L'Argentona més artesana

Els carrers d'Argentona s'omplen de fang i treball artesà amb els prop de 75 terrissaires de l'Argillà

  • Laia Mulà // Fotos: cedides
  • Dijous, 06 Juliol 2017 11:54

Argentona 2014/2017, agilla
Una de les Fires de Ceràmica de més renom es realitza al costat de casa, a la vila d'Argentona. El municipi de prop de 12.000 habitants arriba a acollir més del doble de la seva població en només tres dies amb visitants, compradors, famílies i amants del treball amb argila. Descobrim de prop l'Argillà d'Argentona del segon cap de setmana de juliol.
Ja fa 26 anys que Argentona va organitzar per primera vegada l'Argillà Argentona, una Fira Internacional de Ceràmica per difondre i afavorir el manteniment de la terrissa tradicional. Es tracta d'un municipi amb una llarga tradició al voltant del treball de l'argila que dedica un temps i espai propi a aquesta disciplina. Enguany la Fira Internacional de Ceràmica tindrà lloc els dies 7, 8 i 9 de juliol en aquest municipi que esdevé un referent de l'art del fang a tot l'Estat.


Organitzada i promoguda pel Museu del Càntir d'Argentona, compta amb la col·laboració de l'Ajuntament del municipi maresmenc, així com amb el suport d'Argentona es Mou i de diverses empreses de la vila. També cal destacar el patrocini de la Diputació de Barcelona i el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya de la Generalitat. En definitiva, es tracta de la fira més important del país en aquest sector, la qual rep molta dedicació per part del municipi i compta amb prop de 25.000 visites anuals.

Aquestes visites, segons Oriol Calvo, director del Museu del Càntir d'Argentona, estan formades per dos tipus de públic. Per una banda, l'amant, aficionat o col·leccionista de terrissa, el qual “ve molt motivat i compra molta ceràmica”. Per l'altra, i en molta més quantitat, el públic familiar que busca activitats culturals per a fer en família i pels qui aquesta “és una festa diferent que els atrau”.

Aquest és el tercer any que la fira es realitza al mes de juliol, separada de la Festa Major d'Argentona. Abans ambdues festes coincidien en les mateixes dates a principis d'agost i barrejaven els dos tipus d'assistents: el que es dirigia a la festa major i el que volia visitar l'Argillà. Separar els dos esdeveniments buscava que el públic estigués realment interessat en la ceràmica i no es barregés amb el públic de Festa Major, fet que causava el col·lapse de carrers i aparcaments. Núria Soley, una de les ceramistes catalanes de la fira, té clar que “és bo que s'hagi separat de la festa major perquè ara té entitat pròpia i el públic busca aquest producte concret”, considera. A més, segons Oriol Calvo, gràcies a aquesta decisió “s'ha guanyat qualitat”.

Argentona 2014/2017, agilla
70 artesans i un país protagonista
Durant l'Argillà el públic assistent pot visitar el treball dels prop de 75 artesans vinguts d'arreu del món, 15 dels quals procedeixen del país convidat, Itàlia. Els artesans comptaran amb un espai propi a la plaça de l'Església. Enguany el país convidat tindrà la ciutat italiana de Faenza al capdavant, seu del prestigiós Museu Internacional de Ceràmica. L'any passat va ser el primer en què es va escollir un convidat especial, en aquell cas la ciutat d'Aubein, municipi agermanat amb Argentona.

Segons el Director del Museu del Càntir d'Argentona, convidar una ciutat “va ser tot un èxit perquè es van vendre totes les peces que van portar”, afirma. En aquesta edició s'ha mantingut la novetat perquè “permet variar cada any una part de la fira i serveix perquè es doni a conèixer a altres indrets del món”, comenta Oriol Calvo. A més, aquesta manera de fer promou que nous ceramistes la coneguin i alguns s'hi quedin, formant-ne part cada any. A més d'Itàlia i Espanya, hi haurà artesans representants de Portugal, Regne Unit, República Txeca, Polònia, França, Perú, Argentina, Armènia i Perú.

