Els anònims de Les Santes

Reportatge fotogràfic de Carles Villar i Joan Brucet

  • Gisela Ferrer // Fotos: C.Villar i J.Brucet
  • Dijous, 01 Agost 2019 07:59

Cultura 2019, anonim Santes

Les Santes inspiren. Les seves figures i colors, les guspires i el foc, deixen bocabadats tothom i creen magnífiques estampes. Per això, la Festa Major de Mataró és un escenari agraït per als fotògrafs. L’any passat, però, fugint de les “fotografies que fa tothom”, en Carles Villar i en Joan Brucet van decidir fer un reportatge que il·lustrés totes les persones anònimes sense les quals "Les Santes no serien possibles".

Fa dos anys, en Carles, que és instal·lador, va ajudar en el muntatge d'un escenari de Les Santes. Va ser aleshores quan va adonar-se realment de la magnitud de feina que comporta la festa els dies previs. "Estan a 35º a la platja, veient com la gent s'està banyant, o inclús sota la pluja", comenta. Així que va planejar fer una cosa diferent del que s'havia fet fins ara quant a fotografia durant la Festa Major.

Anònims Les Santes

Són treballadors, al cap i a la fi, però aquella experiència va animar en Carles a retratar i deixar constància d'aquelles persones anònimes sense les quals no hi ha Santes: la gent que munta, el servei de neteja, els pirotècnics... Hi ha un col·lectiu, però, que no hi apareix: els voluntaris. "Aquests sí que ho fan per amor a l'art", apunta en Carles.

Per dur a terme la seva idea, en Carles va proposar a en Joan de fer-ho plegats, per així poder repartir-se diferents hores i llocs. "Hi ha moltíssimes fotos de les Santes, però de la feina que comporten no", assenyala en Joan. "Vaig pensar que era una bona idea i em va motivar", continua. Anteriorment joier i ara jubilat,  en Joan és un aficionat a la fotografia des que tenia 20 anys.

Anònims Les Santes

Del 19 al 29 de juliol, el servei de neteja amplia el dispositiu amb 70 peons de neteja, 12 màquines escombradores, 4 camions recol·lectors, 4 conductors i 9 equips d’aigua a pressió.

Les fotografies que han capturat entre en Carles i en Joan deixen palès com Les Santes poden ser dues realitats diferents, dos mons paral·lels. "Quan els músics acaben de tocar, els operaris ja estan de seguida recollint l'equip dels escenaris. I al cap d'una estona, tornen a muntar per al següent", explica en Carles. "I quan acaba la festa, encara hi ha gent bevent cervesa, mentre arriben els operaris i es posen a netejar", afegeix.

Les Santes 2019, anonims santes

Els números darrere la feina

Els escenaris són el primer que es munta. Des de fa 8 anys, Germans Homs és l'empresa proveïdora en  bastides (escenaris, torres i estructures), mòduls (sanitaris, taquilles...) i maquinària (plataformes elevadores, carretons...). Per fer-ne tot el muntatge i desmuntatge al llarg de vuit dies, hi destinen nou operaris cada dia.

Anònims Les Santes

En Joan va ser qui va centrar-se a fotografiar el muntatge d'escenaris, que començava amb la sortida del sol. El que més va sobtar-li, explica, va ser "la rapidesa amb què muntaven i com s'enfilaven".  En Carles va dedicar-se a fotografiar tot el que venia després: cables, focus, cadires, barres i focs.

D'escenaris, Germans Homs n'ha muntat tres, dos de 18x16 m i un de 12x14 m. A més, també van encarregar-se de les estructures com la de la plaça de darrere l'Ajuntament per a la pirotècnia, i les torres per a la Ruixada.

Anònims Les Santes

Pel que fa a les cadires que acompanyen alguns dels actes, l’espai on més se'n col·loquen és a les havaneres i al concert de festa major, amb 3.000 llocs. A l’escenari Espigó, aquest any, se n'han posat 1.800 durant els concerts de Roger Mas, Big Band Jazz Maresme, la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme i Always Drinking Marching Band, segons dades de l'Ajuntament. Les cadires es posen i es treuen a l'inici i al final de cada espectacle.

Fa 8 anys que l'empresa mataronina Germans Homs és proveïdora oficial de Les Santes per al muntatge d'estructures.

Anònims Les Santes

L'element clau

Santes i foc van de bracet: des de les figures amb les seves guspires fins a l'acte més multitudinari de la festa major. Pirotècnia Tomàs, ja coneguda per a la majoria de mataronins per ser els encarregats dels focs artificials la nit del 27 des de l'any 2006, són també l'empresa que vesteix els carrers i la plaça de darrere de l'Ajuntament amb traques. A més, Juan Carlos Caba, un dels seus tècnics, és l'encarregat de la pirotècnia de les colles, ja que "en aquests moviments, hi ha d'haver un expert en pirotècnia", comenta.

Les Santes 2019, anonims santes

A l'Escapada s'encén una traca de 800 m i durant els focs es llancen uns 5.000 coets

El dia 25 de juliol, es desplacen fins a Mataró sis tècnics de l'empresa, encarregats de muntar la traca. I per als focs, arriba una persona més. La feina de la platja es fa en dos dies: primer, es planten els canons buits, i el mateix dia de l'acte s'omplen amb els explosius. Aquest any, la pluja va comportar que durant el dia 27 els canons estiguessin buits tot un dia, ja que s'havien col·locat el dia 26, i van acabar omplint-se el 28. A part d'aquest fet, el canvi de programació no va comportar més alteracions en la feina dels professionals.

Les Santes 2019, anonims santes

A l'Escapada a Negra Nit l'acompanyen uns 800 metres de traca, 500 d'ells concentrats a darrere de l'Ajuntament, un muntatge que comporta tot un dia de dedicació. D'altra banda, a l'espai de la platja, es col·loquen uns 2.000 canons de coets i uns 2.000 d'efectes digitals, que són els focs més baixos que acompanyen el castell. De coets, en total, se'n llancen uns 5.000.

Les Santes 2019, anonims santes