Malestar amb les noves concessions del Port

L’Associació d’Usuaris allarga la mà al Consorci tot i haver presentat un contenciós administratiu ja admès a tràmit

  • Marta Gómez / Fotos: Anna Aluart - Cedides
  • Divendres, 05 Desembre 2014 12:29

Port Mataró

L’avançament de la licitació de les concessions del Port de Mataró, anunciat el juliol passat, porta problemes al Consorci del mateix port. L’Associació d’Usuaris ha presentat un contenciós administratiu –que ha estat admès a tràmit- per “manca de diàleg”, però també per creure que hi ha punts irregulars a la proposta. De moment no es coneix cap usuari que hagi renovat la concessió tot i estar a meitat de preu i davant la possibilitat de renovar-la per 10, 15 o 30 anys (mai abans es podia tenir a menys de 30 anys). Parlem amb l’Associació d’Usuaris del Port de Mataró.

A principis del mes de juliol passat es posava sobre la taula una rehabilitació integral del Port de Mataró. En roda de premsa l’aleshores secretari d’Infraestructures i Mobilitat i president del Consorci Port de Mataró, Ricard Font, va assegurar que calia “posar el Port al servei del país i de la ciutat”, tenint en compte que es tracta d’un dels ports més importants a nivell de Catalunya. En aquell moment es parlava d’una inversió total de 12 milions d’euros per reflotar l’equipament. Milions que invertirà la Generalitat i l’Ajuntament de Mataró a partir del 2015 amb la intenció de canviar el rumb del port de la capital del Maresme.

La proposta de les quatre puntes

Cinc mesos enrere, doncs, es plantejava una aposta clara pel Port de Mataró com a motor econòmic amb 12 milions d’euros d’inversió que, segons sembla, podrien generar-ne més de 100 per a la ciutat. Sobre la taula també hi havia la renovació de la imatge i les instal·lacions sense afectació en la part nàutica ni comercial i l’avançament de la licitació de noves concessions perquè arribés la inversió privada que ha de complementar la pública. Tot plegat segueix sobre la taula, la taula del Consorci Port de Mataró. De moment, les concessions, tot i estar a meitat de preu, són el què a hores d’ara estan creant més controvèrsia.

Noves concessions

Si ara tot corre pressa és perquè al gener de 2015 s’acaben les condicions “avantatjoses” per renovar aquestes concessions. De fet, la seva finalització no és fins al 2018 però això no és un impediment per a l’alcalde de la ciutat, Joan Mora, que avança per primera vegada un període de licitació de concessions abans que finalitzin les anteriors i que el mateix juliol confessava haver de “corregir errors de concepció i donar la volta al projecte per dissenyar-ne un de nou obert a preus populars”. I, com que a tot plegat s’hi suma que no hi ha inversors privats que vulguin arriscar-se per un període tan curt, els preus d’aquests sis mesos (fins al gener 2015) són d’un “50 per cent més barats que a la resta de Catalunya”, segons ja es va explicar, gràcies a “les bonificacions per la bona gestió del Port”. Així doncs, tot i tenir en compte que fins ara només s’adjudicaven concessions per 30 anys, ara són a 10, 15 i 30 anys.

Port Render

Contenciós administratiu per anul·lar la proposta

Mesos després d’aquell plantejament, el Consorci Port de Mataró ha de veure ara com l’Associació d’Usuaris del Port de Mataró (AUPM) ha presentat un contenciós administratiu –que ja ha estat admès a tràmit- per anul·lar el projecte. Des de l’AUPM no només reivindiquen “manca de diàleg” amb el Consorci sinó també creuen que hi ha elements irregulars en la proposta i punts poc convincents. A l’AUPM s’hi sumen titulars d’ús d’amarradors, locals comercials, pàrquings i pallols, i tots ells fan una “valoració molt negativa” de la licitació de les noves concessions. El president de l’AUPM, Guillermo Londner, assegura en declaracions al Tot Mataró que els “volen imposar unes condicions com si fos un port totalment nou, quan en realitat estem parlant d’una infraestructura que va ser construïda fa gairebé 25 anys i que està totalment amortitzada”. Per a ells un dels punts més greus és el de la manca de detalls. La inversió de 12 milions la veuen confusa i busquen explicacions concretes, tant en el projecte com en el pressupost que, a més, creuen que no avala “cap compromís, ni cap garantia de què aquesta inversió es portarà a terme”.

Finançament

Els 12 milions que es començaran a invertir a partir del gener del 2015 es graduaran en cinc anys. Generalitat i Ajuntament creuen que per cada euro que s’inverteixi se’n generaran 9 de privats, arribant així a una inversió privada final de 100 milions d’euros. Com que això serà progressiu, les adequacions també ho han de ser i per tant, tots els canvis que començaran d’aquí a un mes es preveu que acabin el 2024.

En declaracions als mitjans locals, Guillermo Londner en representació de l’AUPM, destaca que “tal com està plantejat, serem els usuaris qui finançarem la renovació, pel que seria lògic tenir accés al pressupost i poder donar la nostra opinió i poder plantejar si potser es pot fer amb sis milions, per dir una xifra”.

La negociació

De moment, no es coneix cap usuari que s’hagi adherit al projecte i hagi renovat la concessió. “No coneixem cap usuari que estigui content o ho vegi amb bons ulls”, diu Londner. Per això també els sobta que el Consorci no s’hagi assegut a parlar amb ells: “Precisament el que més hem trobat a faltar ha estat una taula de negociació en la qual ens hagués agradat exposar les nostres idees i punts de vista dels diferents temes abans de treure el concurs de la manera que s’ha fet”, recalca el president de l’AUPM.

Estesa de mans

Per part de l’AUPM asseguren haver demanat una còpia del projecte complet al Consorci del Port de Mataró. Amb el projecte a les mans pretenen poder analitzar-lo a fons i poder establir “el que creiem que són les necessitats reals d’inversió”, segons Guillermo Londner. Segons expliquen però, el Consorci ha respost negativament a aquesta petició.
Tot i això l’AUPM allarga la mà al Consorci i assegura que “encara som a temps de refer aquesta malifeta”. Volen “intentar plantejar una solució que pugui beneficiar i satisfer el major nombre de gent” i per això estan treballant-hi. “Estem desenvolupant idees, propostes i d’altres actuacions paral·leles de manera que, almenys, els membres de l’AUPM, surtin el menys perjudicats possible amb les renovacions de les concessions”, explica Londner que afegeix: “Esperem que el Consorci del Port de Mataró replantegi la situació i accedeixi a establir una taula de negociació per redissenyar la renovació de les concessions”.

El nou impuls del Port

“El nou impuls del Port ha de ser realista, just, raonable i, el més important, pactat entre totes les parts”, assegura el president de l’Associació d’Usuaris del Port de Mataró (AUPM). “Per això –afegeix la mateixa font- s’han de tenir en compte les necessitats reals de reparació i millora de la infraestructura, sense caure a la temptació d’engegar obres faraòniques i innecessàries”. En aquests moments el Port de Mataró dóna feina a 40 persones directament i a 348 indirectament. Amb les obres es preveu que es creïn 120 llocs de treball temporal i fins a 36 d’estables. A més de l’àmbit ocupacional, l’impacte de les obres preveu que millori l’eficiència energètica, la reducció del consum de l’aigua i les emissions de gasos contaminants de tot l’espai portuari.