De la teoria a la pràctica

El projecte "Lloguem!" té com a objectiu incrementar l'oferta de lloguer a preu assequible a Mataró

  • Berta Seijo// Fotos: Daniel Ferrer i cedides
  • Dijous, 13 Febrer 2020 10:08

Ciutat 2017/2020, lloguem

Innovador i atrevit. Aquests dos adjectius defineixen força bé el tarannà del projecte "Lloguem!", impulsat per l'Ajuntament de Mataró juntament amb diversos socis locals com el TecnoCampus i la Fundació Unió de Cooperadors. La finalitat de la iniciativa és ampliar el parc d'habitatge destinat a lloguer assequible al municipi. Per fer-ho, el programa busca la complicitat de propietaris de pisos buits, oferint-los incentius, i de persones que fugen de lloguers prohibitius i amb ganes d'implicar-se en una cooperativa. De fet, la creació d'una comunitat de llogaters que ajudin a capgirar la situació actual del mercat residencial i a frenar l'escalada de preus és un dels punts forts de la iniciativa. 

És un dels projectes més atractius de l'actual pla de mandat de l'Ajuntament de Mataró, una iniciativa que, fins i tot, ha aconseguit cridar l'atenció de la Unió Europea (UE). I és que, sota el nom de "Lloguem!", s'amaga una fórmula innovadora, amb bones intencions, però alhora arriscada, per incrementar l'oferta de lloguer a preu assequible a la ciutat. "En concret, aquest projecte es gesta entre el 2017 i el 2018 des del Servei d'Habitatge, amb la complicitat del Servei d'Estratègia i Governança de l'Ajuntament, i està totalment vinculat a l'àmbit de l'economia social i col·laborativa", explica la seva coordinadora, Laia Carbonell.

En aquest sentit, la peculiaritat de la iniciativa és la creació d'una cooperativa de llogaters que, en una segona fase del projecte, esdevindrà un agent més en el mercat residencial local. De fet, és per aquest motiu que "Lloguem!" ha estat una de les 22 idees escollides a la tercera edició d'Urban Innovative Actions, programa impulsat per la UE que premia propostes que plantegen possibles solucions a problemes urbans que no han estat provades anteriorment i que tenen un alt nivell de risc.

La subvenció aconseguida puja a 2,5 milions d’euros, xifra que abasta el 80% del total del pressupost del projecte. "La resta dels diners els aporten els socis, entre els quals, a banda del consistori, hi ha el TecnoCampus, la Fundació Salesians Sant Jordi, la Fundació Unió de Cooperadors, la Diputació de Barcelona i l'Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona", assenyala Carbonell.

 Ens agradaria que el projecte contribuís a regular els preus del lloguer a la ciutat” - Sarai Martínez, regidora d'Habitatge


Les claus de "Lloguem!"

Ciutat 2017/2020, lloguem

"Aquest projecte respon a diversos reptes: volem que hi hagi molta més oferta que demanda de lloguer assequible i, a llarg termini, ens agradaria que la iniciativa contribuís a regular els preus a la ciutat", afirma Sara Martínez. Les aspiracions de la regidora d'Habitatge de l'Ajuntament de Mataró connecten amb una situació que perjudica gran part dels mataronins: rendes de lloguer que no paren d'augmentar al municipi (un 33% en els últims quatre anys) i un parc local de 3.381 habitatges desocupats, segons dades estimades del 2016.

El 75% dels propietaris dels milers de pisos buits que hi ha a la capital del Maresme són particulars, un perfil que els impulsors del projecte volen seduir. Per a fer-ho, "Lloguem!" ofereix diversos incentius als arrendadors que incloguin el seu habitatge en el programa: obres de rehabilitació; subvencions a fons perdut per a actuacions d'eficiència energètica; beneficis fiscals en impostos municipals com l'IBI o la plusvàlua; gratuïtat en la gestió del lloguer, i una garantia absoluta de cobrament. Quant a aquest últim punt, la coordinadora de la iniciativa posa en relleu que "els riscos d'impagament són molt baixos" principalment perquè "el projecte s'adreça a persones amb ingressos suficients i regulars, que hauran de subscriure una assegurança, amb les avaluacions prèvies de solvència econòmica que això suposa".

D'altra banda, per a Martínez, "segurament el que frenarà més als propietaris a l'hora de fer el pas és no poder fixar el preu que desitgen". Però aquí no hi ha negociació possible: per fer els càlculs pertinents, el projecte es basa en l’índex de referència de preus de lloguer de l’Agència de l'Habitatge de Catalunya. "Els inquilins podran disposar d'un pis a un preu un 30% per sota el preu de mercat, aproximadament", apunten les portaveus de la iniciativa.

