Cada mes contra el masclisme

Les concentracions contra les violències envers les dones, un exemple de constància

  • Cugat Comas // Fotos: cedides
  • Dijous, 22 Setembre 2016 00:00

Especials, 2014/2015, violencia masclista
Al voltant del dia 25 de cada mes –en aquest setembre serà demà dissabte, dia 24– a les set de la tarda a l'Ajuntament. Aquesta és la convocatòria contínua, obstinada, constant de Teixit de Dones. Un clam contra les violències masclistes i, alhora, un gest de força contra l'oblit, de denúncia contra tots els atacs a les dones pel fet de ser dones.  Asseguren des de Teixit de Dones que "els assassinats de dones a mans de les seves parelles o exparelles només són la punta de l'iceberg d’una violència estructural de gènere, que té la seva base en el masclisme i la idea que l’home és superior a la dona i que es manifesta a través del maltractament físic, psíquic o econòmic. Però qui és Teixit de Dones? Per què estem totes convocades demà a l'Ajuntament?


Teixit de Dones és una taula d'entitats que agrupa vocalies de dones de diferents associacions de veïns de la ciutat o altres associacions de dones. Una entitat de dones en defensa de les dones, es podria dir. Va néixer el 2014 fruit de la discrepància envers la regidora Olga Ortiz, de qui moltes associacions agrupades al Consell d'Igualtat van demanar la dimissió arran d'una resolució contra la reforma de la llei de l'avortament del Partit Popular que l'electa no va secundar.

Aquella va ser la llavor, el primer punt de trobada. "14 entitats vam decidir crear Teixit de Dones i intentar que la lluita per la igualtat i contra les violències masclistes vagi més enllà dels dies internacionals del 8 de març i el 25 de novembre, ja que ha de ser cada dia o com a mínim una vegada al mes", explica la Lea.  Des de llavors ha plogut molt –fins i tot una de les membres de Teixit de Dones és l'actual regidora del ram a l'Ajuntament– i les concentracions mensuals s'han consolidat com la carta de constància de la taula, que funciona amb una o dues reunions mensuals i un intens programa d'actuacions més enllà d'aquestes trobades.

L'entitat assegurava el mes passat que "les violències exercides a les dones en la societat patriarcal que tenim, tenen a veure també amb la prostitució i la tràfic de dones, la violència sexual, la pederàstia, la violència institucional".  Moltes són les coses que fallen en la nostra societat que normalitza les relacions de submissió de la dona vers l’home, que tracta les víctimes com a casos aïllats, i que tolera les diàries mostres de violència en les seves múltiples manifestacions, començant per la televisió, la premsa, la publicitat i acabant per l’assetjament via mòbil".

Especials, 2014/2015, violencia masclista
Què és violència masclista?
La violència masclista és la violència que s’exerceix contra les dones com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones, que es produeix per mitjans físics, econòmics o psicològics, incloses les amenaces, les intimidacions i les coaccions, i que té com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic, tant si és produeix tant en l’àmbit públic com en el privat.

En l'àmbit internacional s’han fet servir els termes violència de gènere, sexista o masclista com a sinònims per designar aquella violència que exerceixen els homes contra les dones només pel fet de ser-ho.

A Catalunya, amb la Llei 5/2008, de 24 d’abril, dels drets de les dones a eradicar la violència masclista, s’amplia el ventall fixant com a concepte clau la violència masclista, que inclou tota manifestació de violència contra les dones. Aquesta llei recull les diferents formes de violència masclista, siguin de caràcter físic, sexual, psicològic o econòmic, que es manifesten o produeixen en l’àmbit de la parella, familiar, laboral, social o comunitari.

És terrorisme

"La violència masclista és terrorisme i cal denunciar-lo, homenatjant les víctimes que són assassinades cada setmana al nostre país", defensa la Cati que assegura que les concentracions mensuals serveixen "per no abaixar la guàrdia, per trobar-nos mes a mes i concentrar cada cop més gent". Es van inspirar en protestes similars a Mèxic o l'Estat espanyol. La Marga assegura que "abans es feia un minut de silenci als plens municipals, però crèiem que calia fer quelcom a nivell de carrer per visualitzar més la xacra, el problema i la necessitat d'estar mobilitzades cada mes, la clau és cridar l'atenció". Per això la idea és aquesta i la imatge un vespre al mes d'una concentració contra les violències masclistes s'ha convertit en un clàssic. Es fan des del gener. I les mantindran mentre hi hagi víctimes de les violències masclistes.

"La lluita per la igualtat no és només cosa de dones, cosa de les quatre feministes de torn. És la lluita de tothom qui vulgui una societat més igualitària i més justa", explica la Marga. I és que involucrar els homes, també, és un dels objectius de Teixit de Dones. La mateixa lluita per la igualtat va portar l'entitat, també, a liderar els actes de repulsa contra el mataroní que difonia missatges homòfobs per internet.

Cada cop més visibles

"Si fem balanç, podem estar contentes de la resposta a les concentracions, a les quals cada cop s'afegeix més gent. Mentre hi hagi agressions i desigualtats estarem aixecant la veu, per tant cada concentració vol dir que el llast encara no s'ha resolt, però sí que veiem que a poc a poc va calant un missatge de resistència, de denúncia. Si hi ha dones atacades, hi serem per denunciar-ho", afirma la Marga. Un altre dels objectius de Teixit de Dones és, segons la Remei, "involucrar tots els àmbits de la societat en aquesta denúncia, en aquesta conscienciació". Per això cada mes conviden una entitat a coordinar l'acte "perquè volem que arribin a tot Mataró, no volem ser una entitat de dones que es manifesta, volem que es manifesti tota la ciutat en aquest sentit".
La preocupació pel masclisme a la societat és molt incipient.

Aquest passat estiu ha estat marcat per les moltes campanyes en festes populars contra les agressions sexistes arran dels lamentables incidents d'agressions sexuals masclistes en els Sanfermines de Pamplona. "No deixa de ser una punta de l'iceberg que demostra que els patrons masclistes es reprodueixen molt entre el jovent".

Les campanyes de "No és no" o els tallers a instituts contra el masclisme, són iniciatives que s'aplaudeixen des de l'entitat si bé asseguren que "cal seguir implicant administracions i estaments de la societat, però no és suficient, s'ha d'actuar contra el micro-masclisme, la publicitat, etcètera". La Remei assegura que "l'actitud dels governants decep davant la violència de gènere i sembla que amb un minut de silenci ja es cobreixi l'expedient, hem d'avançar i que als funerals de les víctimes de feminicidi hi hagi un Conseller de la Generalitat o un Ministre del govern".  

Especials, 2014/2015, violencia masclista

Demà a les 19.30 h davant de l'Ajuntament hi ha la següent convocatòria. Coordinarà l'acte la vocalia de dones de l'Associació de veïns del Pla d'en Boet- Laia l'Arquera. "Allà estarem, picant pedra, fins que guanyem", assegura la Remei. La Marga segueix i assegura "si ens fem la causa nostra, de tota la societat, ho podrem revertir". Moral, raons i motivació no els en falten. Tots i totes estem convocades.