El rebost social

Ja fa un any que l'Entorn treballa per proveir d'aliments les famílies amb menys recursos econòmics de Mataró

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 14 Desembre 2017 09:20

Mentre que anteriorment els mataronins beneficiaris d'ajudes alimentàries rebien lots de productes amb aliments diversos, ara disposen d'un gran supermercat simbòlic en el qual poden escollir els productes que més s'adeqüen a les seves necessitats. Es tracta del Centre de Suport Alimentari l'Entorn, on mitjançant un sistema de punts poden adquirir fins a un nombre concret d'aliments una vegada al mes. Descobrim el funcionament d'aquestes grans instal·lacions durant el seu primer any de vida, les xifres obtingudes i la tasca realitzada pels seus voluntaris.


Ara fa un any –el 15 de desembre de 2016– va néixer el Centre de Suport Alimentari l'Entorn. Es tracta d'un gran espai situat al carrer Casto Méndez Núñez de Mataró que es va crear per oferir un servei acurat a les famílies que es trobessin en una situació de vulnerabilitat o exclusió social. Conegut com l'Entorn, l'espai simula la distribució d'un supermercat en el qual les famílies beneficiàries poden accedir amb un carretó i agafar els productes que prefereixin amb un límit d'unitats i punts.

L'Entorn es va dissenyar com un sistema d'autoconsum en què cada beneficiari escull els productes en funció del nombre de punts dels quals disposa i del nombre de punts que val cada producte. Els tècnics socials prèviament avaluen la situació econòmica de cada família i el nombre de membres de la unitat familiar per, finalment, assignar-los uns punts dels que disposen per adquirir productes. Això sí, per exemple, si un bric de llet val 2 punts i el beneficiari en disposa de 90, no pot agafar-ne 45 perquè el nombre d'unitats de brics de llet està limitat. La resta de punts els pot gastar en altres productes fins a sumar els 90 punts dels quals disposa.

Quan arriben a l'Entorn, amb un dia i hora assignats, els usuaris s'acrediten i esperen el seu torn. Durant la compra simulada, els beneficiaris van acompanyats d'un voluntari procedent de la Creu Roja i de Càritas que els assessora i ajuda en el procés i intenta promoure l'elecció de productes adient per tenir una dieta més equilibrada. Finalment, en arribar a la línia de caixa, un voluntari comprova la suma d'unitats i els punts i el ciutadà signa el comprovant.

L’assignació, la prescripció dels aliments i el control d’estocs es fa mitjançant un servei de software, anomenat eQuàliment, basat en la tecnologia del cloud computing que permet oferir serveis via Internet.

Un cop al mes, els ciutadans disposen d'una cita per entrar a l'Entorn i tornar a carregar el cistell amb els productes corresponents: galetes, llaunes, pasta, arròs, oli, cacau, iogurts, llet, fruita, paper de vàter, verdura, peix i carn congelada i molts altres aliments. Cal destacar que les famílies amb infants de fins a dos anys, a més del lot de productes que adquireixi, disposen de pots de llet amb pols i farinetes que no computen punts. Així es vol garantir la bona alimentació dels bebès sense excepcions. El mateix passa amb la fruita i verdura fresca, la qual poden endur-se sense computar en el total de punts.

Especials 2017, recapte aliments

Un detall nadalenc
Enguany, el Centre de Suport Alimentari l'Entorn, ofereix un lot de productes cosmètics per Nadal que totes les famílies poden adquirir de manera totalment lliure i gratuïta. El lot està format per sabó, colònia, crema hidratant i altres productes de cosmètica.

La valoració

A finals del 2016 va néixer el Centre de Suport Alimentari l'Entorn de la mà de Càritas, la Creu Roja i l'Ajuntament de Mataró. Les grans instal·lacions de les quals disposen van ser adaptades amb una inversió de l'Ajuntament per reunir totes les característiques que necessiten els seus voluntaris, treballadors i beneficiaris per fer-les funcionar. Concretament actualment compten amb 75 voluntaris habituals i amb tres treballadors en plantilla per a les tasques necessàries com són, per exemple, l'acompanyament als usuaris, la classificació de productes, el repostatge d'aliments, entre altres.
Aquest primer any ha finalitzat amb més de 1.500 famílies ateses, els membres de les quals sumen 5.000 persones. Aquestes han rebut els 835.238 quilograms d'aliments manipulats per l'Entorn. Una gran part d'aquests aliments, provenen del Fons d'Ajuda Europea: concretament 412.218 quilograms.
Dels restants, 166.483 quilograms procedeixen del Banc d'Aliments, 115.717 de les donacions rebudes per part de particulars o empreses, 93.228 del Gran Recapte i 47.592 de compres efectuades des del mateix Entorn.

Especials 2017, recapte aliments

El Gran Recapte: un dels proveïdors
El divendres 2 i dissabte 3 de desembre va tenir lloc una de les cites solidàries més destacades de l'any: el Gran Recapte. Es tracta de dos dies en què diversos supermercats de tot Catalunya, amb l'ajuda de molts voluntaris, recullen els aliments procedents de les donacions dels ciutadans. A Mataró concretament hi van haver 23 punts de recollida repartits en supermercats de diferents cadenes.
En total, les xifres d'enguany a Mataró són molt destacables: 105.000 quilograms d'aliments recollits a Mataró que han anat directament a l'Entorn per ser classificats i després distribuïts entre els beneficiaris que ho necessitin. Van omplir 258 banyeres amb productes alimentaris de llarga durada com són pots de conserves, pasta, galetes, llet, oli, llet en pols, llaunes i molt més.

Francesc Vivar, cap de logística del centre, explica que la tasca de separar els productes recollits en les banyeres i repartir-los per tipologies és molt lenta i fa una crida als ciutadans perquè s'animin a ajudar fent de voluntaris a l'Entorn. Segons Vivar, les 105 tones d'aliments és probable que serveixin per omplir el rebost dels beneficiaris de l'ajuda durant el primer trimestre de 2018. La resta de l'any, els productes vindran des d'Europa, del Banc d'Aliments i d'altres donacions.

El Gran Recapte va reunir a Mataró 105 tones d'aliments

Dels lots al supermercat
Abans d'obrir l'Entorn en forma de supermercat, on els usuaris escullen els productes, els beneficiaris de les ajudes rebien lots d'aliments ja preparats. Gràcies al nou mètode poden crear el seu propi lot a mesura que des de l'Entorn intenten que garanteixi una dieta equilibrada. “Procurem que hi hagi disponible carn i peix congelada i llaunes de tonyina perquè, per exemple, hi hagi  proteïnes suficients”, destaca Vivar. A més, el fet de crear un supermercat simbòlic “dignifica el repartiment d'aliments”, opina.

Tot i que el cap de logística té clar que el repartiment des del centre ha funcionat molt bé durant aquest primer any de vida, “l'ideal seria haver d'atendre cada vegada menys ciutadans perquè s'hagués reactivat l'economia i el treball a Mataró”. Un augment dels ingressos familiars seria la solució als problemes econòmics de moltes famílies que viuen en situació de pobresa i en risc d'exclusió social.