 “Els llogaters podran disposar d'un pis a un preu un 30% per sota el preu de mercat, aproximadament” - Laia Carbonell, coordinadora de "Lloguem!"

En paral·lel a la captació de propietaris, els impulsors de "Lloguem!" ja han començat el procés per constituir la cooperativa de llogaters. “Entenem que el perfil d’inquilí a qui més li pot interessar aquest programa és el d’una persona jove amb feina i ingressos, però que no pot afrontar un lloguer a un preu desorbitat”, explica la regidora. A banda d’això, la implicació i proactivitat de les persones que vulguin formar part d’aquest col·lectiu també és molt rellevant. “Seran els membres de la cooperativa els que establiran quins són els drets i obligacions dels llogaters, perquè és l’única manera de fer-la sostenible, i ja podem avançar que la Fundació Unió de Cooperadors farà un treball d’acompanyament i de formació adreçat a tots els socis”, assenyalen.  

Malgrat que a hores d’ara és l’Ajuntament qui porta les regnes de la iniciativa, l’objectiu final és que sigui la cooperativa qui, a partir del 2021, gestioni els 200 pisos que es volen aglutinar i faci d’intermediari entre llogaters i propietaris. “El traspàs es farà quan la cooperativa sigui solvent econòmicament i pugui garantir el seu bon funcionament. Després, des de l’administració pública vetllarem perquè els criteris, requisits i estatuts establerts a l’acord es continuïn respectant”, afirma la coordinadora de "Lloguem!", que afegeix que si tot va bé l’entitat també podrà oferir serveis complementaris als membres com  la contractació conjunta de llum.


Més agents implicats

Ciutat 2017/2020, lloguem

A més de promoure l’accés a l’habitatge assequible, el projecte també incorpora un vessant formatiu i laboral. I és que les persones encarregades de la rehabilitació dels immobles seran joves de Mataró, d’entre 18 i 29 anys, que rebran classes teòriques i pràctiques de fusteria, pintura, riscos laborals, construcció, eficiència energètica, lampisteria o electricitat. La Fundació Salesians Sant Jordi és el soci de "Lloguem!" que es responsabilitza de seleccionar els participants per facilitar la seva inserció al món laboral o el seu retorn al sistema educatiu, i de coordinar i impartir els cursos. Dotze dels 24 alumnes que es beneficiaran d’aquesta iniciativa ja van iniciar la seva formació a l’octubre.

Les persones que rehabilitaran els immobles seran una vintena de joves de Mataró, d’entre 18 i 29 anys, que rebran classes pràctiques i teòriques a càrrec de la Fundació Salesians Sant Jordi

A banda de finançament, la UE també ha assignat als impulsors del projecte un expert que els assessora i els ajuda a difondre la seva tasca arreu d’Europa. “Aquesta promoció internacional és clau perquè altres ciutats s’interessin per replicar el nostre programa”, assegura Carbonell. La cosa, però, no acaba aquí. Gràcies a haver guanyat la subvenció, la coordinadora de "Lloguem!" explica que actualment formen part d’una xarxa de projectes innovadors relacionats amb l’habitatge que el serveix per a continuar aprenent.


Un canvi de mentalitat

Ciutat 2017/2020, lloguem

Durant l’entrevista, tant Carbonell com Martínez deixen entreveure que són conscients que lideren un projecte arriscat i que la societat potser encara no està preparada per acollir-lo amb els braços oberts. “Europa ha premiat la valentia de la iniciativa, però cal un canvi de mentalitat perquè l’habitatge deixi de ser un element especulatiu”, assenyalen.

En el llistat d’actuacions previstes per als pròxims tres anys per mobilitzar i ampliar el parc d’habitatges de lloguer assequible, "Lloguem!" forma part d'un paquet de mesures que també inclou “potenciar la borsa de lloguer, promocionar l’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús i impulsar la captació d’habitatges mitjançant el dret de tanteig i retracte”, destaca la regidora. Tanmateix, també hi ha lloc per a les sancions: segons s’observa en el pla de mandat 2019-2023, el consistori penalitzarà a partir d’aquest any amb un recàrrec del 50% de l’IBI els habitatges que estiguin permanentment desocupats.

Per últim, un altre dels grans reptes de Martínez és la regulació dels pisos turístics. L'oferta d'aquesta tipologia d'habitatges no para d'augmentar a la ciutat; segons dades de l'Ajuntament de Mataró, actualment n'hi ha un centenar donats d'alta a la Generalitat. "No em preocupen els que operen de forma legal, que fins i tot poden tenir un impacte positiu pel que fa a l'àmbit de promoció econòmica, sinó els pisos buits que, fruit de l'especulació, acullen turistes sense cap llicència d'activitat", afirma la regidora.