Mataró i el Nepal units per ajudar

Coneixem la recent associació 'Mataró to Nepal' que es vincula amb el país per enviar recursos

  • Marta Gómez // Fotos: cedides
  • Dijous, 27 Octubre 2016 10:58

Especials, 2014/2015, Nepal
Una nova associació pretén acostar-se encara més al país asiàtic del Nepal. Amb l'objectiu d'enviar recursos i ajudar aquest país, ha nascut "Mataró to Nepal" que ja ha tirat endavant diferents iniciatives i que preveu posar en marxa projectes bianuals.

La presentació d'aquesta associació s'ha fet aquesta setmana conjuntament amb una de les primeres iniciatives: el calendari solidari del 2017 fet amb fotografies de Lluís Rugama durant l'estada a la vall de Lantang aquest passat estiu.
Coneguem per què s'ha creat Mataró to Nepal, quins són els seus objectius i quina voluntat hi ha per part de Mataró en impulsar aquest vincle amb el país asiàtic.


Mataró torna a demostrar la seva solidaritat. No ho fa amb una caminada, amb una gran jornada de recaptació ni un gran espectacle per a recollir recursos. Ho fa ara amb la creació d'una associació que es vincula directament al Nepal: "Mataró to Nepal".

La creació d'aquesta associació arriba després que diferents mataronins s'hagin implicat, d'una manera o altra, amb aquest país asiàtic. I ja no només des de fa anys, sinó també recentment. Recordem que el Nepal va ser un dels màxims afectats pel terratrèmol del 25 d'abril de 2015 amb una intensitat de 7,9 punts en l'Escala de Richter i amb l'epicentre a 80 quilòmetres al nord-est de la seva capital: Katmandú. Qui va viure de ben a prop aquesta tragèdia, sobretot pels seus amics nepalesos, va ser el mataroní Quico Silva, ara també president de Mataró to Nepal. Silva, que ha viatjat 8 vegades al país i que hi va des de l'any 1993, creu que en aquests moments el Nepal "necessita més ajuda que mai". I aquest també és un motiu per a la creació de l'associació. En declaracions al Tot Mataró, Quico Silva explica la creació d'aquesta associació i els seus objectius.

Especials, 2014/2015, Nepal

L'estreta vinculació

"A partir de l'any 1993 molts mataronins, sobretot del meu cercle d'amistats, vam començar a anar amb més freqüència a aquest país, segurament també aprofitant que jo allà hi tinc un amic, el gerent de l'empresa Royal Mount Trekking, Suresh Shrestha", relata Silva. Aquesta relació d'amistat, segurament era la gran excusa per a viatjar al Nepal ben recomanats i fugint una mica dels seus grans atractius turístics.

De mica en mica la vinculació amb el país va augmentar. Més gent s'hi involucrava, més gent hi volia viatjar i més gent volia recollir recursos per a enviar cap allà. "Va ser el 2013 quan conjuntament amb dues infermeres de l'Hospital de Mataró, vam tirar endavant la creació d'uns "Buff" per recollir diners. Una mica per sorpresa, vam acabar recollint 1.500 euros", explica Silva. Amb aquests diners i 1.500 euros més que va posar Royal Mount Trekking, en Quico Silva i les dues infermeres van anar a la vall de Pokali del Nepal i van rehabilitar el dispensari mèdic del poble Wachpu. "Amb només quinze dies que vam estar allà vam rehabilitar mobiliari, vam aportar material mèdic i vam estar atenent a les persones que ho necessitaven", relata la mateixa font que creu que allò, sense dubte, va ser el principi d'aquesta relació entre Mataró i el Nepal.

Especials, 2014/2015, Nepal

A partir d'aquí la voluntat de seguir ajudant era innegable: "Pensàvem en noves idees per a recollir diners i llavors va arribar el terratrèmol". Aquesta catàstrofe natural va matar més de 5.000 persones, la majoria del Nepal, però també del Tibet, l'Índia, la Xina o Bangla Desh.

La destrucció va ser tal que el país va quedar molt tocat. "Des de Mataró llavors només se'ns va acudir de fer unes guardioles i repartir-les en forneries i llocs concorreguts", recorda Silva. En poc temps es van recollir 1.300 euros. Diners que van arribar al Nepal el juny d'aquell mateix any i en les seves pròpies butxaques. I diners també que van servir per a rehabilitar 41 teulades de diferents cases. "Allò sí que ens va fer pensar: ho hem de fer seriosament, hem de crear una associació".

Especials, 2014/2015, Nepal
D'un somni a una realitat
Un dels  somnis que tenia Lluís Rugama, l'actual secretari de Mataró to Nepal, era viatjar al Nepal. Ho ha aconseguit aquest mateix estiu, com a regal i celebració dels seus 50 anys. Ell, amant de la natura i la fotografia, és l'autor del calendari solidari que s'ha tirat endavant amb les fotos que va fer durant el viatge de la zona més malmesa pel terratrèmol del 2015: la vall de Lantang. "Tenia molt clar que si hi anava, havia de fer un calendari i destinar tots els diners de la venda a enviar-los íntegrament al Nepal", explica Rugama al Tot. "És un somni màgic i solidari que, per fi, s'ha fet realitat".

Un altre somni per part del conjunt de l'associació és tirar endavant projectes bianuals. El del 2017 ja té objectiu: rehabilitar una escola. El del 2019 de moment només té una idea: organitzar un trekking solidari amb gent de Mataró. A més a més d'aquests projectes, des de Mataró to Nepal obriran un nou portal web on tots aquells que ho vulguin puguin fer les donacions que creguin i vulguin aportar.

Especials, 2014/2015, Nepal

País en creixement

En aquests moments el Nepal s'està reconstruint "a marxes forçades", assegura Silva, que explica la situació que han viscut aquest estiu en viatjar al país: "Més de 100.000 persones continuen dormint al carrer, el govern els promet molt però no els dóna res i els costarà moltíssim recuperar-se dels efectes del terratrèmol".

"En aquests moments la Xina hi està intervenint molt amb el Nepal, sobretot en carreteres i comunicacions, cosa que fa una mica de por. Per altra banda, han arribat recentment i amb molta força els 'smartphone' i l'accés a xarxes socials com el Facebook, això els dóna una mica més de llibertat", relata el president de l'Associació que assegura que manté contacte setmanal amb el país.

I tot i que Mataró, òbviament, no pot competir amb la Xina, sí que pot consolidar els lligams amb el Nepal. Mataró to Nepal ara ho farà una mica més fàcil.

"Després del terratrèmol del 2015 vam portar 1.300 euros per rehabilitar 41 teulades de diferents cases"

Especials, 2014/2015, Nepal
Calendaris solidaris
Una de les primeres iniciatives per recaptar diners amb la ja constituïda associació, és la venda de calendaris solidaris del 2017. Aquests calendaris, presentats aquesta mateixa setmana, estan il·lustrats amb fotografies del primer viatge de Lluís Rugama al Nepal. Rugama, també membre de l'associació i autor d'algunes de les imatges d'aquest reportatge, desitja que la recaptació d'aquest calendari sigui prou positiva per a poder seguir enviant al Nepal una gran quantitat de diners. Els calendaris es poden comprar a l'estanc de la Plaça Gran, al quiosc de la Plaça Santa Anna, al Carrer Sant Antoni a 'Esports DOM' i al Bar de la Seu dels Capgrossos de Mataró al Carrer Herrera.