"La salut esportiva de la ciutat és envejable"

Entrevistem a Josep Maria Font, regidor d'esports de la ciutat, després del primer any al càrrec

Josep Maria Font deixa Unió

Ara que més o menys fa un any de la constitució del nou consistori de la ciutat, com valoreu aquesta primera temporada viscuda al càrrec?

Ha estat un any molt complet, amb molta activitat. Hem intentat potenciar el front marítim amb moltes activitats. A part de totes les competicions de primer nivell, com la Copa Len de Waterpolo, el Campionat d'Espanya Futsal Cadet, la Volta, el Campionat d'Espanya juvenil d'atletisme, etc. La idea és conjugar difusió de la ciutat amb l'esport. Tots aquests esdeveniments donen rellevància a la ciutat, però sense oblidar un treball de base important dels clubs de la ciutat (més de 100 clubs) i de les escoles, transmetent que l'esport són moltes coses, no només la competició, com ara hàbits, solidaritat, etc. Per això, aquesta legislatura volem potenciar la relació entre l'escola i l'esport, en la seva tasca educativa. En definitiva, ha estat un any molt bo, fantàstic.

Aquest 2016, a més a més, es tracta d'una any olímpic i la ciutat aportarà 6 participants als Jocs de Rio. Quina lectura en feu?

No deixa de ser la pedra angular de tot el que és l'esport de la ciutat. Aquestes sis persones provenen del teixit esportiu de la ciutat. I el que es demostra és una feina ben feta, des de fa temps, des de la base i que a la llarga està donant uns resultats objectivament molt bons. És un fet que ens fa encarar el futur amb optimisme, mentre reafirmem la salut fantàstica i envejable de l'esport a la nostra ciutat.

Com ja heu anomenat abans, la ciutat ha acollit fases finals de campionats estatals i internacionals, ja sigui d'equips o seleccions, o amistosos de primer nivell com el Qatar d'handbol o la final de la Copa LEN al Sorrall. Quina importància tenen per la ciutat?

Hi ha una sèrie de factors molt importants. Evidentment, el de promoció és importantíssim. Mataró és una de les ciutats més importants de Catalunya i ha de ser capaç d'organitzar esdeveniments d'aquest nivell. També volem gaudir dels millors esportistes possibles a la ciutat, com a la Volta, que serveix a les noves generacions per veure els seus ídols, aquells amb qui volen emmirallar-se. A més a més, en l'organització de molts d'aquests esdeveniments, s'ha pogut obtenir el recolzament de les federacions respectives, que és una conseqüència de la bona activitat que s'està fent a la ciutat. Una feina molt ben feta dels clubs que fa que les federacions confiïn en la ciutat. És un indicador més que a Mataró es treballa bé en el món de l'esport. Un exemple d'això és el programa "Junts per l'esport", buscant sinergies i objectius comuns.

Sense oblidar que també hi ha el valor afegit dels visitants que venen a la ciutat, tot el que es parla a les xarxes socials, que també suposa una gran promoció per la ciutat.

En aquest sentit, considerant que la ocupació habitual de les infraestructures esportives de la ciutat és propera al 100% amb activitats pròpies, hi ha una falta d'infraestructures esportives per poder acollir-los?

Mica en mica intentem anar renovant les instal·lacions de la ciutat. En tenim vàries en obres, com el Camp del Centenari, la coberta al Casal, l'Eusebi Millan, etc. És un èxit tenir tanta implicació esportiva a la ciutat i intentarem garantir tenir les instal·lacions per poder acollir aquests esdeveniments.

A nivell de ciutat, aquest cap de setmana van començar les Santes Esportives, que cada cop tenen més participants i modalitats. La ciutat és més viva?

Les Santes Esportives són un reflex de l'activitat esportiva de Mataró durant tot l'any. A Mataró es practica moltíssim esport, de totes les edats i categories. Aquest any tenim 32 activitats, un fet que indica la pluralitat de l'esport a Mataró. És una oferta esportiva molt important, però només és la conseqüència d'una gran activitat esportiva que es realitza contínuament a la ciutat.

També durant aquest 2016 s'ha iniciat la campanya Mou-te en cor, fonamentant la pràctica de l'esport i la solidaritat. Com es valora?

És una de les peces més boniques i angulars d'aquest any. Simplement vol visualitzar tot el treball de totes aquestes entitats mataronines sense ànim de lucre que intenten treballar, conscienciar i recaptar fons per afavorir la investigació i la recerca de patologies que ens poden afectar a tots. La Marxa de l'alzheimer, el mulla't contra l'esclerosi múltiple, etc. En són alguns dels exemples d'una iniciativa fantàstica que ajuda a tantes persones en malalties que, d'una manera o altra, a tots ens afecten. Per això m'agradaria posar de relleu tota aquesta magnífica feina, i la mostra és el volum de gent que hi participa. Per posar un exemple, a mi m'ha agradat moltíssim la festa d'en Joan Petit, contra el càncer infantil.

A més a més, tenim un esport adaptat de categoria, i l'esport per la gent gran (Esport 3 - programa d'oferta esportiva destinada a la gent gran). Com a regidor em sento orgullós de portar una regidoria amb tanta activitat.

Finalment, també m'agradaria afegir que, a partir d'ara, encarem el futur amb la mateixa il·lusió d'aquest any i amb moltes ganes de seguir fent coses. Programant moltes activitats. Ja estem fent l'agenda per l'any que ve. Com hem dit, si pot ser amb alguna competició internacional.

També seguirem promocionant l'esport en totes les seves vessants. Continuar potenciant les relacions amb l'esport escolar i combinar-ho amb l'esport de club. I, en definitiva, gaudir de l'esport mataroní que ens està donant tants èxits.

Per mi és un plaer poder dedicar uns anys de la meva vida a la promoció de l'esport d'aquesta ciutat, a més a més, com a seguidor de molts esports, encara és una gratificació més afegida.