Joan Petit; la lluita pel càncer infantil

La ciutat de Mataró serà aquest dissabte "Ciutat Joan Petit" amb l'organització del CH Mataró

  • Marta Gómez // Fotos: cedides
  • Divendres, 03 Juny 2016 00:00

Especials 2014/2015, fundacio joan petit

La lluita que va fer el petit Joan Torner contra el tumor cranial que va patir amb tan sols 2 anys, ha esdevingut exemple de molts nens i nenes però també de moltes famílies. La seva il·lusió per seguir vivint, i seguir jugant a hoquei patins, va plantejar als seus pares que, un cop ell ja no hi era, poguessin tirar endavant una Festa-Torneig esportiu per potenciar la investigació del càncer infantil.
La Fundació Amics Joan Petit ha organitzat l'edició del 2016 a Mataró conjuntament amb el Club Hoquei Mataró i l'Ajuntament de la ciutat.  La 'Festa-Torneig Joan Petit - Nens amb càncer' es farà aquest dissabte a la Zona Esportiva de Cirera i acabarà al Parc Central. S'espera que hi assisteixin moltes persones, ja que només en participants la xifra s'enfila a 350 jugadors d'entre 3 i 6 anys. Una festa, sens dubte, solidària i de conscienciació.


En una competició esportiva, el millor dels resultats és guanyar. Si en algun moment es pot comparar aquest fet amb la pròpia vida, el millor en aquest cas seria seguir vivint. I aquesta lluita insaciable a vegades, sobretot per a una persona malalta, es fa complicada. La història d'un jove petit anomenat Joan és coneguda per molts i arriba a Mataró aquest cap de setmana. En Joan, amb només dos anys, va patir càncer infantil i va lluitar fins als cinc, conjuntament amb la seva família, el partit més important de la seva vida, que no va poder superar mai.

Gràcies a l'exemple lluitador del petit Joan, va néixer el 2001 la 'Fundació Amics Joan Petit' amb l'objectiu d'atendre als afectats de la malaltia tant directament com indirectament, divulgar el coneixement d'aquesta i recaptar fons per a la investigació del càncer infantil. Tot plegat ho tiren endavant a través de l'organització de diferents activitats lúdico-esportives i lúdico-culturals com les Festes-Torneig  que, en la seva setzena edició, aterra a la ciutat de Mataró aquest cap de setmana. L'organització de Mataró prepara des de fa mesos la trobada.

"La supervivència dels nens amb càncer és molt elevada, tenen
molta capacitat de lluita”

Malatia i esport

Si tot plegat es relaciona amb l'esport i, en concret, amb l'hoquei sobre patins, és perquè en Joan petit el practicava des que tenia un any. Una de les seves vinculacions amb aquest esport era el seu pare, Joan Torner. Torner, ex jugador i ex entrenador d'hoquei patins català, va començar i acabar la seva etapa com a jugador al Club Patí Tordera, tot i que també va jugar quatre temporades al Futbol Club Barcelona.

Del palmarès del pare d'en Joan Petit en destaquen 4 Copes d'Europa i 3 lligues espanyoles, entre altres guardons. Joan Torner ara és el president i fundador de la Fundació Amics Joan Petit. "Jo quan sigui gran vull jugar partits d'hoquei de veritat", somniava el petit Joan mentre estava a l'hospital. La importància que donava en Joan petit a l'hoquei va ser la llavor de les Festes-Torneig que s'organitzen des de fa setze anys sota el nom: "Festa-Torneig Joan Petit - Nens amb Càncer".

Són els clubs d'hoquei referents d'aquestes ciutats qui organitzen el torneig que, en cap cas és competitiu, sinó solidari. De fet, ho defineixen com a una "Jornada festiva, esportiva i solidària" per a nens d'entre 3 i 6 anys. "És un homenatge als nens d'aquesta edat que estan malalts als hospitals i que no poden ni jugar a hoquei ni anar a l'escola", explica Irene Llobet, membre del Club Hoquei Mataró i, per tant, de l'organització mataronina, que afegeix: "És un torneig no competitiu, no guanya ningú ni es compten els gols".

