Més gent gran, més atenció

Les residències, més saturades amb l'envelliment de la població i l'augment de la demanda

  • Marta Gómez // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 07 abril 2016 10:17

Especials 2014/2015, RESIDENCIES 1
Són 14 les residències, centres de dia i centres geriàtrics que tenim a la ciutat de Mataró. Totes elles ratllen el 100 per cent de la seva ocupació a conseqüència de l'envelliment progressiu de la població i, de rebot, l'augment de la demanda d'aquests espais.
La gran problemàtica recau en familiars, pacients, però també residències que es veuen "obligades" a oferir més places privades que públiques. Tots ells segueixen mirant la Llei de Dependència amb ressentiment, ja que atorga bonificacions als usuaris però no està complint -a través de la Generalitat- els terminis.
Aquesta setmana volem conèixer quina és la situació de les residències, com afecta la Llei de Dependència i quin és el tracte que s'ofereix en aquests espais perquè les persones grans, sobretot majors de 85 anys, i les persones dependents, tinguin el millor confort durant el període que es troben ingressats.


Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT) l'envelliment de la població ha augmentat molt a pràcticament tot el territori català. De fet, l'IDESCAT xifra una pujada del 0,4 per cent des del 2013 fins al 2015 de persones de 65 a 79 anys. El mateix 0,4 per cent del conjunt de la població augmenta quan parlem de persones majors de 80 anys. Només a Catalunya l'any 2013 hi havia el 5,5 per cent de la població major d'aquesta edat, el 2015 ja era el 5,9. La tendència es repeteix al conjunt de l'estat espanyol i es manté en l'àmbit de la Unió Europea.

L'envelliment de la població, les avançades i llargues esperances de vida, no arriben soles. De fet, s'acompanyen d'altres grans qüestions com la de saber si les ciutats estan preparades per tenir tanta gent gran o, sobretot, si el sistema administratiu i sanitari està a l'altura de les circumstàncies.

En aquesta situació hi intervenen les residències, els centres de dia i els centres geriàtrics. Són els llocs on aquestes persones grans poden estar cuidades nit i dia i, potser el més important, ateses sempre davant de qualsevol contratemps.

"A nosaltres no ens coneix ningú fins que no ens necessiten”

Ingressar, una necessitat

Només al conjunt de Catalunya hi ha 114.705 persones majors de 85 anys. Són ells els principals necessitats d'un centre de dia o una residència. Precisament a la ciutat de Mataró hi ha 14 centres destinats a acollir el gran gruix d'aquestes persones. És el cas de la  Residència i Centre de Dia Llar Sant Marc que asseguren que dels 33 residents que tenen, la majoria són persones dependents i amb una mitjana d'edat d'entre els 85 i els 90 anys.

"A nosaltres no ens coneix ningú fins que no ens necessiten de debò", assegura Marc Batiste, administrador de la Residència i Centre de Dia Llar Sant Marc. Una reflexió que acompanya a la de la necessitat de les famílies d'ingressar aquella persona perquè no poden dedicar totes les atencions que voldrien i necessitaria el seu familiar. La crisi econòmica també ha fet que les famílies retardessin aquest pas i els ingressos dels pacients cada vegada es fan més tard: "més tard i més dependents, ens trobem amb aquesta situació, sobretot provocada per l'economia de les famílies", assegura Batiste.

És la mateixa situació que es troben des de la Residència i Centre de Dia Voramar: "Les famílies aprofiten el màxim perquè intenten solucionar la situació amb cuidadors a casa, però se'ls acaba fent insostenible econòmicament quan necessiten que aquest es quedi les 24 hores del dia", explica la directora del centre, Gemma Viscasillas, que afegeix: "Un cop ingressats el que intentem és estimular-los perquè no es deixin a ells mateixos, per això organitzem activitats entorn del calendari festiu i altres disciplines com la musicoteràpia o l'horticultura".

Sensibilitat amb la gent gran
"Han fet  molt per a nosaltres, ens mereixen un respecte", assegura Marc Batiste que creu que a vegades les famílies "abandonen" els seus familiars a aquests centres i, fins i tot, utilitzen un vocabulari poc idoni: "No és el mateix "posar" l'avi a la residència que "ingressar-lo", com tampoc és el mateix "lligar-lo" que "immobilitzar-lo"". "Cada cas és un món i la història prèvia de cadascú influeix, nosaltres fem que se sentin part d'una gran família", explica Berta Batiste, directora de la Residència Llar Sant Marc.

Especials 2014/2015, RESIDENCIES 2

Llargues llistes d'espera

Un dels grans maldecaps són les llistes d'espera per a aconseguir una plaça pública dins d'algun dels centres que les ofereix. Per aconseguir-ne una, per exemple, a la Residència Llar Sant Marc ens hauríem d'esperar prop dels dos anys. Altres centres de la ciutat superen els 3 i fins i tot els 4 anys de llista d'espera. Per això moltes famílies opten per ingressar el seu familiar en una plaça privada a l'espera d'obtenir-ne una de pública. De totes maneres, i tenint en compte la situació i l'envelliment de la població, les places privades també comencen a estar saturades, ja que pràcticament totes les residències i centres de dia de la ciutat poden assegurar que ronden el 100 per cent d'ocupació de les seves instal·lacions.  

Llei de dependència
La Llei de dependència aprovada l'any 2006 pel govern espanyol ha provocat molts maldecaps a residències i familiars. Aquesta llei atorga una Prestació Econòmica vinculada als Serveis (PEVS) i que es divideix en tres graus en funció de la dependència i altres factors que presenta el pacient. Aquesta bonificació en molts casos es cobra amb retard per part de la Generalitat i tant residències com familiars en pateixen les conseqüències i els obliga a accedir, en moltes ocasions, a  places privades que s'enfilen als 2.000 euros mensuals.

ARFA Sant Josep

Recentment s'ha tirat endavant l'Associació de Residents, familiars i amics de la Residència Sant Josep. És una associació que, el que pretén és enfortir i millorar la implicació personal d'aquestes persones en les activitats quotidianes d'assistència i cura dels ingressats, compartir les vivències i experiències, participar en les activitats que s'organitzen des del centre i millorar el funcionament general de la residència.
Tot plegat són iniciatives per seguir millorant el dia a dia de les persones amb més dependència. Sobretot perquè no se sentin abandonades i perquè puguin viure el període de temps que calgui, sovint són els últims anys de vida, en les millors condicions possibles.

Especials 2014/2015, RESIDENCIES 3
Residències i centres de dia de Mataró:
La Residència i Servei d'Acolliment Diürn Mataró, Residència i Centre de Dia Sant Josep, Residència i Centre de Dia Voramar, Residència i Centre de Dia Mare Nostra, Residència Geriàtrica i Centre de Dia Laia, Residència i Centre de Dia Llar Sant Marc, Residència i Centre de Dia El Mirador de Mataró, Centre Geriàtric i Centre de Dia Can Boada, Residència Torre Llauder-Càritas, Centre de Dia Mataró Ferran Cañete, Centre de Dia MAP Serveis, Centre de Dia Can Clement, Centre de Dia Sent Actiu i Centre de Dia AFAM.