Quatre asos a la cuina mataronina

Parlem amb els quatre restaurants de Mataró mencionats a la prestigiosa Guia Michelin

  • Marta Gómez // Fotos: Daniel Ferrer i cedides
  • Dijous, 22 Desembre 2016 10:46

Especials, 2014/2015, restaurants

Quatre restaurants de la ciutat de Mataró han tornat a revalidar la seva qualitat amb la seva aparició a la Guia Michelin, el que es coneix com a llibre vermell de restaurants reconeguts i amb prestigi. Així, i al costat de grans noms com El Celler de Can Roca dels tres germans Roca o del Restaurant Sant Pau de Carme Ruscalleda, podem trobar el Sangiovese, el Restaurant Nou-Cents, el Bocca Restaurant o La Marineta de Mataró. És cert però, que es troben en diferents categories.
En el reportatge d'aquesta setmana parlem amb els quatre restaurants mataronins que consten en la prestigiosa guia francesa. Alguns d'ells fa molts anys que hi són, altres s'hi estrenen. Aspiren a aconseguir mai una Estrella Michelin? Ens ho expliquen els propietaris d'aquests restaurants.


Un restaurant amb Estrella Michelin interessa a la ciutat en tots els sentits"

El món de la cuina i la gastronomia sembla cada vegada més dispers. És un àmbit ple de sacrificis i nous conceptes, com el de la cuina ràpida o la introducció d'alimentació en botigues o establiments d'altres productes, diversifiquen la possibilitat d'asseure's a una taula per dinar o sopar. De totes maneres, els restaurants insisteixen a mantenir les seves línies, tant de cuina clàssica i tradicional com de cuina d'autor, i el treball i la seva persistència els porta, sovint, a recompenses molt positives.

Són molts els qui per aquestes festes de Nadal busquen un restaurant on poder fer els grans àpats dels dies assenyalats. A la ciutat de Mataró hi ha moltes opcions però, sens dubte, qui de ben segur hauran de penjar el cartell de complet seran els quatre restaurants que aquest 2017 sortiran mencionats a la Guia Michelin. Alguns d'ells fa molts anys que hi són, altres s'hi estrenen. Són els quatre asos de la cuina mataronina: el Restaurant Nou-Cents, el Sangiovese, el Bocca Restaurant i La Marineta.
El Tot Mataró ha tingut accés a poder parlar amb els quatre propietaris per captar les seves sensacions.

Especials, 2014/2015, restaurants

Prestigi i satisfacció

El Restaurant Nou-Cents fa 30 anys que surt referenciat a la Guia Michelin. El seu propietari, Josep Maria Martín recorda com va ser la primera vegada que ho van saber: "varen venir uns estrangers a dinar i ens van dir "vostès consten en aquesta guia", allò sí que va ser una il·lusió!". Martín assegura que tot i que no busquen any rere any aquesta menció, l'han mantinguda. I això segurament ha estat gràcies a un dels secrets més ben guardats: "Sortir un any més vol dir que som coherents amb el que fem, amb la nostra filosofia i la nostra feina".

En la mateixa línia se situa Bocca Restaurant. Ells fan una cuina, diuen, "de proximitat amb base tradicional però amb tocs innovadors" i fa 5 anys que també reben la menció Michelin. La coherència en la seva feina passa per l'esforç de mantenir la qualitat del producte: "el més difícil de tot és mantenir el nivell, no pas aconseguir-lo", assegura el seu propietari Manel Montero que valora la menció com a un reconeixement als 45 anys que porta al sector.

Especials, 2014/2015, restaurants

Qui també fa uns cinc anys que rep la menció és el Sangiovese. De la mà de la seva xef i propietària, Pepi Sánchez, el Sangiovese es caracteritza per una cuina més innovadora. Aquest restaurant ha rebut diferents reconeixements, tot i que constar a la Guia Michelin "potser és un dels que fa més il·lusió per la repercussió que té", diu Sánchez. "Aquest any no sé per què, sembla que ha tingut més repercussió i molts clients ens ho diuen, ens ho comenten i ens reclamen l'Estrella", afegeix Sánchez que de moment només vol valorar la menció com una "gratificació per la feina ben feta dins de l'evolució ascendent del nostre dia a dia".

I la gran i llarga experiència d'alguns contrasta precisament amb aquells que han sortit per primera vegada referenciats a la Guia, com és el cas de La Marineta. Pere Patuel, el seu propietari explica què suposa per ells sortir-hi per primera vegada: "Suposa tenir més nom i és important des de molts aspectes, sobretot, perquè t'arriba client de tot el món. Fa molta il·lusió". Amb tan sols tres anys d'història La Marineta considera tenir les claus de l'èxit: "molta humilitat, tractar bé el producte que utilitzis i sobretot donar el màxim de qualitat als teus clients". Tot i això, reconeixen que "encara no ens esperàvem entrar-hi".

Especials, 2014/2015, restaurants

Cap a l'Estrella

Tot i que segurament cap d'aquests quatre restaurants avui no es pugui ni imaginar tenir una Estrella Michelin, tots ells celebrarien, com és normal, la notícia en cas que els arribés. Tots reconeixen no estar treballant per aconseguir-la i coincideixen a dir que el més important és el treball de cada dia. El que sí que tenen molt clar és que el fet que hi hagi restaurants de Mataró a la Guia, situa la ciutat en un mapa d'alta cuina i això, diuen, "interessa en tots els sentits". És per això que tots quatre també coincideixen en el fet que Mataró es mereix una Estrella, sigui a qui sigui d'aquests restaurants. Pel que sembla, la competència és lleial en tots els sentits.

Nadal amb més energia
Intentar localitzar els propietaris d'aquests restaurants especialment aquest mes de desembre ha estat complicat. I és que precisament és una època en què els preparatius pels àpats de Nadal no s'aturen. En el cas d'aquests quatre restaurants, alguns d'ells ja té àpats complets des de fa setmanes.

Especials, 2014/2015, restaurants

Guia Michelin
La prestigiosa Guia Michelin es compon d'una sèrie de llibres publicats per la coneguda marca de pneumàtics Michelin per a més d'una dotzena de països. Tot i que són diferents les guies que publica anualment Michelin, la més coneguda i antiga és la que s'anomena "guia vermella" i que inclou hotels i restaurants d'Europa. És aquesta la que atorga les prestigioses Estrelles Michelin.
A més a més de la guia vermella també es publiquen, des de fa molts anys, les guies verdes, dedicades a viatges i turisme. O altres més noves com ara la guia de viatges independents, de restaurants ben valorats, d'escapades curtes o d'hotels amb caràcter.