280 setmanes de tradició

La Vella Quaresma del 2018 és la quarantena d'un ritual històric compartit amb altres contrades

  • Cugat Comas // Fotos: Confraria Set Setmanes
  • Dijous, 15 Febrer 2018 12:05

Especials 2017/2018, serra la vella primera pota

La Vella Quaresma que, des de Dimecres passat, presideix la Plaça de la Peixateria és la que en fa 40 des que a Mataró es va recuperar aquesta antiga tradició, en el marc dels anys d'efervescència al Foment Mataroní, en plena refundació festiva de la ciutat. Quatre dècades que se celebren enguany amb les 39 precedents de l'obra que enguany signa Mia Puig –amb l'ajuda d'en Joan i la Joana– repartides per comerços de la ciutat.


Quan el pròxim Diumenge de Pasqua acabi cedint la setena pota de la Vella d'aquest any hauran estat un total de 280 les setmanes que, sempre diumenge a la una tocada, la Plaça de la Peixateria haurà assistit a un ritual idiosincràtic però no propi de Mataró. La caracterització de la Quaresma i els seus valors la trobem disseminada en diverses formes en les tradicions catalanes d'arreu del Principat i les Illes Balears. Amb noms diferents però seguint la mateixa idea es parla de La Vella Xaruga, Sa Jaia Serrada o la Serraïna.

El vídeo de l'últim Serra la Vella del 2008, fa 10 anys

El que fa singular el cas de Mataró, però, és l'aposta mantinguda en el temps de convertir en acte de ciutat un ritual que la tradició havia relegat a ambients més tancats, fos a l'escola o en l'àmbit familiar. Un dels criteris que el grup promotor dels inicis va tenir clar, tant amb el Carnestoltes com amb Les Santes, era que s'havien d'estirar els fils històrics i de la tradició que fossin vàlids per bastir el nou model festiu.

És en aquest context que el primer any es va agafar la imatge que el Costumari Català de Joan Amades recull de la Vella de set potes per repartir pòsters per recuperar la tradició. Des d'aquell 1979, la Vella ha acabat essent monumental, de fusta tallada i pintada a mà per un grup de voluntaris que d'ençà de la desfeta del Nou Gremi de la Carnestoltada es va organitzar amb el nom de Confraria de les Set Setmanes.

Una col·lecció completa

Tan simple com la cita de cada diumenge, com a testimoni del pas de les setmanes associades a l'abstinència i el dejuni, és el sustent d'una tradició que, com es pot comprovar aquest any amb el pòster especial o en aquestes mateixes pàgines, ha servit per llegar una col·lecció de velles de diversa tipologia amb artistes de renom i d'altres d'incipients signant cadascuna de les caracteritzacions.

Amb el suport de l'Ajuntament sobretot pel que fa a la difusió que es fa cada any del cartell, la Vella de la Plaça de la Peixateria també ha servit per encomanar la tradició de serrar la vella a escoles i famílies. La vella xaruga amb rosari i bacallà penja de moltes parets, cada any, a cavall de carnaval i Pasqua. Es dona la circumstància que essent com és el símbol del final de l'època festiva, la Vella Quaresma és l'element que més i millor ha sobreviscut el pas del temps de tot el corpus festiu del Carnestoltes de Mataró que havia sorgit de la factoria del Foment. Des de la Confraria de les Set Setmanes s'entoma el quarantè aniversari com una nova oportunitat –ja ho va ser el 20è, amb llibre i exposició incloses– de difondre una tradició sense pretensions, que aguanta el pas del temps i que esdevé cita fixa per moltes famílies.

La Vella Quaresma apareix en ple Enterrament de la Sardina i és entronitzada a la Plaça de la Peixateria on cada diumenge la Confraria en serra una pota no pas sense problemes. Amb el mateix text introductori i la cançó recuperada de "Serra la Vella, un plat d'escudella; Serra la velló un plat d'escudelló" que serveix per animar aquells que, enfilats en unes escales de fusta que surten del Campanar de Santa Maria, veuen com la serra tira de caprici i demana diferents elements per poder completar l'acció.

La Vella no és, doncs, cap patrimoni mataroní. És la versió local d'una iconografia comuna, de motivació religiosa, que sempre va servir de representació més o menys amable del pas del temps quaresmal. Que a Mataró hagi perviscut 40 anys vol dir que, com en tantes altres festes i tradicions, no només la idea era vàlida i la Confraria l'ha mantingut sinó que, sobretot, els mataronins de més de quatre generacions s'han anat fent seva la figura, la cita amb la serra i la col·lecció d'imatges que enguany s'han repartit per tota la ciutat.

Repassem els 40 anys de Vella Quaresma a Mataró

Especials 2017/2018, 40 anys de la vella quaresma

Especials 2017/2018, 40 anys de la vella quaresma

Especials 2017/2018, 40 anys de la vella quaresma

Especials 2017/2018, 40 anys de la vella quaresma

Especials 2017/2018, 40 anys de la vella quaresma