Forces renovades

La Fundació El Maresme es renova i segueix lluitant per la defensa del CEO

  • Neus Masnou // Fotos: Daniel Ferrer /cedides
  • Dilluns, 03 Juny 2019 08:14

Especials 2017/2019, fundacio maresme

La Fundació El Maresme és una entitat amb molta trajectòria a la nostra comarca. Amb uns orígens que es remunten als anys 60 —quan un grup de pares amb fills amb discapacitat es van organitzar— ha anat creixent any rere any. Actualment, dona feina a 203 persones amb discapacitat intel·lectual i atén més de 2.800 persones en serveis de tota mena.


A hores d'ara, quan falten menys de 2 mesos per a les Dissantes, la Fundació El Maresme té sentiments contradictoris. Fa poc, han presentat un nou pla estratègic per a la fundació i tot just ara comencen a decidir en quins àmbits concrets se centraran. Lydia Ruiz, la portaveu de la fundació, diu que se senten “il·lusionats d'estar immersos en el procés de transformació de l’organització”, però que, alhora, “segueixen preocupats” pels problemes que fa mesos que arrosseguen.

La problemàtica segueix

Després de 10 anys de mòduls congelats, l’augment del salari mínim interprofessional (SMI) a 900 euros el desembre passat va suposar una situació de risc per a centres especials de treball com el CEO de la Fundació El Maresme. Sense un augment del finançament, resulta molt difícil per als centres especials de treball atorgar aquest pagament. Per aquest motiu perillen, en el total de l’Estat, prop de 10.000 llocs de feina i, al Maresme, en concret, 200. Actualment, l’entitat segueix a l’espera, sense cap resposta clara per part de l’administració.

El que sí que ha promès per Generalitat, segons explica la portaveu, és que “el govern català s’ha posat de data límit el 30 de juny per fer una proposta de preus dels mòduls assistencials”. Aquests mòduls fa 10 anys que no varien i la pujada del SMI va arribar sense que se n’hagués pactat un canvi. Per part del Govern central, encara no hi ha cap promesa de convocatòria.

Tenint en compta aquesta situació, la Fundació El Maresme s’ha anat manifestant en múltiples ocasions pels carrers de Mataró al llarg dels últims mesos. Fa molt poc, el 21 de maig, es va produir la segona manifestació massiva de tot el sector a Barcelona. Segons la proposta que es faci el dia 30, podria no ser l'última.

Especials 2017/2019, fundacio maresme

Solucions parcials

L’actualització més recent que s’ha fet sobre les condicions dels pressupostos va resultar una “sorpresa desagradable” per a l’entitat. La portaveu explica que en la passada conferència d’assumptes laborals del sector es va comentar un repartiment de pressupostos segons el qual un 70% d’aquests serien finalistes i només un 30% d'acord amb la quantitat de persones en centres especials de treball. És a dir, la part del sector que es veu directament afectada amb la pujada del salari mínim, l’ocupacional, rebria el percentatge d’ajudes menor.

A Catalunya hi ha més de 260 centres especials de treball (CET), entre els quals s'inclou el Centre Especial d'Ocupació (CEO) de la Fundació El Maresme. Un repartiment “finalista” perjudica la comunitat autònoma, ja que hi ha un percentatge de centres de treball més alt que en altres localitats del país.

Feina i inclusió

A part, des de la Fundació El Maresme tenen una visió de com ha de ser la inclusió de les persones amb discapacitat que els ha fet apostar, especialment, pels centres especials de treball i per procurar l’ocupació d’aquestes persones. Asseguren des de direcció que “la inserció en el món laboral és la millor manera de fer que les persones amb discapacitat se sentin integrades” i que, en última instància, sempre procuren que aquestes facin el pas del Centre Especial de Treball a una empresa ordinària.
És per aquest motiu que consideren que el repartiment dels pressupostos, tal com s’ha plantejat, no ajuda a resoldre el problema iniciat per la pujada unilateral del SMI.

Especials 2017/2019, fundacio maresme

Un nou camí
La Fundació El Maresme acaba de presentar els eixos centrals del seu nou Pla Estratègic 2022. Les propostes concretes tot just s’estan coent i encara no queda clar quines seran les apostes. Sigui com sigui, és palesa la voluntat de renovació que demostra. Tot i que s’han de mantenir pendents de rebre informació, no estan disposats a esperar de braços plegats.

Ja s’ha fet el primer de quatre tallers sobre les oportunitats de millora i els reptes de l’entitat. En aquestes reunions es comenta també l’aplicació del nou pla estratègic, que ha estat elaborat entre 70 persones de l'organització, inclosa també una enquesta enviada a 2.000 membres de tota la fundació i adaptada per a les persones amb discapacitat.
Així, la Fundació El Maresme inicia la temporada d’estiu amb energies renovades,  perspectiva de futur i unes Dissantes que porten moltes novetats. Sigui com sigui, tal com demostra la vestimenta de Bola de Drac d’en Santi, segueixen en lluita.

Especials 2017/2019, fundacio maresme

La Fundació El Maresme ha presentat fa poc el seu nou Pla Estratègic 2022

Comunitat i territori: ser un agent actiu en un desenvolupament comunitari inclusiu i promoure la sensibilització.
Les persones: avançar en qualitat de vida i benestar de les persones ateses.
Organització: model organitzatiu per afavorir la participació i promoure tant autonomia com treball en equip
Innovació: projectes pilot per donar resposta als reptes, col·laboració interna i externa, captació de recursos i incorporació de la tecnologia.
Ètica: economia social, ser una entitat socialment responsable i sostenible.