L'impacte econòmic i comercial

El municipi es veu beneficiat per una xifra d'entre 400.000 i 585.000 euros. Amb unes despeses d'entre 70 i 95 mil euros pel municipi, el benefici net obtingut és d'entre 330 mil i 490 mil euros, segons dades proporcionades pel Director del Museu del Càntir. Així doncs, se'n deriva un efecte multiplicador: de cada euro que s'inverteix des del municipi, a la fira se'n produeixen entre 5 i 6 d'activitat econòmica. “No hi ha ni un sol euro dels impostos dels argentonins que es perdin per la fira de ceràmica, sinó que tot el que es gasta de pressupost es recupera per patrocinis, quotes de ceramistes i subvencions de la Generalitat i la Diputació”, comenta Calvo. En definitiva, “es genera un moviment econòmic molt potent”, conclou.

Argentona 2014/2017, agilla

També els ceramistes i artesans, els quals troben en aquesta fira un espai propi on exposar, donar-se a conèixer i vendre les seves obres, són conscients del gran paper que realitza pel seu ofici tenir una fira pròpia a la zona. Núria Soley és una ceramista apassionada des de ben jove del món de l'argila que fa més de vint anys que participa a la Fira Internacional de Ceràmica d'Argentona.
Considera que formen part “d'un col·lectiu privilegiat perquè som dels pocs artesans que tenim fires monogràfiques en les quals només s'hi exposa i ven ceràmica”. És conscient que “les fires com aquesta són molt importants pel sector perquè a Catalunya no n'hi ha massa i aquesta ha estat sempre un referent”, relata. Soley encoratja a Argillà a continuar fent “aquesta tasca tan important pel sector”, que permet portar ceramistes d'arreu que donen molt nivell i qualitat a la seva feina.

Cinema i exposicions a tres espais
També tindran lloc diverses exposicions, així com la Mostra de Cinema Sobre Ceràmica: la Cineràmica 2017 al Centre Parroquial els dies 8 i 9 de juliol a les 16 h. En aquestes sessions de cinema es projectaran videoclips sobre processos i tècniques ceràmiques d'arreu del món.
També tindran lloc diverses exposicions, així com la Mostra de Cinema Sobre Ceràmica: la Cineràmica 2017 al Centre Parroquial els dies 8 i 9 de juliol a les 16 h. En aquestes sessions de cinema es projectaran videoclips sobre processos i tècniques ceràmiques d'arreu del món.

El Museu del Càntir acollirà algunes de les exposicions com és el cas de 'Fiorenza Pancino. Il Cibo dell'anima – l'aliment de l'ànima', una mostra amb entrada lliure. També s'hi podrà veure 'Càntirs d'arreu del món', una mostra de la riquesa i diversitat cultural del món, i l'exposició permanent del museu: '5 àmbits temàtics sobre el món dels càntirs i Espai Picasso', amb visites guiades els dies 8 i 9 de juliol a les 12 h.

La Casa Gòtica d'Argentona serà l'escenari de dues exposicions centrades en Itàlia. En primer lloc, 'Grand Tour. Alla scoperta della ceramica classica italiana' i, per altra banda, 'càntirs decorats per artistes de Faenza', exposicions amb entrada lliure fins al 23 de juliol.
Per últim, el Saló de Pedra serà l'espai de 'Ceràmica femenina bereber del rif', una mostra només disponible del 7 al 9 de juliol amb entrada lliure.

Argentona 2014/2017, agilla
Les joies de la corona
Hi ha dues activitats estrella de la coneguda popularment com a fira del càntir. En primer lloc, la ja tradicional trepitjada de fang, on petits i grans poden trepitjar el fang i les peces fetes durant les demostracions de terrissa. Una activitat, recomanada per a famílies, d'allò més divertida que es recomana realitzar amb banyador i roba vella.
En segon lloc, l'acció artística, enguany realitzada pel barceloní Josep Moscardó, és l'altra joia de la corona de l'Argillà. Cada any conviden un artista destacat de Catalunya per tal que protagonitzi una performance al voltant del càntir. En aquesta ocasió, l'escultor decorarà en directe un dels grans càntirs que hi ha permanentment exposats al carrer Gran.