Seguir potenciant la música clàssica

L'Orquestra de Mataró consolida una cinquantena de músics i potencia aquest estil a la ciutat

  • Marta Gómez // Fotos: cedides
  • Dimecres, 04 Gener 2017 00:00

Especials, 2014/2015, ORQUESTRA DE MATARO
Fins fa poc més d'un any els músics o aficionats a la música clàssica a la ciutat de Mataró havien de marxar del municipi per poder-la practicar o formar part d'una orquestra clàssica. Ara això ja no és així perquè l'Orquestra de Mataró, composta per prop d'una cinquantena de músics, obre les seves portes a tothom qui ho vulgui. Al reportatge d'aquesta setmana coneixem qui són, què fan i sobretot com s'organitza una orquestra com aquesta on l'objectiu principal és potenciar la música clàssica entre petits i grans.


Mataró ha capitalitzat el bressol de la rumba catalana, ha potenciat el gospel i el jazz i programa música moderna mensualment en espais tant públics com privats. No és estrany, doncs, que aquells a qui els agrada la música clàssica trobin que els manca un lloc. De fet, ja no només per escoltar-ne o per veure-la repetidament programada, sinó directament per interpretar-la. Per això, fruit d'aquesta situació, un grup de dotze mataronins va decidir, a finals del 2015, engegar el que ja s'ha constituït com a l'Orquestra de Mataró.

La nova associació musical que funciona com a orquestra, en aquests moments aplega una cinquantena de músics provinents, no només de la comarca del Maresme, que tenen gent de tots els municipis que la conformen, sinó també de poblacions tan allunyades de Mataró com Castelldefels. Un volum de persones que no es podien ni imaginar quan el 2 d'octubre del 2015 feien el seu primer assaig: "Aquell dia érem només 12 persones, com una orquestra de cambra, però a partir d'allà hem anat creixent contínuament", assegura la directora de l'Orquestra Mataró, Clàudia Dubé.  L'evolució i l'interès per entrar a formar part d'aquest conjunt ha estat tan gran que fins i tot han hagut de canviar d'ubicació. En un principi assajaven a l'Escola de Música Sincronia que els cedia un espai, lloc però, que ràpidament se'ls va fer petit. "Vam començar a ser tanta gent que ens vam haver de plantejar marxar d'allà. Finalment ens vam traslladar a la Sala Polivalent de Can Fugarolas on assagem dues hores cada divendres", explica Dubé.

Especials, 2014/2015, ORQUESTRA DE MATAROLa música clàssica

Hi ha qui pensa que la música clàssica forma part de la història, l'Orquestra de Mataró però, la considera ben viva i creuen que és important mantenir-la així: "En general és un tipus de música una mica descuidada pel públic en general, però és important no perdre aquestes joies dels grans compositors de la nostra història", destaca la directora de l'Orquestra.  

Des de l'Orquestra, i amb la voluntat de seguir potenciant aquest estil, consideren que a les escoles de la ciutat de Mataró la música clàssica s'ha de seguir potenciant, sobretot entre els més petits, perquè després no es trobin amb què els que s'hi volen dedicar o tenen l'afició per aquest tipus de música hagin de marxar a altres poblacions.
"Quan fem concerts ens adonem que realment la música clàssica agrada, la gent coneix les cançons i les viu amb nosaltres, això és un bon símptoma, però s'ha de seguir insistint", explica Dubé en declaracions al Tot Mataró.

Amb nivell però amateurs
Els músics que formen part d'aquesta orquestra són principalment músics amateurs. Tots els components però, tot i tenir diferents nivells, són músics consolidats o estudiants. "Nosaltres demanem sempre un nivell de final de grau elemental o primer de professional, és el límit que tenim establert", explica Dubé que reconeix que en la majoria d'ocasions els músics no saben quin nivell tenen perquè són amateurs. "Si no saben el nivell, a principis de cada temporada mirem de fer una petita prova per poder mantenir el nivell i fer, alhora, una mica de filtre", explica.

D'entre els cinquanta músics que en aquests moments té l'Orquestra hi ha un ventall d'edats molt diferents, que va des dels 12 anys fins als 86. Així, en aquests moments hi podem trobar tot tipus d'instruments: violins, violes, violoncels i contrabaixos, flautes travesseres, oboès, corn anglès, fagot o clarinet, trompa, trompetes, trombó i tubes, pianos i una àmplia secció de percussió simfònica: timpanís, bombo simfònic, plats simfònics, etcètera.

Cada un dels components paga una quota anual per poder tirar endavant tota l'activitat del conjunt i, qualsevol benefici que es pugui obtenir dels concerts o les activitats es destina íntegrament a l'associació. "Ningú cobra, el que volem és mantenir l'orquestra i poder comprar material, pagar classes magistrals, fer algun 'stage' i pagar altres necessitats i despeses que se'ns generin", detalla Dubé.

És important no perdre aquestes joies dels grans compositors de la nostra història"

Més concerts, més futur

Aquest 2016 passat, per a l'Orquestra de Mataró ha estat l'any del debut. El seu primer concert el van fer per Les Santes conjuntament amb el Cor Madrigalista. Aquell concert els va servir com a punt de partida per continuar amb la feina i l'evolució de l'Orquestra.  Durant les Festes de Sant Simó van poder tornar a fer-ho al Pati de l'Ermita així com en el concert solidari per Càritas del passat 18 de desembre a la Parròquia de Sant Josep, fet que els va obrir les portes a protagonitzar el Concert de Nadal a l'Auditori de La Roca del Vallès fa escassament quinze dies.

L'objectiu d'aquest 2017 és seguir amb els concerts, ja no només com a orquestra en solitari sinó també amb col·laboració d'entitats i cors. Perquè el què vol l'Orquestra de Mataró és seguir potenciant la música clàssica sigui com sigui.

Especials, 2014/2015, ORQUESTRA DE MATARO
Repertori en evolució
L'Orquestra de Mataró té un repertori que, en aquests moments, està en un procés d'incorporació de noves peces. En el seu primer any de rodatge  van treballar peces de musicals per a orquestra i cor, amb temes sencers, recopilacions o 'medleys'. Entre aquestes opcions en destaquen el 'Preludi' o la 'Farandola' de 'Cançó d'amor i de guerra', el 'Cor Final' de 'Mar i Cel' o un arranjament d'una selecció de temes del musical 'Els Miserables'.
L'Orquestra també ha treballat amb temes purament orquestrals de diverses èpoques: compositors del segle XX com Edward Grieg, de qui estan treballant peces com la 'Suite Peer Gynt' o 'Gabriel Fauré', peces barroques com el 'Concerto Alla Rustica' d'Antoni Vivaldi o algunes de les polques de Johann Strauss com la 'Marxa Radetzky'.