Amb el fre posat

El govern municipal ha donat llum verda a uns pressupostos "de contenció" per al 2020 que els partits de l'oposició desaproven

  • Berta Seijo// Fotos: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 29 Gener 2020 17:18

Especials 2017/2020, ajuntament de Mataró

El govern de coalició de David Bote i Sergi Morales va presentar la setmana passada els seus primers pressupostos elaborats de forma conjunta. La neteja i la seguretat són les partides que més han vist incrementar la seva despesa, mentre que àmbits com la cultura, el comerç i l'empresa han patit una rebaixa que l'oposició ja ha reprovat. L'alcalde ha estat el primer a qualificar els comptes per al 2020 de "pressupostos de contenció", perquè venen acompanyats d'un augment dels impostos i una racionalització de la despesa. Amb tot, el govern municipal manté el seu objectiu de "posar la ciutat al dia", una de les prioritats principals del seu pla de mandat i a la qual es destinaran 6,86 milions d'euros dels 19,68 milions d'euros d'inversió prevista per a aquest any.

Un mes després d'aprovar unes ordenances fiscals per al 2020 que no van agradar tothom, especialment per una notable pujada d'impostos, l'Ajuntament de Mataró ha donat llum verda als pressupostos d'aquest any. Ho va fer dimecres 22 de gener, en el marc d'un ple extraordinari, amb el temporal Gloria de fons i amb els vots a favor del PSC i d'En Comú Podem Mataró. Ara per ara, sembla que la coalició entre socialistes i comuns va vent en popa; no es pot dir el mateix de la relació entre el govern municipal i l'oposició. I és que els pressupostos van rebre els vots en contra de Junts per Mataró i de Ciutadans, dos partits que van deixar clar el seu malestar amb la proposta de comptes presentada per a aquest any.

Per la seva banda, l'abstenció d'ERC-MES deixa la porta oberta a possibles negociacions amb les formacions de David Bote i Sergi Morales. En aquest sentit, el grup municipal encapçalat per Francesc Teixidó va valorar de forma negativa la proposta inicial, però resta a l'espera de poder aportar les seves idees abans que els pressupostos s'aprovin definitivament el 12 de març.         

La seguretat i la neteja, al capdavant

El govern amb majoria absoluta ha tirat endavant uns pressupostos municipals a l'alça, que pugen fins als 147,66 milions d'euros, un 1,4% més respecte de la xifra del 2019. Per partides de despesa, ensenyament continua ocupant la primera posició, amb 20,07 milions d'euros, un 2,6% més si ho comparem amb l'exercici anterior. Aquest any, però, guanyen protagonisme dos àmbits que, segons va afirmar l'alcalde en una roda de premsa amb els mitjans de comunicació, "concentren les demandes dels mataronins".

Parlem de seguretat i protecció civil, que s'ha incrementat un 14,7%, i a la qual es destinaran 14,97 milions d'euros, i recollida i tractament de la brossa i neteja viària, que rebrà 13,79 milions d'euros, un 16% més que el 2019. Per la seva banda, completen el rànquing serveis socials i promoció social (que comptarà amb una despesa pressupostada de 13,42 milions d'euros) i deute públic (de 13,34 milions d'euros). En aquest últim cas, la partida disminueix un 13,92%, fita que des del govern municipal remarquen amb especial entusiasme cada vegada que es presenta l'ocasió.

Els pressupostos per al 2020 pugen fins als 147,66 milions d'euros, un 1,4% més respecte de la xifra del 2019. Ensenyament, seguretat i protecció civil, i neteja són les partides que en surten més beneficiades.

David Bote i el seu equip també parlen amb orgull d'un pla d'inversió que estarà dotat amb 19,68 milions d'euros i que servirà per finançar, entre altres coses, la millora de l'enllumenat (1,53 milions d'euros), el Pla d'Impuls al Centre (un milió d'euros), l'anella ciclista (993.338 euros), l'impuls dels polígons industrials (700.000 euros), el pla d'asfaltat (600.000 euros), la rehabilitació d'edificis (600.000 euros) i les actuacions en el tram de l'N-II comprès entre la riera d'Argentona i la riera de Sant Simó (416.583 euros).

A més a més, el govern municipal preveu posar fi, també al llarg del 2020, a projectes a hores d'ara encara en marxa, com la reforma de la plaça de les Tereses, la construcció de la pista poliesportiva coberta de Cerdanyola i les obres del Cafè Nou, i engegar-ne d'altres com la construcció del nou centre d'acollida per a animals o la instal·lació de plaques fotovoltaiques al barri de Cirera.

L'oposició hi diu la seva


Lluny de quedar-se callats, ERC-MES, Junts per Mataró i Ciutadans han reaccionat davant els pressupostos aprovats pel govern en majoria

Especials 2017/2020, ple municipal gener

"Vull manifestar la nostra satisfacció per un acord de pressupostos que recull les principals preocupacions del nostre grup". Amb aquestes paraules, Sergi Morales, el líder d'En Comú Podem Mataró i soci de govern de David Bote, feia palesa la seva conformitat envers uns comptes que, per contra, han decebut la resta de formacions. De fet, a les seves intervencions en el ple extraordinari, els portaveus d'ERC-MES, Junts per Mataró i Ciutadans van ser molt crítics amb la proposta aprovada després en majoria, perquè, segons ells, no respon als reptes ni a les necessitats de la ciutat.

