Mascotes: un canvi de xip

L'SPAM denuncia que només un 30 per cent dels gossos i un 1 per cent dels gats porten microxip

  • Mireia Biel // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 01 Setembre 2016 10:12

Especials 2014/2015, gats spam

Tenir una mascota és molt més que un caprici. Un animal de companyia com un gat o un gos genera unes despeses i comporta una responsabilitat que sovint la població no assumeix. Els abandonaments d'animals és un clàssic de cada estiu.
Enguany, però, la Societat Protectora d'Animals de Mataró, aprofita l'època estival no només per denunciar l'alt nivell d'abandonaments detectats, sinó també per posar damunt la taula una problemàtica com la dels microxips que tots els animals de companyia haurien de portar per llei, però que pocs compleixen.

Amb microxip, de ben segur que s'evitarien abandonaments de gossos, però també de gats, alguns dels quals s'han vist abocats aquest estiu a patir una malaltia que s'ha propagat ràpidament.


Un virus mata els cadells de gats abandonats. Així ho denuncia la Societat Protectora d’Animals de Mataró, l’SPAM, que ha vist com a mitjans del passat mes d’agost, el refugi del Centre d’Acollida d’Animals Domèstics del carrer Galícia es veia atacat per la panleucopènia felina, una malaltia vírica fàcilment transmissible que ha afectat una trentena de gats al centre i amb una mortalitat força elevada.

Aquesta no és una malaltia nova ni tampoc és la primera vegada que l’SPAM s’enfronta a la gestió d’un virus que obliga a adoptar mesures excepcionals al centre. De fet, l’època de reproducció dels gats, que va de l’abril a l’octubre aproximadament, juntament amb les altes temperatures i l’alta densitat de gats al carrer són tres elements que no poden deslligar-se en el desenvolupament i propagació de la panleucopènia. Però si a això, a més a més, s’hi sumen alts nivells d’abandonament, tant de gats com de cadells, el nombre d’animals al carrer augmenta i, en conseqüència, el contagi també és més probable.  

Així ho indica un dels veterinaris de l’SPAM, Francesc Osorio, que explica com el CAAD ha hagut de tancar, durant 12 dies, l’entrada de gatets per evitar el contagi i es va veure obligat a suspendre les adopcions per tal de garantir que no s’entreguen gats que en els dies posteriors puguin desenvolupar els símptomes de la malaltia. Només en aquesta temporada de cria, de la primavera fins ara, la protectora ha recollit uns 400 gatets i s’han detectat entre 20 i 30 casos d’afectació vírica.

Tot i així, les adopcions ja s'han pogut reobrir i l'entrada de cadells tornarà a estar en marxa dilluns de la setmana vinent.

"Cal educar la població en relació a la tinença d'animals i a la responsabilitat que comporta"

“Que no es propagui”

I és que malgrat que la panleucopènia és una “malaltia relativament freqüent”, les protectores han de fer grans esforços per “gestionar la col·lectivitat”. Segons Osorio, “aquí no es tracta tan sols de solucionar el problema de salut de cada animal, sinó de posar els gats en quarantena, vigilar-los i procurar que la malaltia no es propagui”. Una tasca gens fàcil que no sempre es pot tirar endavant en les millors condicions, d’acord amb Osorio, que lamenta que “sovint no disposem de les millors instal·lacions per fer tots aquests procediments com ens agradaria”, en relació a les quarantenes dels animals.

La massificació dels gats en un refugi fa que malaltia pugui propagar-se molt més ràpidament i matar molts gats. Per això, Osorio fa una crida a la responsabilitat tant als particulars com a l’administració: “És necessari que es dediquin recursos a esterilitzar gats de carrer per evitar que es reprodueixin amb facilitat, però també cal treballar l’educació ciutadana per reduir el nombre d’abandonaments”.

Uns abandonaments que, siguin intencionats o provocats perquè l’animal s’ha escapat, fan sortir a la llum una altra problemàtica molt més de fons i que també afecta les massificacions de les protectores d’animals. Osorio destaca que “molts gatets que arriben a la protectora s’han perdut o han caigut, però no porten microxip i això fa molt difícil la tasca de trobar els seus amos”.

Per això considera vital l'actuació de les administracions públiques, però sobretot veu vital "la necessitat d'educar la població en relació a la tinença d'animals de companyia i a la responsabilitat que això comporta".

Especials 2014/2015, gats spam

La importància del microxip

És per tot això que l’SPAM ha engegat una campanya de recollida de firmes a través de Change.org per reclamar "mesures serioses" perquè "tots els animals de companyia estiguin degudament identificats". Segons les dades de la gestió de la protectora en 18 municipis de Barcelona, "només un 30% dels gossos estan identificats i només un escàs 1% dels gats porten microxip".

Sílvia Serra, presidenta de l'SPAM, denuncia que "els animals abandonats ho són impunement, sense que ningú sigui responsable del seu abandonament". En aquest sentit, Serra remarca que "ara com ara, abandonar un animal és fàcil i gratuït pel propietari de l'animal, però costa molts diners a l'administració i molts esforços i molts diners a les entitats que vetllen per la seva protecció".

La directora de l'SPAM subratlla que "la no identificació dels animals de companyia es tradueix any rere any en la superpoblació dels centres d'acollida". Una situació que obliga les administracions públiques a destinar recursos públics a les protectores per uns animals que no haurien de ser-hi i que, en paraules de Serra, "provoca un forat econòmic fàcilment evitable si es fes complir la llei i els animals de companyia portessin un xip que permetés identificar-los".

És per això que la protectora es mostra preocupada per si arriba el dia en què "els organismes públics no puguin assolir la despesa de l'abandonament i valorin mesures contràries a la protecció animal". "El control de la identificació d'animals de companyia suposa eliminar el risc de fer un pas enrere en la llei vigent a Catalunya de no eutanàsia", avisa Serra.
La campanya a Change.org, dirigida directament al president de la Generalitat, ja ha recollit prop de 3.300 firmes.

Especials 2014/2015, gats spam
Els símptomes
Els gats de carrer són els principals afectats per la panleucopènia, ja que estan en contacte amb altres gats, igual que succeeix en un refugi com el de Mataró. Tot i així, els particulars també poden patir-la i desenvolupar-ne els símptomes. Quins són? Els animals ingereixen el virus, que al cap d’uns dies els provoca diarrees molt agudes, vòmits i molt decaïment. Els gats, principalment els cadells, passen d’estar jugant, menjant i fent vida normal,
a quedar-se arraulits i sense forces.

Especials 2014/2015, gats spam
Com detectar-ho?
L’aparició dels símptomes no és instantània i no es dóna fins al cap d’un període d’incubació de la malalta que oscil·la entre els 5 i els 10 dies. En un primer moment, el gat sembla sa, però amb el pas de les hores apareixen els primers símptomes i la malaltia avança ràpidament, fins al punt que pot causar la mort als gats en 72 hores. Els cadells de gat tenen més tendència a no superar la malaltia que els adults, que la poden sofrir com una gastroenteritis lleu.