Pescadors d'Arenys s'embarquen en un projecte de turisme pesquer

Es programen sortides en barca per mostrar els diferents arts de pesca

  • Redacció - ACN
  • Dimarts, 22 Octubre 2013 11:27

Arenys Pesca Turística

Els pescadors de la confraria de Sant Elm d'Arenys de Mar engegaran en les pròximes setmanes el primer projecte de turisme pesquer de la comarca. Un grup inicial de tres barques d'art menor -totes dedicades al sonso-, s'adaptaran per poder-hi portar ciutadans i turistes que vulguin conèixer de prop aquest ofici.

El projecte consisteix en aprofitar les èpoques de veda de pesca per donar un nou ús a les embarcacions. La idea amb què es treballa és la d'aprofitar el passeig en barca per explicar els diferents arts de pesca, el llenguatge mariner o les tècniques d'orientació. Les barques s'aproparan també a les zones dels caladors per observar de prop com feinegen altres barques en actiu. Tot plegat, culminant amb un menjar de pescador a bord o una visita a la subhasta de peix.

Presentació Pesca d'Arenys

El projecte de promoció turística del port d'Arenys va també més enllà de la pesca i vol englobar altres activitats relacionades amb el mar, com les activitats subaquàtiques o la vela, que ja es desenvolupen actualment al club nàutic arenyenc. "Volem que sigui un projecte global", assegura el regidor de Promoció Econòmica, Àlex Acero. Paral·lelament hi ha la intenció de projectar al recinte portuari un centre d'interpretació de la pesca. Acero, però, reconeix les limitacions econòmiques actuals i, ara per ara, la fase museogràfica es limitarà a una petita exposició a la Confraria.

Mostrar un nou model de gestió pesquera

Els pescadors d'art menor que es dediquen al sonso, com per exemple Ramon Tarridas, són els que amb més bon ulls veuen aquesta iniciativa. El seu és un subsector que ha impulsat un nou model de gestió pesquer que els està donant molt bons resultats, pel que fa a la sostenibilitat econòmica i mediambiental, i volen aprofitar també aquesta experiència per reivindicar-se.

"Volem explicar com hem estat capaços de modificar el sistema de gestió, reduint l'esforç pesquer i les despeses, i augmentant els beneficis", explica Tarridas. Aquesta feina s'ha fet des del Comitè de Cogestió del Sonso, en el que hi participen pescadors, administracions públiques, científics i entitats ecologistes "a parts iguals". "Hem estat capaços de posar-nos d'acord pel bé de tots. Aquest és un model exportable a la captura d'altres espècies", es felicita.