Sergi Garcia: "Estem molt orgullosos d'obtenir resultats amb la nostra filosofia"

Entrevistem a l'entrenador de la secció de natació del Centre Natació Mataró després del Campionat d'Espanya de clubs disputat a Mataró

 

Sergi Garcia CNM

Explica'ns una mica els teus inicis...

Jo era nedador del Premià als 17 anys, la temporada següent vaig fitxar pel Catalunya, però amb els estudis a la Universitat vaig anar al Mataró. Era l'any 1995 i, com a nedador, vaig estar al CNM fins al 2001, quan vaig finalitzar la carrera d'INEFC. Durant aquells anys també vaig començar a entrenar els equips de base, començant per l'escola bressol, passant per l'aleví, etc. Posteriorment vaig estar un parell d'anys fora per formar-me i al 2004 ja vaig tornar com a entrenador del primer equip i director tècnic. Per tant, es pot dir que pràcticament he fet tot el recorregut al club.

Passem a la Copa d'Espanya de clubs d'aquest cap de setmana. Esteu contents de l'organització?

Molt contents, pràcticament a l'alçada del que van fer els nedadors. I no ha estat per casualitat. Vam fer moltes reunions perquè volíem que fos una festa per a tots els que hi van anar. La natació es veu com un esport avorrit, i nosaltres hem volgut fer-ho diferent. La nostra idea era que la gent es divertís, no només els nedadors, sinó que també la grada.

Al final, la gent estava encantada i els participants dels altres clubs ens deien que s'havien sentit molt a gust. I no hi va haver cap problema, i això que hi havia uns 300 nedadors. La veritat és que tot va anar molt bé.

En sentit esportiu, l'ascens a primera era l'objectiu a assolir?

Sí, pràcticament ens sentíem obligats a tornar a pujar. Pensa que l'any passat vam baixar per mig punt, que és poquíssim. És una centèsima en una prova. A més a més, poc abans de la competició vam tenir la baixa de l'Héctor Ruiz, que va haver de deixar la natació per un problema cardíac. Però vaja, va passar el que va passar i aquest any tocava pujar. Al principi semblava molt clar, però se'ns havien ajuntat uns rivals importants que s'havien format molt bé, tot i que en veure les convocatòries, la segona posició no se'ns podia escapar. Això sí, al final no m'esperava fer tan bon paper. Aconseguir la primera posició amb la puntuació que vam obtenir i tanta diferència sobre el segon va ser una gran alegria.

Es pot considerar un objectiu arribar a tenir els dos equips a Divisió d'Honor?

Fa 2 anys vam estar a punt de pujar els dos equips i és una circumstància que mai hem gaudit al mateix moment. Tenir els dos equips a divisió d'Honor és el meu somni i un dels meus objectius mentre segueixi aquí. Això sí, nosaltres serem fidels a la nostra filosofia i ho intentarem amb gent de la casa, i no com altres equips que ho fan fitxant. Crec que el camí que seguim és l'adequat per aconseguir-ho.

La filosofia és basar l'equip en gent de Mataró i els voltants?

Exacte, jo crec molt en la filosofia de gent del voltant. Et dóna molta personalitat i estabilitat com a club. De fet, crec que donem molta enveja a altres clubs per la implicació i sentiment de pertinença que demostren els nostres nedadors. Realment són gent de casa i compromesa, que sent els colors del Centre.

Estic fart de veure equips que fan molts fitxatges i al cap d'un any ja tenen problemes d'integració amb ells. Nosaltres hem de saber que hem d'acollir nedadors del voltant de Mataró i el Maresme, que potser tenen problemàtiques amb el seu actual club i fer que aquí es tornin a trobar còmodes amb la natació, ràpidament es fan amb la filosofia.

De fet, hem tingut nedadors d'alt nivell de fora que han volgut venir, però que les seves exigències no s'adaptaven a la nostra filosofia i no els hem volgut. És molt important per a nosaltres.

Quantes sessions i hores podeu arribar a destinar a la setmana entrenant?

