Reconeixement als autors locals

Òmnium Cultural Mataró-Maresme organitza la primera Nit de les Lletres Maresmenques

  • Marta Gómez // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 13 abril 2016 16:31

Especials 2014/2015, nit de les lletres 2

El món literari sembla que, per Sant Jordi, creixi exponencialment. Els autors més mediàtics són els que en destaquen més. Però, i els autors locals més desconeguts? Òmnium Cultural Mataró-Maresme ha organitzat la primera Nit de les Lletres Maresmenques per valorar i reconèixer tot el sector de la comarca des dels autors fins a les biblioteques, passant pels editors, les llibreries, etc.
Abans de Sant Jordi la cita organitzada per Òmnium Cultural pretén ser una eina perquè tots els agents literaris puguin compartir experiències i obres del darrer any, creant -també- un precedent. I és que la Nit de les Lletres Maresmenques neix ja amb l'objectiu de seguir evolucionant per consolidar-se com a una cita anual al programa de Sant Jordi de la ciutat de Mataró.


"Era una idea latent". Amb aquesta afirmació de la vicepresidenta d'Òmnium Cultural Mataró-Maresme, Laia Nonell, es resumeix el passat de la Nit de les Lletres Maresmenques que s'ha decidit, ara sí, tirar endavant. Precisament perquè era una idea latent s'havia anat postposant per diferents motius. "Hi havia voluntat d'organitzar algun acte com aquest, previ a Sant Jordi, però no ho havíem vist clar fins ara", explica Nonell al Tot Mataró.

La primera Nit de les Lletres Maresmenques, doncs, ja té data: serà aquest divendres. La intenció d'aquest esdeveniment és recollir tot el que s'ha publicat en el darrer any per part d'autors de la comarca del Maresme. "Volem que aquesta Nit sigui una eina per dinamitzar el sector local", assegura la mateixa font d'Òmnium. I, de fet, el que pretenen és "fer un viatge pel món del llibre al Maresme descobrint les novetats editorials de l'any, però donant veu també a tots els agents implicats: biblioteques, llibreries, editorials i entitats i col·lectius que treballen al voltant del llibre en català", explica Òmnium en una nota de premsa enviada als mitjans.

Volem que aquesta Nit de les Lletres sigui una eina per dinamitzar el sector”

Valoració del talent local

Els autors maresmencs de moment ja han vist la iniciativa amb molt bons ulls. Tot i que asseguren que encara no es pot valorar objectivament fins que no hagi passat aquesta primera edició, creuen que, només tirar-la endavant és un pas important. Així ho pensa, per exemple, l'autor mataroní Joan Safont, que per aquest Sant Jordi presenta "Capitans del Comerç. Explicats pels seus fills". Safont ha assegurat al Tot Mataró que el fet d'organitzar la Nit de les Lletres Maresmenques és "posar en valor tot el talent que tenim a la comarca". L'autor mataroní ha volgut fer una reflexió més enllà de la celebració de la Nit i ha explicat que "els autors som una petita part del món literari que no seria possible sense tot el que ens envolta, per tant, aquesta Nit no només és per parlar dels autors sinó fer un homenatge a tots els agents implicats".

La mateixa visió la té la també mataronina Care Santos que presenta el seu "Diamant Blau" i que valora també molt positivament la iniciativa. En declaracions al Tot Mataró Santos ha assegurat que és important i molt valorable qualsevol cosa que s'organitzi per valorar les lletres. "Ara que parlem tant de productes de proximitat, aquests llibres i aquests autors, també ho són: productes de proximitat en la literatura", diu.

Especials 2014/2015, nit de les lletres 1

Proximitat amb els autors

Moltes vegades els autors són força coneguts als seus municipis més enllà de la transcendència mediàtica que puguin tenir fora d'aquests. "Sovint la relació és pròxima perquè som d'aquí, però no per això sempre tenim moments per xerrar", reivindica Joan Safont que segueix valorant la iniciativa. És una visió molt similar a la que també té la Care Santos que assegura que ara ella té "més transcendència mediàtica" però que "durant molts anys no ha estat així" i ha vist com, en moltes ocasions, "no hi ha espai per a tothom".

Prèvia a Sant Jordi

Sense dubte fer aquest acte a una setmana de Sant Jordi facilita moltes coses. En primer lloc l'assistència dels mateixos autors que durant la Diada acostumen a estar molt enfeinats venent i signant les seves obres. "És possible que no tots els autors puguem ser a la comarca el dia de Sant Jordi, per això penso que és bo fer-ho abans", assegura Joan Safont.
En segon lloc perquè llibreries i autors ho tenen pràcticament tot a punt i sembla que pugui ser el bon moment per a la reflexió de l'últim any.

Especials 2014/2015, nit de les lletres 3

Voluntat d'establir la cita

La primera Nit de les Lletres Maresmenques ja ha nascut com a això, ser la primera de moltes. La voluntat d'Òmnium Cultural és fer créixer l'esdeveniment en autors i en prestigi de l'acte per a reconèixer la feina del sector literari en clau local i comarcal. L'única condició és que siguin llibres escrits en català i, de moment, que no siguin d'autoedició, és a dir que hi hagi una editorial al darrere. De totes maneres aquesta primera edició determinarà tots els factors.

Per aquesta primera ocasió s'han detectat a la vora d'una cinquantena de llibres d'autors maresmencs publicats entre l'abril de 2015 i l'abril de 2016. Òmnium ha elaborat tota una llista en què els ha classificat en ficció, no ficció, poesia, teatre i infantil i juvenil.

La Nit, aquest divendres
La Nit de les Lletres Maresmenques
, com dèiem, serà aquest divendres 15 d'abril a les vuit del vespre a la Biblioteca Antoni Comas. L'acte comptarà amb l'actuació de circ d'Home Idea i de dansa per part de MU/DA i estarà conduït per la periodista Estel Batet i l'actor Ferran Camps. Segons ha explicat la vicepresidenta d'Òmnium "no es tracta d'una presentació de llibre darrere un altre, ni tampoc hi ha cap premi, és simplement una trobada".
Per acudir a la primera edició de l'esdeveniment s'ha de recollir gratuïtament la invitació per poder gaudir d'aquest viatge pel món del llibre entre ciutats i pobles de la comarca.

Prendre la temperatura
La primera edició de la Nit de les Lletres Maresmenques ha de servir per prendre la temperatura al sector literari en l'àmbit local. Autors però també lectors, llibreries, editors, biblioteques i un llarg etcètera d'agents que s'involucren en tot aquest món, podran compartir la vetllada per analitzar la situació del llibre en paper i tot el que l'envolta, més enllà de la irrupció del món de la digitalització
a les nostres vides.
El llibre segueix mantenint el punt romàntic del paper, de les pàgines, les cobertes,... seguirà així?