Maribel Nieto, Mataronina de l'Any 2015

L'oncòloga jubilada dedicada a la prevenció del càncer de mama guanya el guardó de Perecoll

  • Marta Gómez // Fotos: Anna Aluart
  • Dijous, 11 Febrer 2016 00:00

Especials 2014/2015, mataroni de l'any-maribel Nieto 1
Amb un resultat ajustadíssim i amb una diferència, tan sols, d'un tres per cent entre el primer i el segon i entre el segon i el tercer, Maribel Nieto es va proclamar la guanyadora del Mataroní de l'Any 2015. El reconeixement, organitzat un any més pel Tot Mataró i Maresme, va valorar la trajectòria de Nieto en l'àmbit de la prevenció del càncer de mama. Una tasca en la qual la doctora s'ha dedicat tota la seva vida fins a aquest 2015 en què s'ha jubilat. Sílvia Serra va quedar en segona posició i Roger Cruañas en tercer lloc. La cerimònia de lliurament del guardó es va celebrar dilluns en un Teatre del Casal Aliança com sempre ple de mataronins i mataronines.


El matí del dilluns, dia 8 de febrer, tot van ser preparatius pel Mataroní de l'Any. De fet, ja feia dies que el concepte "Mataroní de l'Any" ressonava per la ciutat i és que des de principis del mes de gener ja s'havien obert les votacions. Si una cosa és clara, és la voluntat dels mataronins i les mataronines d'escollir i reconèixer, des de fa 7 anys, al Mataroní de l'Any. El Tot Mataró en aquest sentit, tampoc falla en organitzar-lo.

La cerimònia del lliurament del guardó va començar puntualment a les vuit del vespre. A la platea del Teatre del Casal l'Aliança hi havia desenes de mataronins curiosos que seguien l'acte, autoritats del consistori mataroní encapçalats per l'Alcalde de la ciutat, David Bote, i, evidentment, candidats i finalistes al Mataroní de l'Any.

A primera fila els tres finalistes amb les seves respectives famílies i, des de l'inici, molta tranquil·litat i pocs nervis. Mentrestant a l'escenari -davant i darrere- tot l'equip del Tot Mataró i Maresme pendents de la coordinació de l'acte, Mataró Ràdio transmetent la gala en directe i les càmeres d'M1TV enregistrant el gran moment.

Encara queda molta feina per fer en l'àmbit de la prevenció del càncer de mama”

Paraules sentides

Abans de conèixer el veredicte final, va prendre la paraula el director del Tot Mataró, Toni Rodríguez, i l'editora del setmanari, Mari Carme Rodríguez. L'última va remarcar la importància i implicació dels mataronins en escollir la persona premiada i va destacar les experiències viscudes al llarg d'aquests anys d'organització del certamen.

Les paraules de l'alcalde, David Bote, també van ser molt emotives. Entre estrelles va situar als candidats i finalistes del Mataroní de l'Any. De fet va parlar de "la trajectòria" i de "l'admiració que s'ha de tenir a aquestes persones" per tot el que "fan i s'impliquen a la ciutat". Bote, que s'estrenava al Mataroní de l'Any com a alcalde, va improvisar un discurs en què tan sols s'havia preparat un parell de notes escrites a mà sobre un paper en brut i, potser també pel fet d'haver estat així, va ser molt aplaudit.

Després d'haver repassat els 10 candidats i haver donat el diploma de reconeixement als 7 descartats, va ser el torn de l'actuació musical a càrrec dels alumnes de l'Escola Municipal de Música de Mataró: Gerard Chumilla al saxo, Pau Díaz a la guitarra i Dani Comas al baix.

Especials 2014/2015, mataroni de l'any-maribel Nieto 2

Deu reconeixements

Fins a 28 noms diferents van arribar a les oficines del Tot Mataró aquest any, proposats a ser candidats a Mataronins de l'Any 2015. Només deu es van convertir en candidats: Agit Baqué, Roger Cruañas, Joan Bustos, Xavier Doló, Berta Farreras, Maribel Nieto, Bel Olid, Albert Ramos, Care Santos i Sílvia Serra. Tots ells amb grans trajectòries i iniciatives a destacar. Tots ells mereixedors del premi.

Les votacions en el primer període van situar a Sílvia Serra en primera posició amb el 17,80 per cent dels vots, molt ajustat a Roger Cruañas amb el 17,54 per cent dels vots. A poca distància i a només unes dècimes, es van disputar el tercer i quart lloc Maribel Nieto i Albert Ramos amb el 16,27 i el 16,21 per cent dels vots respectivament. Van ser Cruañas, Nieto i Serra -per ordre alfabètic- qui van situar-se a la carrera pel Mataroní de l'Any 2015, que finalment va emportar-se Maribel Nieto per un resultat altra vegada molt ajustat.

Natació adaptada, gossos i salut

Altra vegada la votació popular, i ja en la decisió definitiva, va situar a Roger Cruañas en tercera posició amb el 30,55 per cent dels vots totals. Cruañas, que fomenta la natació adaptada des del Centre Natació Mataró va mostrar la seva satisfacció per haver arribat a la final i va explicar la importància de seguir treballant amb aquest col·lectiu a la ciutat. Sílvia Serra, la presidenta de l'SPAM, que es va situar segona amb el 33,13 per cent dels vots, va voler seguir reivindicant el paper que juga la gossera a la ciutat de Mataró i va dedicar la nominació a tot l'equip de l'SPAM. La gran guanyadora va ser Maribel Nieto, que es va imposar amb el 36,31 per cent dels vots. Nieto, molt emocionada, va recollir el guardó a Mataronina de l'Any 2015 sense creure's, encara, la victòria.

L'ocell de Perecoll, el guardó
El guardó del Mataroní de l'Any és, des de la primera edició l'any 2009, l'ocell de Perecoll. De fet, és la imatge del certamen i la simbolització del reconeixement a la trajectòria de la persona que cada any se l'emporta. Són set els ocells de Perecoll que ja s'han repartit i han anat a parar a Pep Manté, Joan Antoni Ciller, Pare Joan, Ramon Salicrú, Diego Herrera, Lara Sànchez i, ara, Maribel Nieto.

Especials 2014/2015, mataroni de l'any-maribel Nieto 3
La gran guanyadora
Maribel Nieto guanya el guardó de Perecoll reconeixent la seva trajectòria precisament en l'any de la seva jubilació. Una vida treballadora i implicada en el sector mèdic. Nieto ha estat especialitzada en patologia mamària, dedicant molts esforços a la prevenció del càncer de mama, liderant un programa pioner a Catalunya des del Maresme i, més concretament, des de l'Hospital de Mataró.
Nieto, que no s'esperava el reconeixement i que  no va amagar la seva gran emoció en rebre'l, va assegurar que "encara queda molta feina per fer dins d'aquest àmbit" tot i que "s'ha avançat molt en les cirurgies, que són menys invasives". Nieto va considerar que aquest reconeixement és un premi a tots els professionals del sector.

Especials 2014/2015, mataroni de l'any-resultats