Reivindicant el bàsquet femení

Rosó Buch i Helena Oma han creat Sixtersis, un nou canal de YouTube

Esports 2013/2019, opinio tot esport-rosó buch i helena oma (edicio 1892)

"I si vull ser mare, què?". Aquesta és l'última qüestió que es pregunten les Sixtersis, el doblet format per la mataronina Rosó Buch i Helena Oma. Ja fa un mes, les jugadores de l'Spar Citylift Uni Girona van presentar el projecte que té com a principal objectiu acostar a la ciutadania totes aquelles qüestions amb què es topen les jugadores professionals de bàsquet.

Malgrat competir en la primera o la segona competició nacional (Lliga Femenina 1 i Lliga Femenina 2), hi ha moltes jugadores que han de compaginar el bàsquet amb els estudis o altres feines, cosa que els dificulta conciliar la seva vida laboral i personal. Més complicat ho tenen encara aquelles jugadores que desitgen, com moltes altres dones en el món, formar una família.

Altres temes que les Sixtersis també posen sobre la taula són el moment de la retirada, si el lloc de naixement de les jugadores influeix en la formació d'aquest esport o el desgast d'estar contínuament viatjant i no poder passar, per exemple, el Nadal a casa.

Si bé és cert que alguns dels temes afecten també els esportistes professionals homes, n'hi ha que es viuen exclusivament o de manera diferent en l'esport femení. I com tothom sap, la repercussió de les dones en les notícies esportives és encara molt mínima si es compara amb les lligues masculines. Per això, el projecte aterra amb l'esperança de donar a conèixer tot el que s'amaga darrere la vida professional de les jugadores per entendre com viuen dins i fora la pista. Per això, parlaran les jugadores en primera persona i altres convidats que coneixen bé aquest món.

Sixtersis és, sens dubte, una bona notícia per a l'esport femení. Més enllà de descobrir temes que fins ara segurament gran part dels seus seguidors desconeixien, també és una manera de promocionar el bàsquet i d'enganxar i apropar els aficionats a la competició. A passes lentes però constants, el bàsquet femení va situant-se on es mereix. Això sí, són elles, les mateixes jugadores, les que van obrint camí tot i tenir, justament, un temps molt limitat. Veuen que se'n parla poc i tenen molt a dir.