Associacionisme sociosanitari

L'Hotel d'Entitats de la Fundació Hospital obre les portes per difondre la seva lluita sanitària

  • Marta Gómez // Fotos: Anna Aluart
  • Dijous, 17 Desembre 2015 10:32

reportatge hotel entitats

Un espai on conflueixen diferents entitats o associacions, segurament el podem trobar a molts indrets. Si aquest espai només hi comprèn associacions sociosanitàries, només podem anar a la Fundació Hospital de Mataró, segurament un dels únics llocs de Catalunya amb aquestes característiques. Aquesta unió d'associacions l'anomenen Hotel d'Entitats.

Per a difondre la tasca de les 10 associacions que formen part de l'Hotel d'Entitats s'ha organitzat una jornada de portes obertes. Es pretén continuar sensibilitzant la població davant de les malalties i difondre els efectes d'aquestes a través dels pràcticament 500 voluntaris que mobilitza l'Hotel.

Molts de nosaltres coneixem a algú que ha passat per una malaltia de salut mental, hem conegut familiars o malalts d'Alzheimer, hem caminat per Maresme Oncològic o hem sentit a parlar de la diabetis. I si no és així, sabem d'algun parent, amic o veí que l'ha patit o ho hem llegit en algun diari. Totes elles són malalties més o menys conegudes i prou esteses arreu del territori. A Mataró, aquestes i altres malalties que seguidament detallarem, s'aglutinen en un mateix espai. Aquest indret és a la primera planta de la Fundació Hospital al carrer Sant Pelegrí de la capital del Maresme. Precisament és el que s'anomena "Hotel d'Entitats" i l'únic requisit per ser-hi present és tenir una associació que lluiti en algun àmbit sociosanitari.

Principalment el que es pretén des de la unió de forces de les associacions de l'Hotel d'Entitats és millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen alguna malaltia. De la mateixa manera també s'atén els familiars d'aquests malalts que són, en moltes ocasions, qui més viuen i pateixen les malalties.  

Consciència de la malaltia

Potser una de les grans incerteses davant d'un familiar malalt és saber si és conscient de la seva malaltia. Sovint els familiars s'hi aboquen molt i s'hi impliquen encara que els malalts acabin marxant abans d'hora. Escoltar als pacients o familiars també és una de les funcions de l'Hotel d'Entitats que, a més, són molt conscients que "cuidar al cuidador" forma part de l'engranatge que cal tenir present per conviure i millorar o retardar, com es pugui, els efectes de les malalties.

Obrir les portes

Des de l'Hotel d'Entitats s'han plantejat ara la possibilitat d'obrir-se molt més a la ciutat i a la comarca amb una jornada de portes obertes. L'han fet aquest dijous, dia 17 de desembre. "Donem a conèixer allò que fan les associacions i també allò que poden fer per la ciutadania de Mataró i la comarca del Maresme", explica la coordinadora de l'Hotel d'Entitats, Carme Altayó en declaracions al Tot Mataró.

De fet, les associacions funcionen cada una de forma individual amb els seus socis i les seves activitats, i conflueixen amb la lluita sanitària de reconeixement de les malalties, d'obtenció de recursos, de suports i acompanyament als malalts, entre d'altres. Totes elles funcionen a través del voluntariat i ara han fet  coincidir, el mateix mes de desembre, la jornada de portes obertes amb el Dia Internacional de Voluntariat i Foment de l'Associacionisme.

reportatge hotel entitats

10 habitacions d'hotel

Evidentment a l'Hotel d'Entitats no s'hi poden trobar ni llits ni servei d'habitacions però és un bon allotjament per a les 10 associacions que en formen part. Algunes de les més conegudes són l'Associació de familiars de malalts d'Alzheimer del Maresme (AFAM) o l'Associació contra el càncer, Maresme Oncològic, per les seves concorregudes caminades. L'Associació Parkinson Maresme o l'Associació d'Afectats de Fibromiàlgia i Fatiga Crònica (AFIMAT) també en destaquen però en cap cas queden darrere de l'Associació Àmbit Prevenció, l'Associació de Celíacs de Catalunya amb la seva delegació al Maresme, l'Associació de Diabètics de Catalunya amb també la seva delegació al Maresme, Salut Mental Mataró i Maresme, Reeixir que és l'Associació de persones afectades per Agorafòbia o Narcòtics Anònims. Totes elles acaben de conformar el llistat de les 10 habitacions de l'Hotel d'Entitats de la Fundació Hospital.

Donem a conèixer allò que fan les
associacions i allò que poden fer per la ciutadania

Objectiu: el benestar

Organitzar una jornada de portes obertes és un bon moment per difondre també els objectius de les entitats que formen part del clúster sanitari i associatiu que trobem a la Fundació Hospital. Els objectius també els tenen comuns, començant per la difusió de les malalties i la pressió en diferents àmbits com ara l'administració, la legislació o el mateix àmbit sanitari per fomentar la investigació mèdica i la conscienciació dins de tots els sectors: indústries, restaurants, productors, etc.
Coincideixen en acompanyar i donar suport a les persones malaltes, la família i el seu entorn, dinamitzar i mobilitzar la població per a millorar la sensibilització per a la prevenció de les malalties, incrementar els recursos i fomentar l'aportació solidària, subvencionar serveis i activitats, col·laborar i participar de les investigacions amb la comunitat mèdica o participar en jornades per a professionalitzar-se.

Arriben a 20.000 mataronins

Sensibilitzar a la població. Aquesta és la direcció i per la que les 10 entitats no paren d'organitzar xerrades, conferències, tallers, actes lúdics,... Només perquè ens fem una idea de la magnitud d'aquest Hotel d'Entitats hem d'apuntar que, gràcies a 460 voluntaris incansables, al llarg d'aquest 2015 -encara sense finalitzar- s'han organitzat al voltant d'unes 40 conferències. Unes conferències que han portat 815 persones als seus espais, que es diu ràpidament. El volum de socis en el seu conjunt i de totes les entitats supera les 1000 persones i només en el darrer any han aconseguit prendre contacte per primera vegada amb 1810 persones més que d'alguna manera o altre s'han adreçat a la primera planta de la Fundació Hospital a demanar consell o fer alguna consulta.

Més xifres. Les caminades, les activitats de teatre, música o infantils que s'obren a tota la ciutat normalment per a la celebració del dia internacional de cada malaltia, genera un impacte total de més de 20.000 persones a la ciutat. Un impacte, sens dubte, ple de solidaritat, empatia i comprensió que des de les associacions valoren molt positivament.
Mataró, cada vegada, es mostra molt més implicada amb aquest tipus d'iniciatives. L'Hotel d'Entitats, però, vol anar un pas més enllà i pretén, a més a més de mantenir les activitats, difondre la seva tasca i, evidentment també, les pròpies malalties.

Les entitats que hi trobem

- Associació familiars de malalts d'Alzheimer del Maresme
- Associació Parkinson Maresme
- Associació d'afectats de Fibromiàlgia i Fatiga Crònica
- Associació Àmbit Prevenció
- Associació contra el càncer, Maresme Oncològic
- Associació Celíacs Catalunya (Delegació Maresme)
- Associació Diabètics de Catalunya (Delegació Maresme)
- Salut Mental Mataró i Maresme
 - Reeixir. Associació persones afectades per l'Agorafòbia
 - Narcòtics Anònims (entitat vinculada no resident)