Beto:”Aquest any hem aconseguit dues fites històriques”

Parlem amb Beto Fernàndez, entrenador del Centre Natació Mataró Quadis

Waterpolo 2014/2015, Beto FernàndezQuina valoració fas d’aquesta passada temporada?

Crec que hem fet una temporada irregular, però d’altra banda excel·lent en quant a fites. Hem aconseguit dues fites històriques, per primer cop a la història ens vam classificar per jugar una final de Copa, i després vam aconseguir una fita que mai no havia aconseguit ningú, que és que el vuitè classificat de la fase regular elimini en els “play-off” el primer classificat de la lliga regular. Tot i això, crec que ens ha mancat molta regularitat.

Aquesta irregularitat creus que es va viure en els “play-off” pel títol, quan després d’eliminar el Terrassa que era el campió de la lliga regular vau perdre a semifinals davant el Mediterrani, a priori un rival més assequible?

Davant el Mediterrani hi va haver un moment que va ser com un “matx point” que podia caure la moneda d’un costat o de l’altre. En el darrer partit a casa seva anem guanyant tot el partit i arribem al tram final guanyant de 2 gols, i ells en dos detalls encerten i nosaltres fallem i al final, en una jugada d’home més, ens guanyen el partit. Va ser una llàstima, ja que jugar la final de lliga hauria estat un colofó perfecte per a aquesta temporada, però vam competir fins al final i això és el que jo demano als meus equips, després en el món de l’esport a vegades es guanya i a vegades es perd.
Però la veritat és que hem estat molt irregulars, ens va costar arrencar a principi de temporada, vam patir les baixes de dos jugadors molt importants, els nous s’havien d’adaptar,  vam apostar fort per jugadors joves de la casa i això va fer que no arrenquéssim bé. Després vam arrencar i vam sumar 15 punts seguits, però llavors vam perdre a la piscina del Sorrall, davant el Sant Andreu, i a partir d’aquí tot van ser problemes, lesions , aturades per seleccions i problemes per entrenar, perquè ens van tancar la piscina. Però vam reaccionar i crec que hem acabat molt bé.

L’encert en els fitxatges d’aquestes dues últimes temporades com en Mehdi i l’Eski han estat claus per aconseguir aquestes fites?

L’Eski aquesta temporada no ha estat tant bé com la temporada passada, el seu primer any va ser espectacular i potser ens va mal acostumar, però aquest darrer any no ha estat el porter de la temporada anterior. He de dir que va tenir un problema familiar que va fer que tingués més el cap a Polònia que no pas aquí. I el Mehdi és un jugador d’equip gran, molt professional i amb molt d’ego i ara ha fitxat per l’Spandau de Berlín que jugarà a Europa. Tot i que ha fet molts gols, crec que el seu ego ha fet que no aportés tot el que s’esperava d’ell en el joc col·lectiu. Sobretot crec que no va estar bé en partits importants i els seus compromisos amb la selecció francesa tampoc van ajudar a la seva adaptació en el joc d’equip.

Ara quin és el vostre objectiu? Jugadors importants que marxen, gent nova, toca començar de zero?

Nosaltres tenim un avantatge que és que tenim molta gent de la casa, aquesta temporada teníem 9 jugadors formats a Mataró i ara en tindrem 11 de 14. Està clar que després has d’encertar amb els fitxatges dels estrangers per estar més amunt o més avall, però tenim un tret indentitari que no té cap altre equip. Els nostres referents són de la casa, en Pau Bach és el capità amb només 25 anys, després l’Àlex Codina i en Mario són gent de la casa que tornen amb un grau més de maduresa, i els més joves ja porten més temps jugant a la màxima categoria i són més madurs i ens aporten cada cop més coses. El nostre objectiu ha der ser jugar els “play-off” i arribar lluny a la Copa.

Hi haurà més fitxatges?

Nosaltres ara estem treballant per buscar un substitut per a en Pere Estrany, és un jugador internacional que té ofertes suculentes de lligues de fora. En els darrers temps aquí cada cop hi ha menys diners pel waterpolo i els jugadors de talent nacionals marxen a jugar a França i a Itàlia on es paga millor. Encara no hi ha res concret, però jo he parlat amb ell i m’ha dit que si arriba una oferta bona marxarà i l’entenc perfectament. Aquí hem rebaixat el pressupost i la veritat és que hem tingut sort, ja que en Mario i l’Àlex són dos fitxatges, però no deixen de ser jugadors de la casa. I els dos holandesos que hem fitxat crec que són dos bons reforços que pujaran el nivell de l’equip i no han sortit cars.

La temporada vinent serà tant igualada com aquesta, que tot i que ha guanyat el Barceloneta no ho ha fet amb l’autoritat dels darrers anys?

Sí, crec que sí, el Barceloneta perd dos homes molt importants com són en Felipe Perrone i en Gonzalo Echenike que marxen a jugar a fora, on es pagar millor, però que crec que es reforçaran amb estrangers de primer nivell. El Terrassa, tot i tenir baixes, també tindrà un bon equip, el Sabadell sembla que apostarà fort, ja que enguany celebra el seu centenari i el Mediterrani manté gairebé tot el bloc d’aquesta temporada.
El Barceloneta serà l’equip a batre, però després tot serà molt igualat. Nosaltres haurem de ser ambiciosos i lluitar per estar a dalt, crec que aquesta temporada en ha faltat ambició en alguns trams de la temporada. Però aquest any hem de fer un pas endavant i lluitar per tenir el factor camp a favor de cara els “play-off” que és el que ens va fallar aquesta campanya, vam perdre dos partits a casa davant rivals contra els que no havíem de perdre, com el Canoe i el Sant Andreu i ho vam acabar pagant molt car.