En el seu millor moment

L’Iluro Hockey Club es proposa no només ser un club esportiu, sinó també social

  • Laia Mulà // Fotos: arxiu i cedides
  • Dijous, 10 Maig 2018 10:57

Esports 2017/2018, iluro ch-juniorJa fa 27 anys que va néixer el club esportiu d’hockey herba de Mataró, l’Iluro Hockey Club (Iluro HC). Després d’uns primers anys com a club petit, amb una trentena de jugadors que entrenaven sobre un camp de sorra, la construcció del camp d’herba amb el que compten actualment i de les instal·lacions necessàries, van possibilitar el creixement exponencial que va viure el club. Ara ja compten amb equips masculins i femenins de totes les categories i amb prop de 300 jugadors, fet que els situa com un club mitjà.


Continuar creixent, però, ja no és possible amb les instal·lacions actuals, les quals els limiten en gran mesura i els obliga a tenir més d’un equip entrenant paral·lelament. És per això que ja fa temps que l’Iluro HC demana a l’Ajuntament de Mataró comptar amb un segon camp d’herba que els permeti mantenir entrenaments paral·lels de diversos equips i categories en pistes separades i poder, així, oferir més serveis i de major qualitat.

Un camp d’herba per desdoblar els entrenaments

La necessitat de comptar amb més instal·lacions es va veure amb claredat quan, fa dues temporades, l’Iluro HC va completar la piràmide esportiva tant en els equips masculins com en els femenins. “Això ha fet que el camp estigui saturat de diversos equips entrenant i que no puguem continuar avançant”, explica Jaume Aceña, president del club. De fet, té clar que l’objectiu seria comptar amb equips A i B de les diverses categories i, sobretot, augmentar l’oferta d’entrenaments per als més petits. Això, però “ara és inviable perquè les instal·lacions no poden assumir més entrenaments”, comenta.

A més de tenir la piràmide completa, recentment han creat els equips d’Hockey Papis i Hockey Mamis, formats pels pares i mares que porten els seus fills al club i també volen entrenar, fer esport i passar una bona estona. “És força perillós que entrenin mentre tenen els nens a hockey perquè les pilotes van a més velocitat i els poden fer mal”, relata el president.

Volen ser un club social
A més de necessitar un altre camp d’herba, des de l’Iluro HC també tenen clar un altre propòsit que comportaria un salt qualitatiu: “no només volem un club esportiu, sinó també social”, destaca Aceña. Per a fomentar, doncs, aquesta part social voldrien construir el que anomenen un ‘Club House’, un espai d’oci amb un restaurant i servei de bar perquè les famílies poguessin passar el dia al club mentre es disputen partits. Amb aquest espai, “construiríem un club familiar” i aconseguirien que tingués més vida. Per a habilitar aquest espai però, resten a l’espera de tenir l’aprovació definitiva del Pla Urbanístic.

Esports 2017/2018, iluro ch-juniorLa resposta de l’Ajuntament

Davant de totes aquestes demandes, al mes de febrer d’aquest any, l’Ajuntament va publicar un projecte urbanístic entorn la carretera de Cirera que compliria amb els propòsits de l’Iluro HC. Aquest desenvolupament urbanístic del sector Cirera contempla, entre altres coses, recuperar el Torrent de les Valls, traslladar el Camp Municipal de Futbol de Cirera i dotar a l’Iluro HC d’un segon camp d’hockey herba, annex al que ja tenen actualment. Es tracta d’una notícia molt positiva per al club, el qual resta a l’espera de saber quan podrà disposar de l’espai per començar a habilitar-lo. “Tot depèn dels terminis”, comenta el president de l’Iluro HC, el qual explica que continuen a l’espera de saber “quan podem utilitzar aquests espais que fins ara eren privats”.

Sigui com sigui, veuen el projecte amb bons ulls perquè permetria continuar fent créixer el projecte social i esportiu de l’Iluro Hockey Club. Quan tinguin el permís hauran de començar anivellant el sòl perquè ara fa baixada i, seguidament, posant-hi herba, segons comenta Aceña. De fet, afirma que la intenció és reutilitzar l’herba que es treu d’altres clubs, concretament d’un camp de l’Atlètic de Terrassa que aquest estiu renovarà la gespa del seu camp. Totes aquestes mesures, però, serien només de tipus provisional per gaudir temporalment i a curt termini d’un camp on entrenar categories inferiors, el qual no comptaria encara amb subministrament d’aigua ni electricitat.

El prioritari per a aquest nou espai és que serveixi per impulsar l’Escola d’Iniciació per a nens de 4 a 7 anys, els quals encara no competeixen. Actualment entrenen els dimecres i els divendres en franges horàries amb molts altres entrenaments. La clau, segons Aceña, seria oferir-los l’Escola d’Iniciació els dissabtes al matí en aquest camp annex, cosa que ja s’havia fet en temporades anteriors però que enguany no ha sigut possible conciliar-ho amb els partits i competicions que tenen lloc al cap de setmana.

Fa dues temporades que van arribar a 300 socis, la màxima capacitat amb les instal·lacions actuals

27 anys d’història
L’any 1991 naixia l’Iluro Hockey Club de la mà de Mario Keudell, professor en aquella època d’Educació Física de l’Escola Pia Santa Anna de Mataró. Al principi comptaven amb un camp de sorra i només uns 30 jugadors de diverses edats. Uns anys més tard, alguns dels membres d’aquests equips, amb Oriol Cortada al capdavant, van començar a fer promoció per les escoles, van treballar en un pla de creixement i, en definitiva, van dotar el club d’una planificació per al creixement i consolidació de la seva activitat esportiva.

Gràcies a aquest treball de promoció i a l’ajut que els va permetre construir el camp d’hockey actual, van viure “un creixement exponencial molt ràpid”, comenta el president. De fet, en pocs anys van passar d’una trentena de jugadors, a un o dos centenars. El 2013 van rebre “el premi al millor club mitjà d’Europa per aquesta progressió tan ràpida i potent”, explica Aceña. Cal destacar que així van tenir equips més nombrosos i van crear una línia femenina potent. Fa dues o tres temporades que van arribar al punt actual amb uns tres-cents socis, la màxima capacitat del club amb les instal·lacions actuals.

La impossibilitat de continuar creixent, com ja s’ha mencionat anteriorment, serà solucionada amb una ampliació de les instal·lacions. L’objectiu a curt termini seria comptar d’aquí a dues temporades amb un augment d’un centenar de jugadors, passant així de 300 a 400. L’objectiu, explica Aceña, és assolir un creixement de vora del 25%.

Esports 2017/2018, iluro ch-junior

L’ascens del primer equip masculí

El Sènior Masculí A de l’Iluro Hockey Club, equip que l’any passat va baixar a segona divisió, ha quedat en segona posició de la seva lliga actual, fet que els ha permès tornar a pujar a primera divisió. Tot i que la temporada anterior “van estar a punt de salvar-se”, segons comenta Aceña, van acabar baixant de categoria. Aquesta temporada, tot i tenir un inici dubtós, han fet una gran temporada: després de 12 victòries seguides, han aconseguit la segona posició del rànquing, guanyant-se així l’ascens.