Què demanes al 2020?

Els portaveus de diverses entitats locals ens expliquen els seus desitjos per a l'any que comença

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer // Arxiu // Cedides
  • Divendres, 03 Gener 2020 11:11

Especials 2017/2019, bon proposits

Canviem de dècada, però les reivindicacions segueixen en l'ordre del dia en diversos àmbits de la ciutat. De fet, les entitats culturals, socials i empresarials amb pes a Mataró ja han fet la seva particular carta als Reis per als pròxims 12 mesos, un llistat de peticions amb un objectiu força clar: millorar i impulsar el municipi en tots els sentits. Esperem que el 2020 escolti i respongui les demandes d'aquestes nou organitzacions, entre les quals només en trobem dues de liderades per dones. En aquest sentit, ens llancem a la piscina amb un primer desig: que la igualtat en els càrrecs directius del teixit associatiu local arribi aviat. 

Albert Vidal: gerent de la Fundació El Maresme


“Que es mantingui viu el compromís amb les persones amb discapacitat intel·lectual”

Especials 2017/2019, bon proposits

La Fundació El Maresme és una entitat amb molta trajectòria a la comarca. Amb uns orígens que es remunten als anys 60, ha anat creixent fins a donar feina a més de 200 persones amb discapacitat intel·lectual i atendre'n més de 2.800.
Durant el 2019, l'associació s'ha mobilitzat perquè les administracions públiques atorguin els recursos necessaris que permetin, entre altres coses, arribar al 75% del salari mínim interprofessional (SMI) de subvenció per a les persones amb discapacitat que treballen en centres especials de treball.
D'altra banda, han tornat a organitzar un dels esdeveniments solidaris més esperats de la temporada, Les Dissantes, i enceten el 2020 amb energies renovades. El desig de la fundació per al nou any va en sintonia amb el seu marc estratègic fins al 2022. "Treballarem en comunitat i amb la voluntat d'ampliar i desplegar serveis al territori. Volem que els maresmencs i maresmenques mantinguin viu el seu compromís amb les persones amb discapacitat intel·lectual", afirma Albert Vidal, director gerent de l'entitat.

Aldo J. Marco: gerent de Negoci Empresa Mataró


“Tornar a situar Mataró en el mapa mediàtic i empresarial”

Especials 2017/2019, bon proposits

Recentment, Negoci Empresa Mataró (NEM) ha recuperat la figura del gerent. L'economista Aldo J. Marco és qui ocupa a partir d'ara aquest càrrec, liderant un projecte que descriu com a "ambiciós". "El nostre objectiu és redirigir els esforços i deixar una mica enrere el concepte d’Unió de Botiguers, dotar-lo d’una dimensió empresarial i social, i d’unes eines més professionalitzades per esdevenir una organització representativa dels interessos de la ciutat", afirma. L'entitat treballa per liderar la reactivació comercial al centre de Mataró, però també a la resta de barris.
Amb diverses propostes i idees sobre la taula, NEM "vol tornar a situar el municipi en el mapa mediàtic i empresarial", un desig per al 2020 que requereix la complicitat d'entitats socials i culturals, així com el suport de l'Ajuntament. "Necessitem que, si està d'acord amb els nostres projectes, l'administració ens ajudi i no hi posi traves, sobretot burocràtiques", assegura Marco.

Heidi Pérez: presidenta de Mataró LGTBI


“Volem una ciutat amb més i millors serveis per al col·lectiu LGTBI”

Especials 2017/2019, bon proposits

L'activista i economista Heidi Pérez és la presidenta de Mataró LGTBI, una entitat que es va crear l'estiu del 2018 i que lluita pels drets del col·lectiu a la ciutat. Durant tot aquest temps, l'associació ha liderat esdeveniments, activitats i jornades per conscienciar la població sobre la necessitat d'aconseguir una ciutat més justa i sense discriminació.
De cara al 2020, Pérez parla en nom de l'organització i demana que "se segueixi apostant decididament per la igualtat i per fer polítiques contra el masclisme i l'LGTBI-fòbia" amb "una major dotació econòmica de la Llei 11/2014, una de les més avançades d'Europa". "Volem una ciutat amb més i millors serveis municipals per al nostre col·lectiu, amb una festa major més LGTBI-friendly, un esport orgullós, un oci respectuós i una ciutat alegre i inclusiva", assegura.

Joan Gros: president del Centre Natació Mataró (CN Mataró)


“Que s'aprovi una llei de finançament de l'esport que realment cobreixi les necessitats dels clubs”

Especials 2017/2019, bon proposits

Joan Gros ha estat vinculat al CN Mataró des de principis dels noranta com a membre de la junta, excepte un parell d'anys que va ser fora, i des del 2012 n'és el president. Gros demana per al 2020 trobar alguna fórmula de finançament que permeti als clubs "potenciar i fomentar l'esport, tant de base com per als esportistes d'alt nivell, que són els que acaben representant no només els clubs sinó també les institucions a escala internacional".
Gros parla especialment d'aquells d'esports que no tenen tanta presència mediàtica i que, per tant, no reben finançament per drets audiovisuals ni tenen tants recursos, tot i que també donen molta alegria als espectadors. Gros pica l'ullet als JJOO de Tòquio, on participen aquestes disciplines, com per exemple el waterpolo.
Assegura que les compensacions als jugadors venen majoritàriament dels clubs i que el finançament per part de les institucions és molt minso, cosa que no passa en altres països.

