Oberts al turisme

Mataró finalitzarà la temporada d’estiu amb xifres rècord i amb els ulls posats a la Festa del Cel

  • Mireia Biel // Fotos: arxiu
  • Divendres, 12 Setembre 2014 10:39

Ciutat 2014/2015 mataro-oberts al turisme 1

No és estrany sentir parlar anglès, italià o francès per Mataró durant els mesos d’estiu. Amb el temps, deixarà de ser inusual trobar estrangers deambulant pels carrers més cèntrics buscant un lloc per sopar. De fet, ja és inútil sentenciar que Mataró no atrau turistes. A l’espera que finalitzi la temporada d’estiu el pròxim 15 de setembre, Mataró recorda les xifres del 2013, quan el turisme va créixer un 4,2 per cent respecte de l’any anterior. I en un escenari com aquest, també queden enrere les persianes abaixades de les botigues durant l’agost i els eixos comercials pràcticament deserts.


El clima, la platja, la proximitat amb Barcelona i la Costa Brava, així com l’oferta cultural de la ciutat són alguns dels factors que atrauen turistes des de fa prop de 5 anys. La connexió directa entre Girona i Mataró de Rodalies de Catalunya estrenada el mes de març ajuda al trànsit de turistes que visiten la costa catalana des del Cap de Creus i l’Alt Maresme i fins a Barcelona.

També ho fan les més de 40 propostes culturals que aquest any ha tirat endavant l’Ajuntament. Els edificis modernistes, els banys romans, l’orgue i la capella dels Dolors de la basílica de Santa Maria o la Nau Gaudí són algunes de les recomanacions que fan portals com minube.com per a una estada a Mataró. El centre comercial de La Roca Village, a 15 minuts de Mataró a través de la C-60 també crida els turistes.

Impuls d’imatge

Per tant, l’arribada de turistes i visitants puntuals no és casual. No respon únicament al fet que cada vegada és més fàcil viatjar i trobar informació a la xarxa sobre indrets abans desconeguts, sinó també a l’organització d’actes durant els caps de setmana de la resta de l’any i a la projecció dels atractius de la ciutat. En els darrers temps s’ha posicionat arreu la Nau Gaudí, s’han posat en valor els edificis modernistes i s’han engegat campanyes com la de la Reina del Maresme del 2013. Sense oblidar, tampoc, la celebració dels Mataró Opportunity Weekend, el Mataró Showroom al Port, el Festival d’Orgue o les Nits de Jazz a Torre Llauder, entre altres fires i esdeveniments.
Miquel Rey, regidor de Promoció Econòmica, preveu que els resultats d’aquesta temporada d’estiu seran, de nou, positius. “Es confirma la tendència de creixement de visitants a la ciutat i fins i tot podem dir que hi haurà una millora superior a la del 2012-2013”, explica Rey, que afegeix que “tot indica que cada vegada les estades són més llargues, així com també la despesa que fan els turistes a la ciutat”. A quinze dies que surtin les dades oficials, l’Oficina de Turisme de Mataró ha atès un 25 per cent més de turistes que l’any passat, de 7.000 a 8.500. Segons Rey, “malgrat que el turista rus ha baixat prop d’un 5 per cent com a conseqüència del conflicte amb Ucraïna i la devaluació del ruble, es confirma que són els francesos i els alemanys els principals visitants de la zona”.

Ciutat 2014/2015 mataro-oberts al turisme 2

De cara al turisme

Davant d’aquesta nova situació, per tant, tampoc és sorprenent que sectors com el comerç i l’hostaleria aprofitin i s’adaptin a les noves demandes. No gaire anys enrere, l’agost era un mes gairebé fantasmagòric, en què comerciants i restauradors aprofitaven per fer vacances i abaixar la persiana. Des de fa un parell d’anys, però, el panorama ha canviat. L’augment del turisme i la competència amb un pol comercial com pot ser Granollers han fet que els comerços aprofitin l’agost.