Cristina Sancho va ser la primera a demostrar el seu malestar amb els comptes per al 2020. La líder de Ciutadans, partit que va votar en contra dels pressupostos, va justificar la decisió de la seva formació sobre la base de diverses raons. Una d'elles és l'increment del 5,8% en la partida de personal: "En concret, el sou del govern és 423.000 euros més car que en l'anterior mandat i potser s'haurien de plantejar que no necessitem tants regidors".

D'altra banda, Sancho també va lamentar que "les prioritats del govern no siguin les que haurien de ser". "No entenem per què la despesa destinada a comerç, turisme i empresa ha disminuït un 13,8%; la de cultura, un 2,3%, i la d'esports, un 4,5%", va assenyalar. Per a la portaveu de la formació taronja, "Mataró necessita una baixada d'impostos per dinamitzar el comerç i l'economia de les famílies" i "la integració dels barris i el seu desenvolupament hauria de ser el compromís de David Bote i el seu equip". "No pot ser que dels 8,3 milions d'euros d'inversió real prevista per a la ciutat, 3,5 milions d'euros vagin adreçats al centre", va apuntar.  

Per la seva banda, Alfons Canela va criticar que no s'hagin presentat pressupostos i ordenances fiscals a la vegada, "fet que dificulta que es pugui arribar a un consens mínimament raonable entre tots els grups municipals". Segons el portaveu de Junts per Mataró, a més, el govern ha donat llum verda a uns comptes "de mínims, enfocats sobretot a racionalitzar i a ordenar deute, però que no serviran per dinamitzar àmbits com la cultura i que no ajudaran a revertir la situació que es viu en barris com Rocafonda".

En aquest sentit, Canela va expressar el seu desacord amb "un govern d'esquerres que redueix diverses partides vinculades amb el benestar social i el foment de l'ocupació" i que "no posiciona el teixit productiu on toca". Malgrat el vot en contra, Junts per Mataró va deixar clara la seva predisposició a parlar amb el govern sobre mesures que tenen a veure amb l'impuls de l'ocupació, les polítiques socials, la protecció de l'habitatge o l'empresa.

Tots els partits de l'oposició van coincidir que els pressupostos presentats per David Bote i Sergi Morales no responen als reptes de la ciutat: l'impuls i la integració dels barris, el foment de l'ocupació i la promoció comercial i empresarial de Mataró.

L'últim a intervenir en el ple extraordinari va ser Francesc Teixidó, portaveu d'ERC-MES, partit que va abstenir-se a l'espera de poder presentar les seves al·legacions. Amb tot, el cap de l'oposició de l'Ajuntament de Mataró va realitzar una valoració negativa dels pressupostos aprovats en majoria, ja que "no responen als tres grans reptes de ciutat que recull el Pla Estratègic Mataró 2022: la lluita contra l'atur i la creació d'ocupació de qualitat, la igualtat d'oportunitats per a la cohesió social i territorial, i la imatge, reconeixement i promoció de la ciutat".

En concret, el partit independentista troba a faltar una dotació especial als plans integrals de Cerdanyola i Rocafonda, i no entén per què algunes accions rellevants per al municipi, com l'anella verda, el projecte de nova biblioteca Molins-Cirera o la promoció d'habitatge protegit de lloguer, es planifiquen per d'aquí a dos o tres anys. Un altre punt que van destacar és l'increment del cost del contracte de la neteja, que consideren "excessiu" i la disminució de partides adreçades a afavorir el cooperativisme i el comerç urbà.

Les Santes 2019, 19 Crida a Festa Major

Retallada a Les Santes i seguretat privada a l'Ajuntament

Els comptes del 2020 venen acompanyats d'un desajust pressupostari de 8,8 milions d'euros que el govern liderat per David Bote preveu afrontar mitjançant "un augment dels impostos i una reducció de la despesa".

El regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Mataró, Juan Carlos Jerez, va reiterar, tant en el ple extraordinari com en la roda de premsa celebrada l'endemà, que aquest des­ajust ve motivat per factors com "la revisió i actualització de les condicions de diversos contractes, com el de recollida de residus i neteja viària, que venç el 31 de març i que veurà incrementat el seu cost en un 25,2%, o el del Mataró Bus, que suposarà 650.000 euros més; la cobertura del 100% de les vacants de la Policia Local; l'última aportació de capital a PUMSA, per un import d'1,4 milions d'euros; la pujada del 2% del sou dels funcionaris aprovada pel Govern espanyol recentment, i la disminució en 1,5 milions d'euros de la previsió d'ingressos".

En aquest escenari, una de les partides que més pateix és cultura. I és que, per exemple, Les Santes hauran d'assumir una retallada de 92.000 euros, "ajustament" que el consistori durà a terme "optimitzant infraestructures" com els escenaris i "racionalitzant la durada" de la festa major. D'altra banda, també s'ajorna la posada en funcionament de la biblioteca del centre i de la Casa dels Artistes, un dels espais de nova creació de l'edifici de la Presó.

Per últim, una mesura que destaca en els pressupostos per al 2020 és la contractació de vigilància privada a les instal·lacions de l'Ajuntament de Mataró. En total, està previst que aquest servei impliqui una despesa de 84.000 euros i que, segons va afirmar Jerez, "ajudi a alliberar agents de Policia Local perquè puguin dedicar-se a cobrir les necessitats de seguretat de la ciutat".