Descobriment, experimentació i aprenentatge

Mestres, alumnes i pares de l'Antonio Machado remodelen cooperativament espais de l'escola

  • Laia Mulà // Fotos: Daniel Ferrer
  • Divendres, 17 Novembre 2017 00:00

Ciutat 2017, Escola Antonio Machado

L'escola Antonio Machado de Mataró és un centre amb dotze anys de trajectòria que impulsa diverses iniciatives per fomentar l'aprenentatge vivencial dels seus alumnes a través dels contextos d'aprenentatge. Coneixem les jornades que anualment porten a terme els alumnes, les famílies i els infants per reformular els equipaments de l'escola, les tardes als Espais d'Experiències i la singularitat de la seva metodologia de treball.


El CEIP Antonio Machado és una escola infantil i primària que va néixer fa poc més d'una dècada prop de la plaça Itàlia de Mataró. El centre compta amb un equip docent que treballa per oferir un aprenentatge centrat en els nens i nenes i les seves necessitats, el qual evita els llibres de text i els temaris tancats. Amb l'ajut de les famílies del centre, coordinades per l'Associació de Familiars d'Alumnes (AFA), i la implicació dels mestres, els alumnes poden gaudir d'activitats diferents i una metodologia d'aprenentatge centrada en els contextos d'aprenentatge.

Una de les iniciatives que porta a terme el centre són les "jornades", una activitat impulsada des de l'origen del centre nascuda de la proposta de l'antiga direcció per cobrir unes necessitats que estaven pendents per resoldre. Així doncs, cada any organitzen una o dues jornades de treball en les que el professorat, les famílies i els nens i nenes treballen per donar resposta a les necessitats dels infants i fomentar el manteniment dels espais, entre altres.

Les jornades d'enguany estaven planejades pel dissabte 4 de novembre però la previsió de pluja va fer que optessin per ajornar-les un cap de setmana. Així doncs, el dissabte 11 de novembre va tenir lloc definitivament la jornada de l'any 2017 i, tot i una participació menor del que estava previst pel canvi de data, consideren que van ser tot un èxit. Mentre que l'any passat van començar a dissenyar i muntar nous espais pel pati dels alumnes d'infantil, enguany l'objectiu era acabar el pati dels més petits i canviar i arreglar alguns elements del pati dels alumnes de primària.

Ara, els canvis en el pati d'infantil que van plantejar els alumnes ja són una realitat: una piràmide a partir del treball sobre els Egipcis de la classe de P5, un vaixell, una cuineta o un circuit d'equilibris fet amb troncs i altres materials, són alguns exemples dels nous espais. A més, es proposen construir més endavant un túnel viu, nascut de la proposta d'una classe de P4, que estarà fet amb plantes vives que aniran creixent i donaran la forma al túnel.

 

Un aprenentatge vivencial complet

El resultat de les jornades es pot classificar en dos objectius assolits: un de material i un altre d'intangible que es tradueix en aprenentatge pels infants. Segons el director del centre, Rubén Garcia, aquesta iniciativa i moltes d'altres que porten a terme provoquen que “les coses que passen als alumnes sorgeixin de la seva necessitat”. Destaca que el fet que participin i prenguin les decisions els ensenya a dialogar, consensuar, calcular, escriure i molt més. D'aquesta manera els nens i nenes es mostren motivats amb facilitat i experimenten fins a arribar a un aprenentatge de tipus vivencial.

Rubèn Lacharro, el president de l'Associació de Familiars d'Alumnes (AFA), té clar que és molt enriquidor que “les famílies, els nens i nenes i els mestres de l'escola treballin conjuntament per arreglar l'escola i construir nous espais” perquè s'aconsegueix una implicació directa de tots els actors de l'escola.

L'element més característic de les jornades és que sempre s'escull a què es destinarà cada jornada en funció de les necessitats expressades pels alumnes i a partir dels seus dissenys. Montse Babí, mare de dos infants de l'escola, destaca que amb les jornades “s'aconsegueix també que els nens vegin plasmat allò que ells han proposat perquè ho creen amb les seves pròpies mans, a més que aprenen a vetllar pel seu manteniment”. Des del seu punt de vista és molt positiu que no arribin un dilluns i es trobin els elements canviats, sinó que gràcies a la metodologia del centre “guanyen motivació i té lloc l'anomenat aprenentatge significatiu”.

