El 2015: l’any per tornar a somniar

Personatges de l’àmbit cultural, social i esportiu demanen els seus desitjos pel 2015

  • Mireia Biel // Foto: Anna Aluart
  • Dilluns, 05 Gener 2015 00:00

Ciutat 2014/2015, 2015-any per somiar

L’optimisme sembla que s’apoderi dels desitjos pel 2015. Potser la carta als Reis serà més llarga, com si la llum al final del túnel ja es veiés. Amb prudència, però, perquè la crisi encara se sent molt a prop. Les reivindicacions socials segueixen centrant els desitjos d’un 2000 i 15 que, a Mataró, té regust de Bequetero.


Les fites esportives es mantenen, la cultura mira d’enlairar-se de nou  tan ràpid com pot i els projectes polítics i socials segueixen trepitjant fort i deixant-se sentir. El 2015 serà intens, de ben segur. Any d’eleccions, tot i que encara no se sap quantes. Any també de bones aspiracions per a l’esport i pels equips de natació del Centre Natació Mataró. Any de reivindicacions, com darrerament, en sectors com el de la sanitat per protegir-se de les retallades. I any de celebració, perquè una institució com l’Aula de Teatre celebra els seus 30 anys aquest curs.

Ara bé, siguin quins siguin els desitjos que es demanen, ara només cal esperar que el 2015 els escolti tots. 

 

Ciutat 2014/2015 Cristina Navarro

Cristina Navarro | Directora de l’Aula de Teatre

“Volem créixer i ampliar el servei públic, sense conformismes”

És la directora de l’Aula de Teatre i se l’estima com si fos la seva pròpia família. El 2015 no només serà l’any que englobarà el gruix de la celebració del seu 30è aniversari, sinó també el que porti nous projectes. “Tenim moltes ganes de continuar endavant i d’ampliar el servei públic” i és per això que “l’any 2015 tenim ganes de posar en marxa el mòdul superior d’arts escèniques”, ja aprovat per la Generalitat i de vital importància per començar a caminar en la línia d’altres països europeus. “Treballarem sense conformismes”, assegura Navarro, que explica que “continuarem donant suport a propostes artístiques a través de la cessió d’espais per assajar o estrenar”.

Ciutat 2014/2015 Pol Bartrés

Pol Bartrès | Impulsor i responsable del Laboratori d’Aprenentatge Científic (LAC)

“El 2015 ha de ser l’any en què la ciutat aposti per divulgar la ciència i la tecnologia”

És un dels responsables del Laboratori d’Aprenentatge Científic, el LAC, i el 2015 ha de ser l’any del revulsiu per a aquesta entitat. “El 2015 és un any electoral i creiem que és un bon moment perquè la ciutat aposti per l’educació en la ciència i per la seva difusió, amb l’objectiu de fer créixer uns ciutadans conscients de l’entorn on viuen i que valorin el patrimoni industrial de Mataró”. Tot plegat en un any en què s’ha de consolidar Can Fugarolas, el nou espai on s’ubica el LAC i que “s’ha de consolidar i obrir a la ciutat per poder oferir totes les propostes transversals d’àmbits com l’educació, la cultura i la tecnologia”. 

Ciutat 2014/2015 Jesus Nieto

Jesús Nieto | Portaveu de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública

“Els usuaris han de poder decidir la sanitat pública que volen”

El 2014 va començar fort, amb l’ocupació del CAP de Rocafonda, que va escampar-se ràpidament per altres Centres d’Atenció Primària de la ciutat. 40 dies d’ocupació per aturar les retallades i reclamar un servei sanitari públic de qualitat. “Hem de seguir lluitant perquè les retallades s’acabin”, assegura Nieto, que vol que aquest 2015 sigui l’any en què es compleixin dos objectius imprescindibles. “Hem d’aconseguir que es creïn comissions tripartides als CAPs on hi hagi usuaris, professionals i administració pública per assolir una millor gestió”, explica Nieto, que afegeix que “l’altre gran repte és que l’Hospital abandoni l’organització burocràtica i jeràrquica i que els usuaris puguin prendre decisions al voltant del seu funcionament”. La sanitat digna, per a Nieto, “no es toca”.

 

Ciutat 2014/2015 Clara de Ramon

Clara de Ramon | Actriu

“El 21% d’IVA s’ha de revisar”

Actriu sortida de Sala Cabanyes i reconeguda ja en l’àmbit català, Clara de Ramon pensa en el 2015 com l’any en què tot plegat ha de millorar. Desitja que Catalunya esdevingui un país independent i que la cultura es revaloritzi de nou: “S’ha de replantejar el 21 per cent d’IVA en cultura i espero que les condicions millorin i tots tinguem un sou digne”. De Ramon està decidida “a continuar fent teatre”, tot i que té dubtes sobre si “el 2015 serà un bon any per al teatre”.

 

Ciutat 2014/2015 Jordi Llargués

Jordi Llargués | President de Bulevards de Mataró

“Cal que els botiguers tinguem més empenta”

“El 2015 ens hauria de portar l’alegria i l’energia que necessitem per tirar endavant nous projectes”, assegura Llargués. Però els seus desitjos també es converteixen en peticions, ja que el president de Bulevards de Mataró busca emprenedoria. I és que, segons ell,“els botiguers ens cal tenir més empenta, noves idees i decisió per mirar de crear zones comercials atractives”. 

 

Ciutat 2014/2015 hector ruiz

Hèctor Ruiz | Nedador del Centre Natació Mataró

“Entreno per anar als Jocs Olímpics del 2016”

Nedador d’aigües obertes del Centre Natació Mataró, Hèctor Ruiz busca els millors resultats aquesta temporada durant la qual s’ha centrat únicament en la natació. “Participaré en el Campionat d’Espanya a Banyoles al juny, on hauria de quedar primer”. Hi nedarà els 5 i els 10 quilòmetres amb l’objectiu de classificar-se per nedar al Campionat del Món, el gran repte del 2015: “Si allà aconsegueixo quedar entre els 10 primers, tindré una plaça assegurada per anar als Jocs de Río el 2016”. 

Ciutat 2014/2015 Silvia Barragan

Sílvia Barragán | Directora de la biblioteca Antoni Comas

“Volem ser un espai cultural de referència tant físic com virtual”

“Hem de consolidar les activitats cícliques, com el Sant Jordi Criminal o l’Empedrat de Contes, i  proposar-ne de noves” explica Barragán. Després de pràcticament dos anys de funcionament, “hem de consolidar la biblioteca com a espai de relació, com a espai cultural de proximitat als barris que tenim més a prop, però també com a equipament conegut per tota la ciutat”. I sobretot, fer-se encara més visibles a la xarxa, tant al Facebook de les Biblioteques de Mataró com a la web com al Twitter”.