La Basílica de Santa Maria necessita ajuda

El sistema d’il·luminació i el Conjunt dels Dolors són la prioritat de la restauració

  • Marta Gómez / Fotos: Anna Aluart
  • Dijous, 17 Juliol 2014 14:09

Santa Maria Restauració

Un dels referents a la ciutat de Mataró és la Basílica de Santa Maria. Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional i molt recolzada per l’Arquebisbat, ara es troba sobre un fil pel que fa a la seva presència i funcionalitat. Cal restaurar bona part del conjunt de la Basílica i això no es pot afrontar si no és amb la col·laboració econòmica de tots els mataronins i mataronines. De moment, s’ha de començar pel sistema d’il·luminació i el Conjunt dels Dolors, que podrien perdre les seves pintures si no s’hi actua ben aviat. Coneguem la situació.

La Basílica de Santa Maria de Mataró està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. Va ser construïda a partir de l’any 1670, tot i que hi ha referències de la seva existència de molts segles abans. Sota la basílica que coneixem ara hi havia una església gòtica que, a més, havia substituït un temple d’origen romà. És un gran referent per a molts mataronins i mataronines i, també, gent de fora de la ciutat. Es tracta d’un punt de culte que va més enllà d’això, una significació arquitectònica, un puntal pictòric, un encontre musical -gràcies a l’orgue més gran de Catalunya- i, evidentment també, un gran espai de pregària. Tot plegat s’ha de conservar, perquè els anys passen, i per això cal una bona planificació, organització i distribució de prioritats. Què li passa a Santa Maria?

Santa Maria Restauració

Reformes importants

Davant la demanda d’ajuda per part de la parròquia de Santa Maria un es pregunta si és que ha passat alguna cosa que faci que la Basílica estigui ara pitjor que temps enrere. I no. La resposta per part de Santa Maria és simplement “el pas del temps”. El manteniment del dia a dia de la Basílica ha arribat a un moment crucial: calen reformes importants. La restauració de la Basílica ha portat a una nova campanya de recaptació de fons. Es tracta d’un pla endegat a l’època de Mossèn Colomer i que va continuar el seu successor Mossèn Barat. Ara, cal posar tota la carn a la graella i per això s’està treballant amb un  Pla Director de la remodelació en el que intervenen arquitectes, tècnics, persones de l’Arquebisbat, personal de la parròquia de Santa Maria i tècnics del Museu Arxiu de Santa Maria. Aquest Pla Director decidirà els criteris pels quals s’ha d’actuar en la restauració: colors, il·luminació, prioritats, etc.  S’han de mantenir els colors antics? Cal tractar-los de nou? Aspectes que s’estan decidint encara. “De cada part que en creiem possible una restauració n’elaborem un dossier amb pressupostos, fotos, plànols, etc”, explica el vicari de Santa Maria, Ramon Batlle.

Santa Maria Restauració

Prioritats dins la Basílica

Hi ha moltes coses que es voldrien arreglar. La Basílica no caurà, ni s’esfondrarà, de moment. Però hi ha aspectes més urgents que d’altres. Caldria restaurar l’orgue, la cúpula del Roser envaïda per corcs, les teulades del Portal Nou, l’obra mural d’en Viladomat a la Capella dels Dolors i el sistema d’il·luminació. Tot plegat amb els seus “per què” i les seves raons. Pel que fa al sistema d’il·luminació caldria adaptar-lo tot a una potència de 220 volts, ja que hi ha algunes zones de la Basílica que encara estan a 125 volts, com els sistemes més antics. Aprofitant això, es pretén usar bombetes de baix consum i amb llum freda, cosa que faria que la mateixa il·luminació no degradés més els quadres. La Fundació Endesa ja ha assegurat, en un principi i segons fonts de la parròquia de Santa Maria, una part del finançament d’aquest canvi del sistema d’il·luminació.

Santa Maria Restauració

L’orgue o els Dolors?

La restauració al complet de l’orgue supera el milió d’euros. Un projecte liderat per l’organista Raül Prieto. És lògic però, que s’hi aboquin esforços, i més amb el Festival Internacional d’Orgue que cada vegada està més consolidat i acull més públic. No és la prioritat número 1 però cal posar-hi mà. Què cal fer primer, doncs? El conjunt dels Dolors és quelcom que necessita ajuda urgent. Fa tot just unes setmanes parlàvem de les brillants pintures de Viladomat que mostra la Capella. Ara cal destacar les greus humitats que les afecten, provinents d’una finca veïna. La Sala de Juntes del mateix conjunt està afectada per corcs, molts corcs. “S’ha d’afrontar seriosament el Conjunt dels Dolors [...] fins al punt en que, si no ho fem, es podrien arribar a perdre les pintures”, assegura Ramon Batlle. La capella s’ha enfosquit molt en els darrers anys com a conseqüència d’un vernís en mal estat que es va aplicar anys enrere. A més, hi ha punts concrets on la pintura ja ha saltat i queda al descobert la paret. Per afrontar-ho calen centenars de milers d’euros.

Santa Maria Restauració

Crida a la ciutadania i als parroquians

Totes les reformes requereixen una inversió prèvia important. Aquesta però, puja molts diners. Des de la Basílica de Santa Maria asseguren que no poden fer front a la quantitat, poc concisa de moment. I que els bancs també han tancat l’aixeta a la parròquia. “Abans era relativament fàcil poder fer el manteniment dels edificis públics, ara els bancs no ens ajuden”, diu Batlle. És per això que, des de fa dos mesos, la Basílica de Santa Maria ha engegat una campanya per recollir fons. Una iniciativa que té dues vessants: la que va dirigida als ciutadans i la que està pensada pels parroquians. A tots se’ls demana les aportacions que puguin i vulguin donar a la Basílica de cara a la seva restauració i remodelació. Als ciutadans directament per continuar aquestes grans obres i als parroquians per arreglar les capelles més malmeses i per les que ells tenen més devoció. Fa un parell d’anys es va poder remodelar la capella de Montserrat amb moltes Montserrats de Mataró. Per què no repetir-ho en altres capelles?

Signe de col·laboració

La majoria d’aportacions ara per ara són de 5 o 10 euros per persona, cosa que des de la parròquia de Santa Maria s’agraeix molt. Diuen que, “millor això que res”, i segueixen reclamant “un signe de col·laboració” a tots els mataronins, mataronines i tothom qui els vulgui ajudar. A mesura que s’aconsegueixin els diners, s’aniran fent les reformes. Creuen que cal potenciar un monument com aquest, que és “un referent” a la ciutat. Des de la parròquia, a més de la catequesi, Càrites i moltes altres activitats que organitzen, han intentat obrir molt més la Basílica que temps enrere. Actualment és oberta 8 hores diàries. “Mirem que la Basílica sigui acollidora pel culte però també per potenciar els valors de les pintures i la seva arquitectura”, conclou Batlle. El vicari creu que si Santa Maria es té més neta i il·luminada també dóna ganes d’acollir a les persones, encara que sigui per reposar i “estar en pau”.

La Basílica està acabant ràpidament la remodelació de la capella de Les Santes, Juliana i Semproniana, perquè estigui a punt per la Festa Major. Segurament s’enllesteixi pel mateix dia de les patrones, el dia 27. Sigui com sigui, totes les obres i restauracions que s’han de fer al conjunt de Santa Maria no preveuen, ara per ara, haver de tancar el temple.