Segons Miquel Rey, “davant l’oportunitat de negoci del turisme, comerciants i restauradors s’han adaptat a les noves demandes” i han optat per no abaixar la persiana o fer-ho menys dies. A més a més, Rey ha avançat que “l’Ajuntament ja treballa des de fa temps amb la Unió de Botiguers per consensuar l’obertura dels comerços els divendres i els dissabtes al migdia”, amb la idea de donar continuïtat a les necessitats dels visitants que puguin arribar durant l’any.

L’estiu ha estat “atípic”, tal com explica Teresa Robert, presidenta de la Unió de Botiguers, i això ha fet que les vendes fossin irregulars. “Quant als turistes, no tenim la percepció que hagi incrementat el nombre de turistes com fa dos anys”, tot i que sí que reconeix que cada vegada més, els comerços tanquen menys a l’agost. Segons Robert, “ha estat durant la setmana del 15 d’agost quan s’ha optat per tancar, tenint en compte que es tractava d’una setmana més curta i en què hi ha hagut relleu de turistes, ja fossin estrangers o nacionals”.

Tot, però, sense alterar el model comercial tradicional implantat a Mataró, atès que, sobretot són negocis familiars i no grans marques. I és que, com afirma Robert, “ja s’allarguen horaris a les tardes i moltes botigues regentades per famílies necessiten fer vacances almenys uns dies a l’any”.

Nou públic

Tot i així, el sector del comerç celebra que aquests turistes arribin a la ciutat. “Acostumen a ser parelles joves amb fills o parelles de mitjana edat i jubilats”, assegura Robert, que afegeix que predominen els holandesos, els francesos i els alemanys.
La meteorologia, tanmateix, no ha acompanyat aquest estiu i, en conseqüència, no ha afavorit la campanya de vendes d’estiu. Els efectes de la crisi econòmica i les pluges gairebé diàries, no han ajudat a fer una bona temporada. Robert assegura que la campanya ha estat “atípica i irregular” i “igual que hi ha botigues que han igualat o millorat en relació a l’any passat, n’hi ha d’altres que han quedat per sota, en funció de l’article que els és propi”.

Ciutat 2014/2015 mataro-oberts al turisme 3

Destí estratègic

Si dormir a un hotel de Barcelona costa, de mitjana, més de 100 euros cada nit, a Mataró els preus oscil·len entre els 55 i els 80 euros per nit. Aquest fet fa que molts turistes optin per la capital del Maresme per les seves estades. L’any passat, més de 19.000 estrangers van pernoctar a Mataró entre el juny i l’agost. Aquesta xifra va suposar el 62,9 per cent dels visitants que van dormir a Mataró en tot l’any. Tots els hotels de Mataró i també el Càmping Barcelona van incrementar la seva ocupació, un fet que Rey preveu que es repeteixi aquest any, quan probablement se superin les xifres una altra vegada i probablement s’arribi als 20.000.

Ciutat 2014/2015 mataro-oberts al turisme 4

 

La Festa al Cel, l’esprint final
Molts municipis turístics intenten allargar la temporada al màxim i Mataró, enguany, també ho farà. Segons Miquel Rey, la Festa al Cel “és una fita que ha de portar molta gent a Mataró”. La cita tindrà lloc el pròxim 28 de setembre i, segons comenta Rey, “s’estan oferint packs turístics per a assistir-hi en concordança amb hotels i tour-operadors”.

La Unió de Botiguers, com confirma Robert, també s’hi ha apuntat “i les botigues baixarem al port aquell dia per aprofitar-ho”.

La Festa al Cel serà el final d’un estiu molt positiu per a la ciutat, segons indiquen les xifres, i l’inici d’una temporada que, igual que l’anterior, vol posicionar Mataró com una ciutat en la qual “cada cap de setmana hi passen coses”: des del MOW fins a la Festa del Port, passant per fires, trobades i concerts.