Es dirà Mataró Audiovisual

El nou mitjà de comunicació local que integra Mataró Ràdio i M1tv fa obres al TecnoCampus

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer
  • Divendres, 01 Setembre 2017 09:55

Ciutat, 2017- mataro audiovisual

El nou mitjà de comunicació públic mataroní que integrarà la televisió i la ràdio ja existents ha estat batejat com a Mataró Audiovisual i començarà les emissions el dia 11 de setembre. La seva seu es troba a l'edifici universitari del TecnoCampus Mataró-Maresme, el qual ja acollia fins ara el canal de televisió d'M1tv.
Per situar-hi la resta d'equipaments necessaris s'estan realitzant les obres d'adequació de les instal·lacions, que compten amb els espais que ja eren d'M1tv juntament amb alguns altres espais cedits pel TecnoCampus Mataró-Maresme.


El projecte d'adequació afegirà a les instal·lacions de Mataró Audiovisual un estudi plató per fer programes híbrids per a televisió i ràdio, així com un estudi i una cabina 'self' de ràdio. També s'estan adaptant els espais de redacció per acollir més personal, així com la zona d'administració i un nou despatx per reunions, entre d'altres. Unes obres per les quals s'han destinat més de 200 mil euros i que aprofiten materials dels estudis de Mataró Ràdio com portes o taules.

El mitjà de comunicació serà gestionat per EPE Mataró Audiovisual (l'Entitat Pública Empresarial que ja gestionava Mataró Ràdio) i comptarà amb una programació innovadora elaborada pels periodistes de l'actual M1tv i Mataró Ràdio. Entre les novetats, es troba la de realitzar programes que s'emetran paral·lelament per televisió i ràdio com, per exemple, el magazín dels matins. Això es podrà posar en pràctica gràcies al plató per a programes híbrids, que comptarà amb càmeres al sostre semiautomàtiques que canvien de pla en funció de qui parla en cada moment.

Un espai de 200 metres quadrats
A la planta baixa hi ha la recepció, la redacció, la sala de servidors refrigerada, la sala de control d’emissió de la televisió, una nova zona d’emmagatzematge i una nova escala d’accés a la primera planta. També a la planta baixa, com fins ara, hi ha el plató de televisió, així com els dos estudis de ràdio del Graduat de Mitjans Audiovisuals, que serviran com a estudis de ràdio auxiliars, de forma compartida amb les necessitats dels estudis de Graduat de Mitjans Audiovisuals.

Al primer pis de les instal·lacions –planta baixa de l’edifici TCM1– hi ha l’àrea d’administració, sala de reunions i direcció i la zona d’estudis que compta amb un aïllament acústic especial. En aquesta zona, compartida amb la Universitat, s’hi han mantingut sales de postproducció i el control de televisió del Graduat de Mitjans Audiovisual, i s’hi ha construït el nou estudi plató i el seu control tècnic; un estudi de ràdio amb el seu control; una cabina de ràdio per a informatius i l’accés al control de realització de la televisió de Mataró Audiovisual.

Ciutat, 2017- mataro audiovisual

Inici d'emissions per la Diada

El nou mitjà de comunicació resultant de la integració d’m1tv i Mataró Ràdio, gestionat per l’EPE Mataró Audiovisual, iniciarà les emissions regulars el pròxim 11 de setembre, data en què posarà en funcionament la nova programació, que ha estat treballada per una comissió formada per un grup de professionals, tots ells lligats als actuals mitjans públics Mataró Ràdio i m1tv. La nova marca, "Mataró Audiovisual", agrupa els mitjans Televisió, Ràdio, Digital i Producció, que a la vegada tindran una identitat gràfica propia.

El Ple va aprovar per unanimitat el passat mes de gener tirar endavant el procés de fusió. L’encàrrec de la gestió del nou mitjà es va fer a l’EPE Mataró Audiovisual –l’Entitat Pública Empresarial que ja gestionava Mataró Ràdio–, que ha subrogat tot el personal dels dos mitjans. El procés ha comportat la dissolució del Consorci Digital Mataró-Maresme i també la societat mercantil Maresme Digital SLU, que gestionava el canal de televisió pública. Els objectius del procés d’integració, que s’ha treballat a través d’una comissió liderada per l’Àrea de Serveis Personals, són guanyar en eficiència i eficàcia; mantenir i reforçar el model de comunicació de proximitat; i incrementar la col·laboració amb el TecnoCampus per desenvolupar una cooperació acadèmica intensa.

Completa el mapa de comunicació

L'adveniment de Mataró Audiovisual, amb la integració de televisió, ràdio i digital en un sol ens completa el mapa públic de comunicació de la capital del Maresme. Un camí que s'ha recorregut en poc més d'una dècada en el decurs de la qual la ciutat va veure com naixia el primer canal televisiu públic Maresme Digital TV –amb un Consorci amb altres ajuntaments comarcals–, la ràdio de la ciutat –fruit d'un procés social reivindicat i amb un model clarament participat a nivell ciutadà– o també l'efímer butlletí mensual Més Mataró, que l'Ajuntament editava i repartia postalment. Finalment M1tv va ser el resultat de la fusió entre el canal públic de TDT i l'estructura de la històrica Televisió de Mataró, que sempre havia estat un canal de funció clarament pública però de naturalesa independent.

Ciutat, 2017- mataro audiovisual

Amb la integració de la ràdio i la televisió, avançades els últims anys, Mataró acaba per completar sota el paraigua de Mataró Audiovisual una estructura més nítida i sobretot eficient pel que fa a l'organització dels seus mitjans de comunicació públics. A partir de l'11 de setembre d'aquest 2017 comença una nova època.

Cultura 2017, mataro audiovisual
La nova imatge, amb la forma de la ciutat
Dilluns també es va presentar a la premsa la imatge gràfica tant de la marca matriu Mataró Audiovisual com dels submitjans de Televisió, Ràdio, Digital i Producció. Cada submarca actuarà de forma independent amb el seu color corresponent però les imatges conserven la mateixa forma –inspirada en el terme municipal de la ciutat– per poder mantenir la idea d'unitat entre els diferents mitjans.
L'objectiu del logotip, dissenyat per l'estudi DOC, és transmetre una imatge amb molta força visual per fer entendre el canvi d'estructura dels mitjans públics locals.