Els nedadors entrenen de dilluns a dissabte, amb unes 10 sessions setmanals a l'aigua d'entre 105 i 120 minuts cadascuna. Que són unes 18-20 hores a la setmana. A això hi hem de sumar tres sessions de gimnàs, llavors parlem d'un total d'unes 24 hores.

Aquest és el programa complet, després cada nedador en farà un percentatge concret segons la seva disponibilitat, si estudia a la universitat, la feina, etc. Això sí, el mínim que intenten fer és un 80%, i una gran quantitat fa el 100% que, òbviament, és on es noten més els resultats.

Els nedadors del Centre són amateurs o reben alguna prestació?

Tenim uns barems de resultats i segons això reben unes ajudes. És un sistema perquè les seves necessitats principals les puguin cobrir amb aquestes ajudes, com la matrícula dels estudis, per exemple. Segons el nivell en tenen més o menys.

Els nedadors de primer nivell també tenen una compensació perquè gràcies a ells ens ajuden a estar a dalt i ser millors.

Ets l'únic entrenador del primer equip?

A la secció de natació del Centre som 200 nedadors i som 8 entrenadors. Del primer equip sóc el responsable i sóc l'únic entrenador. Això sí, em recolzo molt amb en Joan Parra, l'entrenador de l'infantil-júnior, on ja anem veient quin és el nivell i les expectatives de cada nedador.

Molts d'aquests entrenadors de categories inferiors són nedadors en actiu, també.

Quines són les properes cites de la secció?

El 28 de maig és la Copa Catalana de clubs. A l'estil de l'espanyola viscuda aquest cap de setmana però a nivell de Catalunya. Després també vindrà la Lliga Catalana, però aquestes són competicions secundàries. Les competicions principals són a finals de juliol i agost. A finals de juliol arriba el Campionat d'Espanya absolut i júnior.

També tenim el 17-18 de juny el campionat d'Espanya d'aigües obertes. Som Campions d'Espanya i volem repetir, amb gent com en Roger Rabassa i en Guillem Pujol, que aquest any s'estrena com a absolut, i espera aconseguir un gran paper per anar al Mundial de Budapest.

Ara com ara, quins són els nedadors del club que poden tenir més progressió?

La Berta Cantó ja està consolidada, per exemple, i esperem que ho puguem rematar amb alguna internacionalitat. També hi ha en Martí Penedès, amb molt bona projecció però amb els estudis a la Universitat ha baixat una mica el nivell, com és normal. Però el talent el té i a veure si ara que acaba el curs acadèmic podem aprofitar perquè millori.

En categories més inferiors, per exemple, hi ha un grupet de noies joves del 2001 que tenen molt bones maneres. Estem parlant de noies de 16 i 17 anys que tenen entre 4 i 5 anys al davant per millorar molt.

Creus que és factible que el Centre torni a gaudir de nedadors olímpics, o a l'elit europea i mundial com van ser la Sílvia Parera o en Joaquim Fernàndez?

És molt difícil. Són èpoques diferents. Ara hi ha molt més nivell, en general, però abans podies tenir la sort que et sortís un talent com el de la Sílvia i en Joaquim i mantenir-lo al club.

Ara quan et trobes un cas d'aquests, un nedador de primeríssim nivell, la societat l'envia directament al CAR on els hi posen el caramel a la boca. No vull enganyar ningú, i per una part, és un centre d'alt rendiment i les instal·lacions són molt bones, d'elit mundial. D'altra banda les exigències de resultats i renunciar a gairebé totes les altres coses per la seva carrera a la natació també causa molt d'abandonament.

Pel que fa a nosaltres, esperem a veure. Jo hi confio, però també s'ha de fer un petit esforç institucional si es vol lluitar per poder tenir un nedador olímpic, que és molt complicat. I malgrat tot, l'any passat estàvem a punt d'aconseguir-ho amb l'Héctor Ruiz, tot i que després va passar el que va passar. En definitiva, és molt difícil però és un dels meus somnis.

Al cap i a la fi, hem de fer la natació més llaminera per a tothom. Hem d'aportar coses de l'esport d'equip per fer-ho més atractiu i tingui més seguiment que, a la llarga ens pot ajudar a millorar en tots els altres aspectes.