Contextos d'aprenentatge
L'escola Antonio Machado de Mataró compta amb una metodologia pròpia basada en els contextos d'aprenentatge sense llibres ni àrees de treball. El director del centre, Rubén Garcia, destaca que aquest mètode és diferent del conegut treball per projectes que porten a terme moltes altres escoles. “El treball per contextos d'aprenentatge parteix de qualsevol excusa quotidiana i treballa els continguts sorgits d'ella”, relata. Berta Noguera, coordinadora d'Infantil i tutora de P4, explica a tall d'exemple sobre aquesta metodologia una experiència que va tenir lloc l'any passat amb alguns alumnes. Els infants havien treballat la Festa Major de Mataró, Les Santes, i van descobrir com es dissenyaven els cartells de la festa. En van elaborar un amb els elements apresos i, de manera improvisada, van decidir presentar-lo al concurs alternatiu que impulsa el Tot Mataró i van guanyar-lo. “El nostre objectiu no era presentar-lo al concurs, però un cop fet ho vam provar i va ser una gran alegria rebre el reconeixement”, explica Noguera.

D'acord amb aquesta metodologia, el personal docent del centre no s'emporta a casa un feix de treballs i exàmens per corregir, “sinó problemes que volem descobrir com resoldre amb els alumnes a l'aula”, explica en Rubén Garcia. Els mestres es proposen no donar-ho tot fet als nens i nenes perquè volen que siguin agents actius del seu aprenentatge, destaca. “Rebutgem la idea que el mestre expliqui i l'alumne escolti”, afirma la Berta Noguera i destaca que a la seva escola el mestre és un guia, però no es mostra com si ho sabés tot.

Ciutat 2017, Escola Antonio Machado

Desenvolupar el talent de l'alumne

Una altra iniciativa que impulsa el centre per fomentar l'aprenentatge vivencial són els Espais d'Experiències. És el cinquè any que els alumnes poden gaudir d'una o dues tardes setmanals –en funció de l'edat– dels onze Espais d'Experiències instal·lats al llarg de l'escola. És una proposta que va des de P3 fins a 6è de primària i que busca fomentar la lliure experimentació dels alumnes en funció dels seus interessos.
Aquests espais ofereixen a l’alumnat l’oportunitat de viure en primera persona i envoltats d’alumnes d’altres cursos experiències d’aprenentatge de manera més personal, autònoma i lliure. Ofereixen diversos indrets amb possibilitats de gaudir de moments, activitats, recursos i materials diferents on l’alumnat pot decidir individualment i lliurement quines experiències vol tenir, com les vol viure, quina durada vol que tinguin, amb qui les vol compartir i què en farà, d’aquestes vivències.

Així, per exemple, a l’espai 'Monumental' grans i petits s’hi poden disfressar i tastar el món del teatre, mentre que al 'Chill Out' es relaxen amb massatges i música tranquil·la o a 'Sillicon Valley' entren en contacte amb ordinadors i noves tecnologies. Per la seva banda, al 'Casinet' poden gaudir a través de jocs de taula, a l'espai 'Gaudí' poden investigar les possibilitats en la construcció, el disseny i d'altres disciplines o a 'Fama' poden gaudir de la música i l'expressió corporal. El setè espai és el 'Palau de la Música', on escoltar música d'èpoques i estils molt diversos, conèixer grups musicals, tocar instruments i molt més. El 'Museu' és l'espai per a la creació plàstica i l'espai 'Tèxtil' permet crear i confeccionar amb materials i teixits diversos. Per últim, la 'Cova' és l'espai de tranquil·litat que busca estimular els sentits i la 'Ciutat' és la zona de joc per ser el que els alumnes vulguin ser: mestres, metges, cuiners, perruquers...

"Rebutgem la idea que el mestre expliqui i l'alumne escolti”

Els avantatges pedagògics que ofereix una proposta d’aquesta mena són notables. Des de potenciar la socialització transversal entre alumnes d'edats, cursos i interessos diferents; l’aprenentatge significatiu en contextos reals sobre temes i àrees quotidianes; el desenvolupament del talent de cadascú; entre altres aspectes educatius.