Jesús Nieto: portaveu de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme (CDSPMM)


“Demanen que s'avanci, de manera decidida, en la construcció del nou sociosanitari”

Especials 2017/2019, bons proposits

Fa 20 anys que l'Hospital de Mataró va obrir les portes. En els últims temps, però, la sanitat pública ha patit retallades que també han afectat, i de bon tros, l'equipament municipal. És per aquest motiu que entitats com la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme (CDSPMM) han encapçalat algunes de les demandes dels pacients i dels treballadors del complex hospitalari.
Jesús Nieto és el portaveu de la CDSPMM, un activista en marxa des de la dècada dels 70 que ens trasllada els cinc desitjos de l'entitat per al 2020 respecte a l'Hospital de Mataró: "Demanen més inversió en contractació de personal i en condicions laborals estables i dignes per fer front a les llargues llistes d’espera, especialment a urgències; l'adquisició de nou material; avançar, de manera decidida, en la construcció del nou edifici sociosanitari i de consultes; més transparència i participació en el si del consell rector del CSdM, i una defensa a ultrança dels serveis públics davant la progressiva privatització de l'Hospital".

Miguel Guillén: director de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró


“Que l'economia social i solidària segueixi creixent i es consolidi com una realitat cada cop més forta”

Especials 2017/2019, bons proposits

Al juliol es va constituir el Patronat de la Fundació Unió de Cooperadors per al mandat municipal 2019-2023, amb l'elecció del comú Sergi Morales com a president, però també amb la renovació de Miguel Guillén com a director de l'entitat. El mataroní ocupa el càrrec des del 2016, amb l'objectiu de defensar i promocionar l'economia social en l'àmbit local. Per al 2020, Guillén ho té clar i demana, com a portaveu de la fundació, "que l'economia social i solidària segueixi creixent i consolidant-se com una realitat cada cop més forta i necessària arreu del món i singularment a Mataró, ciutat referent del cooperativisme des del segle XIX".

Rafael Fernàndez: president de l’Associació de Veïns de Rocafonda


“Avançar com a barri en àmbits com l'educació en el lleure o l'habitatge assequible”

Especials 2017/2019, bons proposits

Rafael Fernàndez és, des de l'octubre, el nou president de l'Associació de Veïns de Rocafonda, després d'agafar el relleu de Maria Majó. Procedent de Barcelona, fa dos anys que va aterrar al barri mataroní: "De seguida em vaig sentir molt ben acollit a l'associació; som un grup que fem pinya i ho decidim tot de manera conjunta".
En certa manera, però, Fernàndez lidera els esforços de l'entitat, que actualment se centren a impulsar la millora d'àmbits com "l'educació en el lleure per a joves i infants, l'habitatge assequible o la lluita contra la pobresa energètica".
Així ho continuaran fent al llarg del 2020, sense deixar de banda altres problemàtiques com els episodis d'inseguretat, i amb ganes d'ampliar també l'associació amb nous socis. "Volem arribar als 500 perquè com més gent implicada hi hagi, millor serà per a tots", assegura.

Raül Sala: portaveu de l'Associació Cultural Aiguamoll Música


“Ens agradaria que l'Ajuntament adeqüés equipaments públics de la ciutat per poder programar-hi música de tots els estils”

Especials 2017/2019, bons proposits

Raül Sala és un dels membres de l'associació cultural Aiguamoll Música, entitat creada l'any 2017 juntament amb Israel Parra, Pedro Vicente del Roble, Xevi Bruguera i Ramon Maspons.
Al llarg del 2019, han estat els responsables d'engegar un bon nombre de noves iniciatives amb l'objectiu de potenciar la música independent i alternativa a la comarca, com ara l'Escenari Maresme a Les Santes o la primera edició del cicle Maresme Sound. De cara al 2020, com a portaveu de l'associació, Sala afirma que els agradaria que "l'Ajuntament de Mataró adeqüés equipaments públics centrals de l'eix cultural de la ciutat per poder programar-hi música de tots els estils, on els artistes amb una trajectòria consolidada i aquells projectes que estan començant i necessiten un lloc per poder mostrar les seves cançons trobessin el seu espai".

Teixit de Dones


“Demanem a l'Ajuntament unes jornades feministes i el Casal de la Dona”

Especials 2017/2019, bons proposits

Creada el 2014, Teixit de Dones és una taula d'entitats, col·lectius i individus que dona visibilitat a les problemàtiques de les dones i propicia l'acció i la reflexió. Un dels actes amb més ressò que organitzen són les manifestacions que, cada dia 25 de mes, duen a terme davant les portes de l'Ajuntament de Mataró per denunciar la violència masclista i donar visibilitat a les víctimes de feminicidis.
Tanmateix, durant la resta de l'any és un col·lectiu igualment molt actiu, que no dubta a l'hora de fer paleses les seves reivindicacions.
En aquest sentit, saben molt bé el que volen de cara al 2020 de l'administració local: "Entre altres coses, demanem unes jornades feministes; un Casal de la Dona; que es doti el Centre d’Igualtat i Recursos per a les Dones (CIRD) de Mataró de més recursos humans i econòmics, i que s'ampliïn en quantitat i qualitat els tallers sobre igualtat que ja es fan a les escoles bressol i als centres de primària i secundària".