Tres Roques: Objectiu vigent

El Centre de Formació Permanent compleix deu anys en contínua transició per oferir les respostes en formació que demana el mercat

  • Cugat Comas // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 06 Setembre 2018 14:42

Especials 2017/2018, les tres roques

Tres Roques fa 10 anys. Del 2008 al 2018. Amb el nou curs a punt i el període d'inscripcions en marxa, només un acte dimecres passat subratlla aquesta efemèride que ha convertit aquest centre situat al nord de Cerdanyola en la plataforma de formació que han escollit milers de persones per millorar els seus coneixements i prestacions. Els deu anys de Tres Roques han transcorregut en paral·lel a la part més dura de la recessió econòmica, raó per la qual un centre com aquest que es deu a les necessitats de la població ha acabat per adquirir un caràcter de transició permanent. Els 10 anys d'aquest puntal de "l'altra formació" mataronina són una bona excusa per fer-ne valoració. Una perspectiva que dona per consolidat i justificat, plenament, el projecte.


En el naixement de Tres Roques, des de la seva ideació sobre plànol, poques eleccions van ser casuals. S'ubicava a Cerdanyola nord amb la idea que fos un equipament de ciutat, com les xifres han corroborat que és i es proposava una doble vessant formativa, entre àmbits més lúdics o de creixement personal i d'altres més en línia professionalitzadora que l'ocàs de la crisi ràpidament va destarotar. El Centre de Formació Permanent ha estat obert, atent i mutant durant els anys de més crisi i més atur a Mataró, la capital de la desocupació catalana entre les ciutats grans.

No és aquest un detall menor i el context a fora ha ressonat amb contundència portes endins on els equips liderats per Dani Corpas primer i actualment Montse Alemany tenen molt clara aquesta necessitat de formar en el sentit que cal ajudar les persones. L'actual directora explica que el centre vol arribar a tot tipus de població: "En un context de molta gent aturada el centre ha anat adaptant la seva oferta per possibilitar que la gent es formés i aquesta és la part més lloable d'aquests deu anys, ara l'atur ha minvat i pensar que hem pogut ser d'ajuda dona sentit a la tasca que fem".

Especials 2017/2018, les tres roques

Pendents del que es demana
Tres Roques és, doncs, comunitat. No és només l'equip de professionals i docents sinó també els alumnes. "Estem obligats a estar al dia de totes les tendències, mirant molt a Barcelona, per veure què demanda la gent. Cada final de curs demanem a la gent que ens digui quin curs o taller li agradaria fer i a partir d'aquestes demandes i de l'evolució econòmica general treballem per establir el programa", explica Alemany.

La directora no amaga que li agradaria equilibrar de nou l'oferta si la millora econòmica es consolida. Un bon exemple d'estar pendent del context general  és el repunt que hi va haver de demandes de les titulacions ACTIC de competència digital. Molts expulsats del mercat de treball la necessitaven i van trobar i segueixen trobant a Tres Roques el punt de suport i formació. Alemany assegura que "sabem que el diploma de Tres Roques és a molts currículums" i en aquest sentit des del centre es declaren contents de com "sobretot el boca-orella fa que el nombre de gent que s'inscrigui i conegui el centre vagi en augment".
El programa de Tres Roques Estiu, en format curs d'estiu per les vacances escolars o la novetat aquest any dels primers cursos on-line també donen fe de la millora permanent d'oferta.

El programa de Tres Roques Estiu, d'intensius en temps de cursets post-escolars, o els primers cursos que s'impartiran on-line, mostres de la renovació del centre

Especials 2017/2018, les tres roquesEl mapa de la formació contínua

La valoració dels 10 anys de Tres Roques també és positiva per part de l'ajuntament. Miquel Àngel Vadell, regidor d'Educació, assegura que "el centre ha respost molt bé als reptes que ha tingut, en un àmbit de professionalització, de reorientació professional i d'ampliació de nivell cultural". Vadell posa en valor que "Tres Roques va completar el mapa de centres que fan formació contínua amb Alarona al Pla d'en Boet, Can Marfà a les instal·lacions del Campeny, l'escola d'adults de Rocafonda i els Tarongers a Cerdanyola Sud".

Especials 2017/2018, les tres roques

Els reptes de futur del Centre
Tres Roques té una raó de ser clara però la seva directora té clar cap on ha d'avançar. Montse Alemany enumera els següents propòsits pels propers anys.

1. "Seguir posicionant-nos com a centre de referència comarcal. Cada cop ve més gent de fora Mataró"

2. "Seguir estant atents als canvis socials i econòmics per oferir allò que realment es demanda"

3. "Arribar al públic més jove. La franja del 16-30 és la que concentra l'atur més preocupant."

4. "Anar ampliant les col·laboracions amb agents i entitats de la ciutat com per exemple Mataró Audivisual amb qui farem un curs de ràdio, Creu Roja amb qui col·laborem en primers auxilis o l'Aula de Teatre"

Especials 2017/2018, les tres roques