Seguir millorant el front marítim

Comença la temporada de platges i l'Ajuntament en millora l'accessibilitat i el nou Pla d'Usos

  • Marta Gómez // Fotos: Daniel Ferrer i arxiu
  • Dijous, 05 Maig 2016 12:08

Especials 2014/2015, platja mataró 1
Com estan les platges de Mataró? Com les volem? Segurament són qüestions que no es poden respondre ni ràpidament ni des d'un sol punt de vista. Cal reflexió entre totes les parts i determinar diferents factors. De moment l'Ajuntament ha donat el tret de sortida a l'última temporada abans no renovi el Pla d'Usos i Serveis de la temporada de platges de Mataró l'any vinent. Un Pla d'Usos que s'allargarà durant quatre anys i pel qual està previst que les guinguetes adjudicatàries de la concessió hi inverteixin en el desguàs d'aigües al clavegueram.
De moment per aquesta temporada el consistori ja ha incorporat personal extra de seguretat, ha incrementat l'horari de vigilància, dispositius de socors i diferents accions per a facilitar l'accés al front marítim i a l'aigua de persones amb mobilitat reduïda. Coneixem l'estat de la situació.


La temporada de serveis de platja a Mataró va començar el passat 1 de maig, ho ha fet un mes més tard del què va fer l'any passat, començant el 30 de març. Aquesta temporada és l'última que es regeix encara amb el Pla d'Usos i Serveis de la temporada platges de Mataró aprovat el 2012 i per aquest motiu el passat mes de febrer es va aprovar al Ple Municipal un plec de condicions específiques per a la temporada d'estiu del 2016.
I és que a partir d'aquest mes de juny des del departament de llicències de l'Ajuntament es vol començar a treballar amb el Pla d'Usos que es planteja pels pròxims quatre anys. I ho farà, aquesta vegada, de la mà de promoció de ciutat amb l'objectiu de seguir potenciant el front marítim. "Volem fer un estudi per saber què vol la gent de Mataró del front marítim i les guinguetes, hem de reflexionar-ho de cara a l'any vinent", assegura al Tot Mataró Núria Calpe, regidora d'Urbanisme, Medi Ambient, Sostenibilitat i Habitatge. En la mateixa línia es pronuncia Dolors Guillén, regidora de Promoció Econòmica i Innovació: "Hem de posar sobre la taula, no només com volem que sigui la temporada de platges sinó el front marítim durant tot l'any. I aquí on hi ha un paper molt important és el de promoció de ciutat".

"Es reforça la seguretat de les nostres platges perquè incorporem personal extra”

Noves guinguetes

Per a aquesta temporada no hi haurà novetats en les guinguetes. Ja s'han concessionat les de la Platja del Varador i el Callao -que eren les que faltaven- i totes les concessions acaben aquest estiu. El concurs provisional caducarà a finals de temporada per la posada en marxa del nou Pla d'Usos l'any vinent. Un Pla d'Usos que, en aquest sentit, ja preveu canvis: "Com que el concurs de l'any vinent serà per quatre anys de termini, qui el guanyi haurà de fer una inversió a la seva guingueta i connectar el sistema de  desguàs a la claveguera, cosa que ara tenen per filtració o pous morts", assegura Calpe, que afegeix: "Com que és una inversió important, el concurs el fem per quatre anys perquè puguin amortitzar la instal·lació".

De la mateixa manera es preveu canviar el concepte i reflexionar sobre la funció d'aquestes guinguetes. "Volem anar-hi a buscar un gelat? Volem que hi hagi música, s'hi pugui seure i tinguin terrassa?", qüestiona la regidora d'Urbanisme que considera molt important fer participar a tota la gent, sobretot des de promoció econòmica i de ciutat, per valorar aquestes condicions i rehabilitar les guinguetes per a la pròxima temporada: "El que és segur és que mantindrem el format, tot i que farem unes guinguetes diferents, més atractives", diu Calpe.

Tot i algunes de les queixes que es van produir en la temporada de platges per part d'algunes guinguetes amb l'Ajuntament, des del consistori asseguren que "està tot solucionat". En el plec de condicions d'enguany s'ha demanat als adjudicataris de les guinguetes que facilitin totes les activitats extraordinàries que tenen previstes i, sobretot, les que puguin coincidir amb l'horari d'altres activitats que organitza l'Ajuntament. "Per a aquesta temporada ja vam preveure-ho  per tal que les guinguetes puguin adequar-se i ampliar el seu horari fins que acabin els actes de l'Ajuntament", assegura la regidora d'Urbanisme.

Especials 2014/2015, platja mataró 2

Més seguretat i vigilància

Dilluns d'aquesta mateixa setmana la Junta de Govern ha aprovat adjudicar el servei de vigilància, salvament i socorrisme de les platges de Mataró a Creu Roja. L'horari de vigilància, que era d'11 hores a 19 hores, s'incrementa una hora al matí amb una vigilància per mar. "Es reforça la seguretat a les nostres platges perquè incorporem personal extra", assegura al Tot la regidora de Via Pública, Equipaments i Espais Públics, Núria Moreno que assegura que altres anys el personal de vigilància també s'encarregava d'atendre a les persones de mobilitat reduïda i que ara ja no serà així: "Hi haurà personal dedicat exclusivament a cuidar de les cadires amfíbies [les que permeten accedir a persones amb mobilitat reduïda a l'aigua] i dedicades als tallers infantils.
Mobilitat reduïda

"Ja teniem les passarel·les a la platja del Varador i un mòdul de dutxa adaptada però implementarem, tan aviat com sigui possible i aquesta mateixa temporada, un altre mòdul i més passarel·les a la Platja del Callao", assegura Moreno. També s'incrementen el nombre de places d'aparcament per a discapacitats físics, que passen de 16 a 20, amb un màxim de 25. Unes places que es repartiran al llarg del Passeig Marítim aquesta mateixa temporada.

Ciutat cardioprotegida

La ciutat de Mataró, que té la distinció de "ciutat cardioprotegida", continua reafirmant-se en aquest aspecte. I sumen, en aquesta temporada d'estiu, dos desfibril·ladors més al front marítim. Aquests dispositius se situaran a la Platja del Varador i la del Callao, que a hores d'ara no en disposaven. A les altres dues platges mataronines, la de Sant Simó i la de Ponent, s'hi incorporaran dispositius de socors que estaran connectats al telèfon d'emergències 112. "D'aquesta manera totes les platges, a partir d'aquesta temporada, quedaran cobertes per dispositius de seguretat, sigui amb aquests mateixos dispositius o amb desfibril·ladors. Aquests dos desfibril·ladors se sumen als 30 que l'Ajuntament ja té previst instal·lar al llarg d'aquest 2016.

La temporada de platges d'aquest estiu acaba oficialment el dia 30 de setembre. Des de l'Ajuntament ja s'ha assegurat que, tot i que cau en divendres, s'allargarà durant el cap de setmana, sense problemes.

Especials 2014/2015, platja mataró 3
No hi haurà temporada baixa
Des de promoció de ciutat, que a partir d'aquesta temporada pren un paper molt més important en la gestió del front marítim i les platges, s'ha acordat conjuntament amb el departament de llicències, definir diferent les temporades de les platges segons l'època de l'any. Tenint en compte que es vol seguir potenciant aquesta zona durant molts més mesos fora de l'estiu, s'ha decidit determinar la temporada alta i la temporada mitja, però no la temporada baixa de platges a la ciutat.