Deu anys de ràdio de ciutat

Mataró Ràdio celebra el seu primer desè aniversari amb una gran gala al Monumental

  • Mireia Biel //Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 08 Setembre 2016 11:00

Especials, 2014/2015, Mataró Radio

Fer anys a la nostra societat no és una tasca senzilla avui en dia. Tampoc ho és pels mitjans de comunicació. Diumenge farà deu anys que Mataró guanyava un nou altaveu per a la ciutadania, un nou espai de discussió, d’informació, de debat sobre Mataró.
Naixia Mataró Ràdio després d’un fort moviment ciutadà que reclamava la posada en marxa d’un mitjà de comunicació públic que s’ha convertit en la veu de les entitats de la ciutat i en un mirall de la diversitat mataronina.
La ràdio pública de la ciutat celebrarà el seu desè aniversari amb una gran gala al Teatre Monumental el dijous dia 15 de setembre i emetrà també un pograma especial, Cruïlla 10x10x10 de 10 hores de ràdio en directe sobre cultura, el dia 1 d'octubre. Són només dues de les activitats que l'emissora proposa per celebrar que fa deu anys que narra la vida de Mataró.


A diferència d’altres ciutats, Mataró pot presumir de ser una ciutat que té un bon estat de salut pel que fa a mitjans de comunicació.  Els dos setmanaris, El Tot Mataró i el Capgròs, són referència a la ciutat en l’àmbit privat, mentre que l’aposta pública per la informació es va fer palesa amb la transformació de Televisió de Mataró en el que actualment és m1tv l’any 2010 i en la creació d’una ràdio pública el 2006, Mataró Ràdio.

La riquesa de mitjans de la ciutat tampoc és casual i ve empesa per una estima per la professió dels periodistes mataronins, alguns dels quals ara fa deu anys van tenir molt clar que era indispensable que la capital del Maresme tingués una ràdio pública, de la que ja gaudien altres municipis.

Mataró, posa’t la ràdio

Amb l’esperit de fer néixer un espai radiofònic públic, plural, divers i cohesionador, un grup de professionals es va agrupar al voltant de la plataforma ‘Mataró, posa’t la ràdio’ el novembre del 2003.

Hi havia noms encara avui vinculats a l’emissora, com el de Txema Lasaga, però també d’altres periodistes com Espartac Peran, Oriol Rodríguez, Oriol Burgada o Xavier Ubach, entre molts altres.

Dotze hores de ràdio durant el Sant Jordi del 2004 van ser un crit unànime que va contribuir a l’acceleració del procés de creació d’una emissora municipal, Mataró Ràdio, que emetria per primera vegada l’11 de setembre de 2006 després de la constitució de l’entitat pública Mataró Audiovisual que la gestiona.

Especials, 2014/2015, Mataró Radio
Ivan Llensa, l'ànima de la ràdio
Una de les veus més conegudes de Mataró Ràdio durant molts anys va ser la del ja desaparegut Ivan Llensa. El periodista mataroní va estar al capdavant del programa ‘Com llevar-se’ que s’emetia diàriament des de Mataró Ràdio per Com Ràdio des de les 5 i fins a les 7 del matí entre el 2007 i el 2012, convertint aquest espai radiofònic en un dels quatre programes despertadors de més audiència de Catalunya. Llensa va ser l’ànima de la ràdio mataronina des que hi va començar i una peça clau per a la consolidació de l’emissora en els seus primers anys de vida.

150 col·laboradors

D’aleshores ençà, s’han fet més 3.650 dies de ràdio, el que vénen a ser 87.600 hores d’emissió. Unes emissions que la ràdio municipal realitza mitjançant una programació bàsica contractada amb l’empresa Compagina que inclou els informatius, el magazín Viu la Vida Dia a Dia i els Esports, així com els programes de col·laboració i els de La Xarxa.
Una mitjana de 150 col·laboradors anuals passen pels estudis de Mataró Ràdio de forma desinteressada.

I és que, com explica Mei Ros, directora de l’emissora, “la nostra és una ràdio molt participada en la qual les entitats tenen un paper molt important de difusió”. Una opinió que comparteix el president de Mataró Audiovisual, Joaquim Fernàndez, que resumeix en “informació i participació” els atributs de Mataró Ràdio, perquè “donen veu a entitats de la ciutat que no en tindrien, cohesiona, respecta la diversitat i crea un imaginari col·lectiu”.
Per a Fernàndez “Mataró Ràdio va néixer arran d’una demanda ciutadana que ens va fer veure als polítics que l’emissora era necessària” i la força, salut i empenta d’aquell moviment “es mantenen avui intactes”.

Avui, segons dades facilitades per Mataró Ràdio, és una de les ràdios locals més escoltades de Catalunya, amb més de 30.000 oients mensuals, i una de les que més activament participa en la construcció conjunta de la programació de La Xarxa. En aquest sentit, Fernàndez es felicita per “la voluntat de Mataró Ràdio de tenir un espai amb veu pròpia, nítid i protagonista en l’àmbit de la comunicació local catalana”.

Especials, 2014/2015, Mataró Radio

"Mataró Ràdio és una emissora molt participada i amb un gran pes de les entitats"

Cap a la fusió

Mataró Ràdio, però, ja fa temps que es troba immersa en un procés de fusió amb m1tv, l’altre mitjà públic de la ciutat, amb qui estableix sinergies i amb qui ha de construir un projecte comú. Una idea que fa temps que es defensa des de l’Ajuntament i que s’ha traduït en iniciatives comunes i rutines diàries compartides, però que encara s’ha de concretar en els propers anys.

Sigui com sigui, aquell crit que la ciutadania va llançar fa gairebé quinze anys perquè Mataró es posés la ràdio ha donat els seus fruits i ha donat vida, durant deu anys, a una ràdio local viva, feta en gran part pels ciutadans, a qui ha donat veu.

Una gran gala pels 10 anys
Una gran gala al Teatre Monumental el dia 15 de setembre donarà el tret de sortida als actes de celebració del desè aniversari de Mataró Ràdio. Sota la direcció artística de Pere Vàzquez, l’emissora municipal commemorarà els seus deu anys amb la implicació d’altres entitats mataronines que també fan anys enguany.

La gala emplaçarà els mataronins a l’1 d’octubre, en un programa especial, Cruiïlla 10x10x10, deu hores ininterrompudes de ràdio en directe des de l’exterior sobre cultura amb els col·laboradors del Cruïlla de Llibres.
A més a més, Mataró Ràdio conjuntament amb l’Arxiu Comarcal organitzarà una taula rodona amb representants dels mitjans mataronins per tractar el passat, el present i el futur de la premsa local, el dia 20 d’octubre. Uns actes, que es clouran amb la trobada de ràdios i televisions locals al Tecnocampus aquest novembre, durant la qual es debatrà sobre els reptes a què s’enfronten els mitjans.

Altres programes de Mataró Ràdio també oferiran programes especials, com és el cas de ‘El Racó’, ‘Viu la Vida’ o ‘Amb veu de dona’ i l’emissora aprofitarà per renovar també el seu portal web.