La llar: idees per a casa teva

La creació d'espai, la decoració i l'estalvi energètic són els temes de què tractarem en aquest número

  • AMIC - Redacció // Fotos: cedides
  • Dilluns, 30 Setembre 2019 09:34

Especials 2017/2019, LA LLAR

La secció Llar torna amb més idees per millorar casa vostra. Aquesta vegada, us donarem alguns consells sobre com crear sensació d'amplitud en espais limitats, com ara un passadís o una habitació petita. També parlarem de decoració de parets: primer amb la pintura i després amb la decoració mural. Per últim, compartirem uns quants trucs per estalviar energia; segurament no en som conscients, però els aparells elèctrics també consumeixen mentre els tenim endollats i no els fem servir!  

Especials 2017/2019, LA LLAR

Guanyar espai en pisos petits
El lloguer d’habitatges petits acostuma a ser una opció molt habitual entre els joves. Ens trobem amb habitatges que requereixen una decoració que aprofiti l’espai al màxim i sempre sense haver de fer una gran inversió. Vegem alguns consells a seguir en la decoració de cases petites.

 Com que busquem generar la sensació d’amplitud, la llum natural i els colors clars seran dos grans aliats. Per això, intentarem tenir sempre un finestral descobert i deixarem les parets pintades de color blanc, beix o gris clar. A l’hora de personalitzar la decoració, sempre podrem treballar amb fotografies i altres ornaments.

Una altra forma d’aprofitar l’espai és integrant diferents ambients. Podem valorar, per exemple, la possibilitat d’unir el sala d'estar amb la cuina, l’habitació amb el bany, etc. És recomanable visitar un especialista perquè ens faci saber de quina manera podem fer les obres i treure'n el màxim profit.

Pel que fa al mobiliari, és aconsellable apostar sempre per peces low-cost que siguin multifuncionals o mobles convertibles, i decantar-nos per mobles modulars, els quals podem ajustar a les nostres necessitats.
Finalment, quedarà acabar de completar l'espai, cosa que podem fer amb miralls: si els col·loquem en llocs estratègics on el reflex quedi a la vista i perllongui la longitud de les habitacions, aconseguirem enormes passadissos i grans sales amb un simple efecte visual.

Especials 2017/2019, LA LLAR

Dormitoris principals

La pintura és una de les maneres més pràctiques i econòmiques de renovar tot casa nostra o només una habitació. A més, ens permet escollir entre d’una gran varietat de colors, tonalitats i acabats.
A l'hora de triar un color per decorar un dormitori principal, podem triar entre una gran varietat de tons turquesa, un color netament estiuenc però que, com que aporta tanta lluminositat i intensitat, és ideal per decorar la paret.

A més, el turquesa combina molt bé amb altres tons  del mateix color i també en contrast amb algunes tonalitats com el corall o taronja.
Si decidiu utilitzar aquest color no tindreu gaires dilemes sobre si utilitzar-lo sol o si, per contra, el podeu combinar amb altres colors, perquè hi ha molts tons que podeu fer servir per obtenir boniques i encertades combinacions.

El turquesa és un color amb molts matisos, inspirat en la pedra del mateix nom, i és un dels colors més atractius de la paleta de colors de primavera-estiu. Tot i això, és un color que quedarà bé durant tot l'any, sobretot si casa nostra és a prop de la costa.
Aquest color es pot utilitzar tant en la decoració de parets i sostre com en els elements que escolliu per decorar el dormitori com ara cortines, quadres i altres objectes.

Reutilitza:
Calcular quanta pintura necessitarem i conservar la que ens quedi ens ajudarà a estalviar diners.

Reutilitzar pintures velles

Com que els materials i productes de pintura són bastants cars, preneu nota d’algunes idees que us ajudaran a aprofitar al màxim els vostres materials de decoració.
• El millor per estalviar: calcular la pintura
Per estalviar diners i no gastar de més, és important calcular bé quanta pintura necessitareu. Així que mesureu les parets per saber quanta quantitat de pintura heu de comprar, tot i que la decoració no és cap ciència exacta i al final sempre us n’acabarà sobrant una mica.

• Consells per conservar la pintura

En cas que us sobri pintura, és molt important que la guardeu bé. Si la voleu reutilitzar, us recomanem que tanqueu bé el pot, que haurà d’estar completament net i sense restes de pintura i brutícia. A continuació, haureu de cobrir-lo amb plàstic i assegurar-vos que no hi entra gens d’aire. Per últim, guardeu el pot de pintura cap per avall, en un ambient sec i fresc, i  eviteu que la pintura quedi directament exposada al sol. Per descomptat, abans de guardar-la i oblidar-vos-en, recordeu escriure una breu explicació sobre el color que hi ha dins per quan hàgiu de tornar a fer servir el producte, així sabreu perfectament quin tipus de pintura és.

Decora les parets del dormitori amb tapissos

Especials 2017/2019, LA LLAR

A l'hora de decorar el dormitori, podem aprofitar tota classe de detalls per a la paret: des de quadres i paper pintat, fins a un tapís. Amb petits detalls aconseguirem grans canvis i no ens caldrà gastar gaire.

Els tapissos existeixen des de fa segles. El seu nom deriva del grec bizantí i encara avui n'hi ha de teixits a mà, de manera tradicional, amb fils de diferents colors i conformant tota una varietat de figures i dissenys.

Des que es van començar a fabricar, els tapissos han servit per decorar parets en tota classe d’estances, sales i dormitoris. Els primers tapissos eren molt gruixuts i servien per abrigar les parets quan hi havia baixes temperatures. Avui  dia s’utilitzen per a moltes formes de decoració.

En èpoques anteriors, els tapissos eren de gran valor, costosos i inaccessibles per a molts, sobretot quan alguns grans mestres de l’art van provar el seu talent elaborant-ne alguns.
Actualment, es fabriquen molts tapissos per decorar el dormitori. Donaran a l’estança un aspecte més elegant i seran un detall d'allò més original.

A l'hora d'escollir
A l'hora de comprar un tapís, tingueu en compte que el disseny i els colors combinin amb l’estil decoratiu de l’habitació. A més, el tapís ha de ser d'una mida prou gran perquè es vegi però no ha de resultar excessiu un cop penjat a la paret.

Especials 2017/2019, LA LLAR

Vampirs energètics a casa

Quan deambuleu per casa a la nit amb els llums apagats, el més probable és que el vostre camí estigui il·luminat per l’estranya brillantor de les llums en espera (stand-by) i les pantalles digitals dels aparells electrònics. Aquests dispositius són com una mena de vampirs silenciosos: xuclen l’energia elèctrica fins i tot quan estan apagats.

Alguns dels vampirs més importants són els adaptadors o transformadors que venen amb les bateries recarregables de telèfons, càmeres, reproductors de música, perifèrics informàtics i eines de bricolatge. Altres culpables poden ser televisors, monitors d’ordinadors, comandaments a distància i rellotges d’aparells com microones, reproductors de DVD i cadenes de música.
Si desendolleu els dispositius quan no s’utilitzen elimineu qualsevol potencial pèrdua d’energia. Per estalviar temps podeu connectar-los tots a una regleta o a un estabilitzador de tensió perquè puguin apagar-se amb un sol interruptor.
Quan compreu un aparell electrònic, trieu el model que tingui menys despesa elèctrica en repòs. Els models amb la distinció Energy Star són una bona opció, perquè utilitzen menys electricitat tant en funcionament normal com quan estan en espera.