Especials 2014/2015, joan petit 1
El relleu de la cullera
Una simple cullera ha esdevingut el símbol de tot el moviment Joan Petit. I és que el pare d'en Joan, el nen que va donar lloc a aquest moviment, va ser creatiu fins i tot quan el petit es trobava ingressat a l'Hospital i seguia demanant poder jugar a hoquei. El pare, amb dos gots de plàstic que feien de porteries, dues culleres que representaven els estics i un paper rebregat que feia de pilota va improvisar sobre la taula de l'habitació de l'hospital un camp d'hoquei on, pare i fill, jugaven diferents partits d'una lliga d'hoquei que van imaginar-se allà mateix.
D'aquells petits gestos i amb la creació de la Fundació Joan Petit es va creure oportú que la cullera fos el símbol del relleu de ciutats amfitriones per a la Festa-Torneig de cada any. És per això que tampoc hi ha premis i tots els jugadors s'emporten una cullera de fusta en acabar el torneig.
La cullera ha esdevingut, sens dubte, el símbol Joan petit. Fins i tot la il·lustradora Pilarín Bayés va dibuixar una auca explicant la seva història. Una auca que cada any torna a ser protagonista.

Mataró, ciutat Joan petit

Després de Lleida, que va acollir la Festa-Torneig de l'any passat, arriba Mataró. I és que la Fundació promou aquesta jornada itinerant per tot el territori català i els municipis que la volen organitzar. Fent-ho rotatiu pel territori i alternatiu en cada una de les províncies. Al llarg d'aquests setze anys ha passat per Barcelona, La Seu d'Urgell, Sant Cugat, Vic, Reus o Olot, entre altres municipis. A la capital del Maresme qui ho ha liderat és el Club Hoquei Mataró conjuntament amb l'Ajuntament de la ciutat i la Fundació Joan Petit. Fins a un total de 350 nens i nenes participaran en el torneig de dissabte i conformaran els 36 equips que s'enfrontaran entre ells.

Aquest any, amb Mataró com a "Ciutat Joan Petit" s'està preparant un llibre de consells de cuina i nutrició per a persones malaltes de càncer que es presentarà al setembre. També s'està fent un estudi de supervivència i càncer entre els infants i una valoració cardiovascular amb nens que han superat la malaltia. Aquest últim estudi es fa a la Vall d'Hebron amb una prova d'esforç. "El que pretenem amb aquest estudi és reinserir el nen a l'escola o a l'esport que hi tingui il·lusió un cop passada la malaltia o processos de quimioteràpia. És una manera de tranquil·litzar també els pares i en la mesura que el nen pugui, faci el que li agrada", explica Joan Torner.

Per tirar endavant la investigació, la recaptació de diners és molt important. I depèn molt de les iniciatives de cada municipi. A la ciutat de Mataró s'han fet 'Buff' i ja se n'han venut 3.000, tot i que tenien una previsió de vendre'n 500.

Especials 2014/2015, Joan Petit 2
El càncer infantil, poc investigat
El càncer infantil és un dels menys investigats perquè només a Catalunya se'n diagnostiquen uns 300 cada any, i a tot el conjunt de l'estat espanyol uns 1000 casos. Són pocs en comparació als càncers d'adults però tot i això Torner recorda: "és la primera causa de mort infantil i també és cert que vuit de cada deu es curen". "La supervivència dels nens amb càncer és molt elevada, tenen molta capacitat de lluita", assegura el pare d'en Joan.
En Joan petit va fer tot el tractament a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona. "Vam viure amb molta intensitat tot aquell temps i amb molta qualitat de vida. En Joan va viure feliç", assegura el seu pare.

La cita: dissabte dia 4
Aquest dissabte la Zona Esportiva de Cirera acollirà la Festa-Torneig que posarà punt final al Parc Central. Els padrins d'aquesta edició seran l'actor Pep Plaza i el periodista Espartac Peran.
La festa comptarà amb la presència de la Família Robafaves.