artificials, el qual és ja part inseparable de la celebració.