Mataró vol endollar-se

L’Ajuntament crea una xarxa de punts de recàrrega de vehicles elèctrics i tanca diversos acords per fomentar una mobilitat més sostenible

  • Laia Mulà-Cugat Comas // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 07 Juny 2018 11:13

Especials 2017/2018, mataro endollat

Mataró comptarà a partir d’ara amb una xarxa de punts de recàrrega gratuïta per a vehicles elèctrics. Es tracta d’un projecte impulsat per l’Ajuntament de Mataró amb la voluntat de convertir Mataró en una ciutat més sostenible i reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera. És per això que, durant el 2018, estan situant tant a la via pública i als aparcaments públics aquests punts de recàrrega. En poden fer ús tots els ciutadans i empreses que ho necessitin, tant per a cotxes com per a motos elèctriques.


La creació de la xarxa s’emmarca en el Pacte per la Mobilitat, concretament dins el Pla d’Implementació urbana del vehicle elèctric (PIUVE). En la mateixa línia, l’Ajuntament s’ha adherit a la Setmana de l’Energia i a la celebració del Dia del Medi Ambient. El projecte posarà en marxa tretze punts, dels quals set encara no estan operatius, que oferiran capacitat simultània de fins a 34 vehicles.
Dels tretze punts, n’hi ha sis que estan ubicats a la via pública: al carrer de Finlàndia, la carretera de Barcelona, l’avinguda de Gatassa, el carrer de Pablo Ruiz Picasso, la Muralla de la Presó i el passeig Marítim. També n’hi ha d’altres ubicats en aparcaments públics situats a la plaça de les Tereses, la plaça de Cuba, la plaça de Granollers, l’Espai Firal Parc Central, el TecnoCampus i el Port de Mataró.

Una targeta d’usuari

Els interessats poden demanar gratuïtament la targeta de vehicles elèctrics, la qual es pot sol·licitar per Internet, a les oficines del Servei d’Atenció Ciutadana o a través del 010. Amb aquesta targeta els usuaris poden fer recàrregues en els punts gestionats per l’Ajuntament, PUMSA, el TecnoCampus, Mataró Energia Sostenible (MESSA) i el Port de Mataró sense cost per l’usuari.
Tothom qui vulgui utilitzar el servei de recàrrega, haurà de posar la targeta al lector de targetes del punt per tal d’identificar-se. Un cop identificat, haurà de seleccionar el tipus d’endoll del vehicle i ja podrà connectar-lo. Hi ha punts de recàrrega ràpida, lenta i semi-ràpida.

Especials 2017/2018, mataro endollat

Promoure la compra i l’ús
Amb la voluntat que més ciutadans apostin per la mobilitat elèctrica, l’Ajuntament ha impulsat un descompte del 75% en l’Impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM). També bonifica el 70% de la quota dels vehicles híbrids i el 95% de l’impost d’obres per instal·lar sistemes de recàrrega elèctrica en garatges col·lectius.

Els acords

La societat municipal PUMSA s’ha proposat signar pròximament un conveni amb la cooperativa mataronina Som Mobilitat, la qual ofereix el lloguer de vehicles elèctrics per dies i hores. L’acord preveu que aquests puguin estar disponibles per al seu ús en diversos aparcaments públics gestionats per PUMSA. A més, el TecnoCampus i Mataró Audiovisual han signat acords amb la cooperativa per a l’ús dels vehicles per part de la comunitat d’empreses, treballadors del parc i de l’entitat pública empresarial Mataró Audiovisual. Aquests estan aparcats al pàrquing del TecnoCampus en un dels espais de recàrrega elèctrica habilitats.

Especials 2017/2018, mataro endollat
Els Bellavista Martínez, una família exemple
L'aposta per una mobilitat sostenible no només és cosa de les administracions sinó que també viu d'exemples com el de la família Bellavista Martínez que en un any van passar-se a uns vehicles més sostenibles. En Roger, la Lali, l'Helena i la Júlia són un exemple de fer el pas “amb total naturalitat cap a un model més sostenible”, en paraules del pare. Roger Bellavista explica que abans tenien “dos cotxes de gasoil, molt contaminants” però arran d'un canvi de feina van veure que no els feia falta un segon cotxe i van optar per la moto elèctrica. La van comprar per diferents motius: "Vaig veure que valia poc, que m'era còmode per anar per ciutat i que la podia carregar a casa. Vaig anar mirant webs per on poder comprar la moto i finalment la vaig comprar per 1.500 euros en una botiga mataronina. Em va sorprendre el preu perquè és el mateix que una vespino".

Tot i que pots treure la bateria per carregar-la, en Roger opta per endollar-la al sota-escala de casa. Un cop a la setmana carrega la moto i la bateria li aguanta tota una setmana de fer desplaçaments interns per la ciutat. Tres cops a la setmana porta la seva filla Júlia a fer patinatge i dos cops va al local casteller. "Potser sí que a les pujades li costa una mica però és perfecte per fer desplaçaments interns per la ciutat. Crec que al no fer soroll també t'obliga a fer una conducció més prudent", explica.

Mesos després de passar-se a la moto elèctrica, els Bellavista Martínez van canviar l'altre cotxe dièsel –“vellet, 13 anys”– per un cotxe, i en aquest cas van optar per un model híbrid. “Teníem clar que al fer el canvi havíem d'optar per un model més sostenible però vam veure que el cotxe elèctric no estava prou implementat”. Van descartar aquesta opció perquè el seu és un garatge comunitari i també per veure que “la seva autonomia és encara limitada i el preu és força elevat”. Finalment van optar per un Toyota híbrid amb el qual la Lali porta les dues filles a escola, la mateixa on treballa, cada matí. Però també és el cotxe dels desplaçaments fora de la ciutat com ara un viatge llarg a Burgos o un altre a Brusel·les. Respecte a la conducció, Bellavista ens comenta les diferències: “Potser apretes menys el motor, amb una conducció més salomònica, sense tanta potència: i t'acaba informant de com ser eficient”.

La família ha notat que l'estalvi econòmic, de resultes del consum més baix, és notable. “Vam travessar França amb un sol dipòsit”; explica el pare de la família que recomana fer un canvi en el tipus de vehicle com el que han fet. “No cal ser un talibà, és una qüestió d'avantatges i a algú que s'hi interessés li diria que no suposa cap problema i sí, en canvi, reverteix positivament en l'àmbit mediambiental i econòmic”, conclou.

Especials 2017/2018, mataro endollat

Quant estalvia un cotxe elèctric?

Som Mobilitat ha quantificat amb mètriques exactes el que suposa, a nivell d'estalvi, canviar un cotxe de gasoil per un d'elèctric.  És un càlcul que cada conductor pot fer i adaptar en el seu cas.

• Consum energia:
4,4 vegades menys

• Cost econòmic per Km:
6 vegades menys

• Estalvi d’emissions:
1,56 Tn de CO2 per cada 10.000Km